αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που ερμηνεύεται ως ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να οδηγηθεί σε παραίτηση.
Ο ισολογισμός του ιταλικού δημοσίου για το 2010 εγκρίθηκε στην 630μελή βουλή από 308 βουλευτές, 323 δεν ψήφισαν, ενώ ένας απείχε. Για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνταν 316 ψήφοι. Το νομοσχέδιο εν τούτοις πέρασε "οριακά", λόγω της αποχής της η αντιπολίτευσης.
"Η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία σε αυτή τη βουλή", σχολίασε αμέσως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα- και πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, κάλεσε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί, υποκύπτοντας στις έντονες πολιτικές πιέσεις καθώς και στις πιέσεις των αγορών.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ιταλική βουλή αποτελεί βαριά ήττα για τον ιταλό πρωθυπουργό, σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές. Η βουλή ενέκρινε τον απολογισμό αλλά είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πλέον δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο ισολογισμός πέρασε μόνον χάρη στην επιλογή των βουλευτών της αντιπολίτευσης να μην καταψηφίσουν ανοικτά το μέτρο και στους αντάρτες της κεντροδεξιάς, που έστειλαν, έμμεσα μήνυμα στον Μπερλουσκόνι-απέχοντας, και αυτοί, από την διαδικασία της ψηφοφορίας.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο ιταλός πρωθυπουργός συνεδρίασε με τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, και τον υπουργό εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι. "Υπάρχει ένα πρόβλημα με τους αριθμούς, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε", φέρεται να τους είπε.
Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν ο ιταλός πρωθυπουργός θα αποφασίσει να μεταβεί στο μέγαρο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Δεν αποκλείεται να αναλάβει πρωτοβουλία και ο ίδιος ο Ναπολιτάνο, καλώντας τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό, σε συνάντηση.
Στη Ρώμη οι επιτηρητές
Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αρχίσουν την διαδικασία επιτήρησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση της Ιταλίας αύριο Τετάρτη, δήλωσε σήμερα πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Τα στελέχη της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα φθάσουν στη Ρώμη αργότερα σήμερα και θα αρχίσουν το έργο τους αύριο.
Η Ιταλία αποδέχθηκε την επιτήρηση της ΕΕ στη σύνοδο της ευρωζώνης στα τέλη του Οκτωβρίου. Στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) την περασμένη εβδομάδα στις Κάννες αποδέχθηκε επίσης την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναμένεται να αποστείλει τους δικούς του ειδικούς στη Ρώμη αργότερα εντός του Νοεμβρίου.