Η μελέτη της Διεύθυνσης Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών (ΔΕΕΑΠ) του υπουργείου, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά μέσω της Real planet, αποσκοπεί στην ουσιαστική ανασυγκρότηση της περιοχής, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της. «Στόχος μας είναι η διάγνωση και η αντιμετώπιση ζητημάτων λειτουργικότητας, ασφάλειας και αισθητικής του δημόσιου χώρου και συγχρόνως η βελτίωση όσον αφορά σε προβλήματα κοινωνικής συνοχής, κοινωνικών εντάσεων, παραβατικότητας, στέγασης μεταναστών, οικονομικής υποβάθμισης κ.λπ., μέσα από χωρικές επεμβάσεις», εξηγούν οι αρχιτέκτονες της ΔΕΕΑΠ. «Θεωρούμε ότι το τρίπτυχο περιβάλλον - οικονομία - κοινωνία είναι αλληλένδετο και δημιουργεί μία διαδραστική σχέση», συνοψίζει η γενική γραμματέας Χωροταξίας του υπουργείου Μαρία Καλτσά, που εποπτεύει την όλη διαδικασία.
Ανοιχτός χώρος
Σύμφωνα με το σχέδιο, η πλατεία Αγίου Παντελεήμονα συνδέεται με την Αττικής μέσω της οδού Αγορακρίτου, έναν δρόμο σχετικά ήπιας κυκλοφορίας, απ’ όπου, ωστόσο, περνούν παιδιά, καθώς εκατέρωθέν του βρίσκονται σχολεία. «Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για τα παιδιά και ταυτόχρονα έναν χώρο για παιγνίδι, ο οποίος τώρα δεν υπάρχει», σημειώνει η Μ. Καλτσά.
Η παρέμβαση καλύπτει έκταση 20 στρεμμάτων. Η ίδια η πλατεία Αγίου Παντελεήμονα επεκτείνεται κατά περίπου 1,5 στρέμμα προς τις οδούς Αγορακρίτου και Πιπίνου και προς την οδό Αλκιβιάδου, η οποία μετατρέπεται σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Απέναντι από τον ναό έχουν σχεδιαστεί ομόκεντρες ζώνες για διάφορες χρήσεις: καθιστικά, υδάτινη επιφάνεια με ψηφιδωτό, χώρος για τραπεζοκαθίσματα, μπασκέτα, αλλά και στοιχεία για ελεύθερο παιχνίδι (άμμος, χαράξεις στο δάπεδο κ.λπ.). «Δεν υπάρχει περίφραξη. Δεν θέλαμε να ορίζεται το ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί το “μέσα” και ποιος το “έξω”, όπως συνέβαινε στο παρελθόν», διευκρινίζει η αρχιτέκτων Μαρίλη Γρίβα. «Αντιθέτως, ενθαρρύνεται η συνύπαρξη όλων των εθνικοτήτων και ηλικιών, καθώς η πλατεία, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκδηλώσεις, συναυλίες κ.λπ.». Για την ασφαλέστερη κυκλοφορία των κατοίκων, μάλιστα, προβλέπεται η δημιουργία «φωτεινής πορείας» στα όρια της πλατείας, κάτι που αποτελούσε, άλλωστε, πάγιο αίτημα των κατοίκων.
Παιδότοπος
Το ίδιο σκεπτικό επικρατεί και στην ανάπλαση της πλατείας Αττικής. Χώρος κυριολεκτικά σκληρών μαχών στο παρελθόν, αλλά σχετικά μειωμένης πλέον παραβατικότητας («εδώ υπήρχε το πιο επικίνδυνο μηχάνημα ανάληψης χρημάτων της Αθήνας», λέει με έμφαση η διευθύντρια της τράπεζας Μαρία Θεοδωροπούλου), η πλατεία επανασχεδιάζεται για να μετατραπεί σε χώρο ελκυστικό και προσβάσιμο σε όλους. Διευρύνεται ανατολικά και βόρεια, τοποθετούνται καθιστικά και σημεία ανάπαυσης και στάσης, κατασκευάζεται παιδική χαρά και ανοιχτός χώρος για εκδηλώσεις. Για την ασφαλή σύνδεση των δύο πλατειών δημιουργείται διαδρομή για τους πεζούς κατά μήκος της Αγορακρίτου, το πεζοδρόμιο της οποίας από τη μία πλευρά διαπλατύνεται στα 6 μέτρα και από την άλλη στα 2,5-3, με διευκολύνσεις και για τη μετακίνηση των ΑμΕΑ. Με τον τρόπο αυτό καταργείται το διπλοπαρκάρισμα και η στάθμευση στις γωνίες, οι οποίες αντικαθίστανται από καμπύλες.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Οι μελετητές του ΥΠΕΚΑ δούλεψαν το σχέδιο της ανάπλασης 1,5 χρόνο, στο πλαίσιο της συνολικότερης δέσμης μέτρων του προγράμματος «Αττική - Αθήνα 2014». Βασική παράμετρος στον σχεδιασμό αποτέλεσε η εφαρμογή βιοκλιματικών κριτηρίων: «Προσπαθήσαμε να αποφύγουμε το τσιμέντο», τονίζει η αρχιτέκτων Καλλιόπη Παπαδάκη. «Επιλέξαμε τη φυσική πέτρα, πορφυρίτη και μάρμαρο Καβάλας, που θα τοποθετηθούν χωρίς πλάκα σκυροδέματος. Επίσης, φροντίσαμε ώστε οι φυτεύσεις να υπερδιπλασιαστούν, ενώ η λίμνη, η οποία μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς νερό, μπήκε σε τέτοιο σημείο, ώστε να βοηθά στον δροσισμό του χώρου».
Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html