Οι πολιτικές εξελίξεις είναι εξαιρετικά ρευστές, με συνέπεια να επιδεινώνεται η κρίση χρέους, ούτε και είναι σαφές εάν τελικά θα γίνει πράξη η δήλωση Μπερλουσκόνι ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία.
Την απόφασή του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ανακοίνωσε ιίδιος ο Καβαλιέρε , σε συνομιλία με τον διευθυντή της εφημερίδας «La Stampa», Μάριο Καλαμπρέζι, αργά το βράδυ της Τετάρτης, έχοντας χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ενημερώσει τον Τζορτζιο Ναπολιτάνο πως θα υποβάλει παραίτηση αμέσως μετά την ψήφιση του πακέτου οικονομικής σταθερότητας.
Υποστήριξε πως δεν βλέπει να υπάρχει άλλη λύση -πέραν των πρόωρων εκλογών- για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τοποθέτησε χρονικά τις πρόωρες εκλογές στον Φεβρουάριο, δηλώνοντας πως υποψήφιος θα είναι ο γραμματέας του Pdl και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντζελίνο Αλφάνο, τον οποίο ο ίδιος έχει χρίσει ως διάδοχο.
«Θα παραιτηθώ μόλις ψηφιστεί ο νόμος (οικονομικής σταθερότητας), και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνατές πλειοψηφίες, βλέπω να διεξάγονται εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές», είπε στη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της «La Stampa» και η οποία δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας.
Στην ίδια συνέντευξη ο Μπερλουσκόνι... μνημόνευσε και τον Μουσολίνι, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είχε εξουσία ως επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης όπως και ο φασίστας δικτάτορας, που είχε εκφράσει και αυτός τη «λύπη» του λέγοντας ότι δεν μπορούσε να κάνει παρά προτάσεις.
«Κουράστηκα να μην μπορώ να υπαγορεύσω τη γραμμή και να μην μπορώ να εφαρμόσω την πολιτική που θα ήθελα. Αισθάνομαι πιο ισχυρός ως ελεύθερος πολίτης απ' ό,τι ως πρόεδρος του Συμβουλίου», δήλωσε.
«Διαβάζω ένα βιβλίο για τις επιστολές του Μουσολίνι στην [ερωμένη του] Κλαρέτα και αυτός, σε κάποια στιγμή, λέει: "Μα δεν καταλαβαίνεις πως δεν μετράω σε τίποτε, μπορώ να κάνω μόνο συστάσεις". Να, κι εγώ, αισθάνομαι πως βρίσκομαι στην ίδια κατάσταση», είπε ο Καβαλιέρε.
Ερωτηθείς από τον Μάριο Καλαμπρέζι για τις διαφορές με τη φασιστική δικτατορία, ο πρωθυπουργός απαντά: «Ασφαλώς δεν είμαι ένας δικτάτορας, παρόλο που το γράφατε επί χρόνια. Όμως θέλω να πω ότι οι πατέρες του Συντάγματός μας ήταν αυτοί που, ακριβώς από φόβο μήπως η ιστορία επαναληφθεί, εξασθένησαν υπερβολικά την εκτελεστική εξουσία».
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στην Ιταλία
Την Τρίτη, η ιταλική Βουλή ενέκρινε μεν τον ισολογισμό του 2010 χάρη στην αποχή της αντιπολίτευσης, όμως επιβεβαιώθηκε ότι η κεντροδεξιά έχει χάσει την πλειοψηφία στο Σώμα (συγκέντρωσε 308 ψήφους, ενώ απαιτούνται 316 για την αυτοδυναμία στο Μοντετσιτόριο), και αμέσως κορυφώθηκαν οι πιέσεις προς τον Καβαλιέρε να παραιτηθεί.
Μετά την ψηφοφορία ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκε με ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, ο οποίος έχει ζητήσει ανοιχτά την παραίτηση του Μπερλουσκόνι ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον γραμματέα του Pdl, Αντζελίνο Αλφάνο.
Επ' αυτού ο Μπερλουσκόνι δήλωσε στην «La Stampa» πως ο Αλφάνο θα είναι ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς στις επόμενες εκλογές, και «θα ήταν λάθος να καεί τώρα».
Εν συνεχεία ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη την Τετάρτη στο Κυρηνάλιο Μέγαρο και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζορτζιο Ναπολιτάνο, πως σκοπεύει να παραιτηθεί μόλις ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας που αξιώνουν από τη Ρώμη οι Βρυξέλλες.
Ανάλογη δήλωση έκανε ο Μπερλουσκόνι την Πέμπτη και στην κρατική Rai, συνεχίζοντας να απορρίπτει κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής με τεχνοκράτη πρωθυπουργό και συμμετοχή τον κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Καβαλιέρε οι τελικές αποφάσεις για το ποια λύση είναι φρονιμότερο να επιλεγεί ανήκουν βάσει του Συντάγματος στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ήδη καταστήσει σαφές με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ότι μετά την παραίτηση Μπερλουσκόνι σκοπεύει να ξεκινήσει έναν ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Δεν είναι σαφές εάν ο Τζορτζιο Ναπολιτάνο θα ήθελε να υποβάλει την Ιταλία σε εκλογές σύντομα δεδομένης της ανάγκης να καθησυχαστούν οι αγορές.
Πρέπει ακόμη να αποσαφηνισθούν όμως μία σειρά παράμετροι βασικής σημασίας. Ο Μπερλουσκόνι τις ημέρες αυτές θα προσπαθήσει, οπωσδήποτε, να προσεγγίσει τους απογοητευμένους του βουλευτές, για να τους πείσει «να το ξανασκεφθούν». Είναι άγνωστο ποια θα είναι τα αποτελέσματα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο πολλοί από τους «αντάρτες» σκέπτονται να δημιουργήσουν νέες κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο στην Γερουσία όσο και στην Βουλή. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε την δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης με διευρυμένη συμμαχία, από την στιγμή που θα μπορούσε να βασισθεί και σε αρκετούς συντηρητικούς, πρώην μπερλουσκονικούς πολιτικούς.
Αυτό διότι, σύμφωνα με αναλυτές, αυτό που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο ο Ιταλός πρόεδρος είναι να δοθεί η εντύπωση ότι «ανατρέπεται» η πλειοψηφία που εξελέγη από τους πολίτες την άνοιξη του 2008.
Η αντιπολίτευση ζητά νέα κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν και επιδιώκει την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των μέτρων οικονομικής σταθερότητας από το Κοινοβούλιο, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.
Όσο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προσκρούει και σε ένα «προσωπικής φύσης» πρόβλημα πολλών γερουσιαστών και βουλευτών: θέλουν να επιμηκύνουν όσο μπορούν την νομοθετική περίοδο για να εξασφαλίσουν ότι θα κατοχυρώσουν δικαίωμα στην σύνταξη.
Οι προθέσεις και επιθυμίες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, πρέπει να λάβουν υπόψη και την στάση της Ευρώπης. Ήδη την Τετάρτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε «άκρως ανησυχητική» την κατάσταση της Ιταλίας, κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την λήξη των εργασιών του Ecofin
«Οι απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν στην Ιταλία πρέπει να μας δοθούν το γρηγορότερο, με αυτή ή με μια διαφορετική κυβέρνηση» δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος. Σύμφωνα, δε, με τον ιταλικό Τύπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ζητήσει από την Ιταλία πρόσθετα οικονομικά μέτρα διότι θεωρεί ότι η σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ δεν θα μπορέσει υπό τις παρούσες συνθήκες να μηδενιστεί μέχρι το 2013.