Η Ιταλία έρχεται και αυτή στο χείλος της καταστροφής -Πορτογαλία και Ιρλανδία είχαν αναζητήσει βοήθεια όταν οι αποδόσεις των ομολόγων ξεπέρασαν το 7%- και είναι πιθανό να μπει σε μηχανισμό στήριξης αν μια νέα κυβέρνηση δε διασφαλίσει τη συγκράτηση των κεφαλαιακών εκροών.
Σύμφωνα με το καταστροφικό αυτό σενάριο τα κεφάλαια του EFSF δεν θα είναι επαρκή να καλύψουν τις ανάγκες της Ιταλίας, δεδομένου ότι το ιταλικό χρέος αγγίζει τα 1,9 τρισ. ευρώ, δηλαδή το ένα τέταρτο του συνολικού χρέους της Ευρωζώνης.
«Η αναδιάρθρωση του ιταλικού χρέους θα ήταν καταστροφική για την οικονομία της Ευρωζώνης», αναφέρει αναλυτής της Barclays Capital, σύμφωνα με τη Wall Street Journal και προσθέτει «Θα βύθιζε την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση και θα προκαλούσε παγκόσμια αστάθεια».
Σύμφωνα με αναλυτές, το πρόβλημα της Ιταλίας δεν είναι τα υψηλά επιτόκια των ομολόγων, αλλά μια μείωση του ενδιαφέροντος από όσους διακρατούν ιταλικά ομόλογα λόγω ότι χάνουν συνεχώς την αξία τους. Αναλυτής της RBS εκτιμά ότι αν η ΕΚΤ δεν είχε παρέμβει με την αγορά ιταλικών ομολόγων, οι αποδόσεις θα είχαν εκτιναχθεί εδώ και καιρό και ότι αυτό αποτυπώνει ότι «η ζήτηση των ιταλικών ομολόγων από τους ιδιώτες επενδυτές έχει ήδη πεθάνει».
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το απογευματινό σχόλιο αγοράς της FXCM, δεν φαίνεται να είχε αποτιμηθεί επαρκώς από τις αγορές τουλάχιστον ή έστω ως προς το χρονικό σημείο που συνέβη. Ως αποτέλεσμα, η χθεσινή αδικαιολόγητη ευφορία που έσπειρε η «εν δυνάμει» παραίτηση Μπερλουσκόνι υπό την προοπτική μιας μεταβατικής κατάστασης που θα διασφαλίσει την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, αποδείχτηκε χωρίς ερείσματα.
«Πανικός» ρευστοποιήσεων
Σήμερα η εικόνα των αγορών είναι απογοητευτική και η αποστροφή ρίσκου αρχίζει να εδραιώνεται.
Οι δείκτες των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, ενώ σημαντικές ρευστοποιήσεις λαμβάνουν χώρα και στο ευρώ και τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων. Το ενιαίο νόμισμα υποχωρεί 1,4% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να έχει ακολουθήσει «βουτιά» από το 1,3859, χάνοντας και τα 1,3700 δολάρια. Η ισοτιμία EUR/GBP υποχωρεί σε χαμηλά 8 μηνών, ενώ η ισοτιμία GBPUSD υποχωρεί κάτω από το 1,6000. «Βουτιά» προς τα 95 δολάρια πραγματοποιεί και το αργό, ενώ αντίθετα ενισχυμένα βγαίνουν δολάριο και γιεν.