δημιούργησαν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία. Πίσω από τις σούπερ κολλητικές ιδιότητες της ταινίας κρύβεται το μυστικό των εντόμων που τους επιτρέπει να σκαρφαλώνουν σε διάφορες επιφάνειες. Πρόκειται για μικροσκοπικά τριχίδια με τα οποία «βεντουζώνουν» παντού.
Μιμούμενοι τα χαρακτηριστικά αυτά, οι ειδικοί έφτιαξαν μια κολλητική ταινία σιλικόνης η οποία στην κάτω επιφάνειά της φέρει πολλά μικροσκοπικά τριχίδια. Σε πειράματα που έκαναν για να δοκιμάσουν την αντοχή της ταινίας, οι ερευνητές κόλλησαν μια λαβή στο ταβάνι. Ένας από αυτούς στη συνέχεια πιάστηκε από αυτήν και κρεμάστηκε κυριολεκτικά στον αέρα. Παρά το σωματικό βάρος του ενηλίκου, το χερούλι παρέμεινε γερά κολλημένο στην αρχική του επιφάνεια.
«Βασικό στοιχείο της δυνατής προσκόλλησης είναι οι πεπλατυσμένες άκρες των τριχιδίων που μεγιστοποιούν την επαφή μεταξύ των δύο επιφανειών» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Στανισλάβ Γκορμπ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα ταινία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέσα σε νερό, ενώ δεν αφήνει κατάλοιπα μετά την αφαίρεσή της.