tromaktiko: Καταδίκη των νεφροπαθών από την καθιέρωση πλαφόν στα έξοδα αιμοκάθαρσης

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Καταδίκη των νεφροπαθών από την καθιέρωση πλαφόν στα έξοδα αιμοκάθαρσης



Εμμένει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην καθιέρωση πλαφόν ως προς την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης που... καταβάλλονται σε νεφροπαθείς ασφαλισμένους οι οποίοι υποβάλλονται περιοδικά σε αιμοκάθαρση. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ. Άγγελος Κολοκοτρώνης.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου με τον υπό έκδοση Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας οι ασφαλιστικοί φορείς προβλέπεται να καλύπτουν έξοδα μετακίνησης εντός των αστικών κέντρων από 115€ έως 230€ το μήνα και εκτός αστικών κέντρων δαπάνες μετακίνησης με ταξί βάσει χιλιομετρικής απόστασης έως 400€ το μήνα ή σε περίπτωση μη χρήσης ταξί τα 4/5 του αντιτίμου εισιτηρίου του κοινού μεταφορικού μέσου.

Με τον καθορισμό του πλαφόν, στην πραγματικότητα, επιβάλλεται γεωγραφικός περιορισμός στην πρόσβαση των νεφροπαθών στις μονάδες αιμοκάθαρσης, καθώς πολλοί θιγόμενοι που διαβιούν σε περιοχές σε μακρινή απόσταση, όπως στον Κολινδρό, την Αλεξάνδρεια ή και τα Γιαννιτσά αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Κολοκοτρώνη, αυνέπεια της κατάστασης που ανακύπτει θα είναι, όπως καταγγέλλεται, η εξόντωση των νεφροπαθών την στιγμή που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν οι ίδιοι και είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ταξί για τις μετακινήσεις τους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!