tromaktiko: Παίρνουν θέση στις πολεμίστρες

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Παίρνουν θέση στις πολεμίστρες



Το πιθανότερο σενά­ριο είναι η κρατικοποίηση των περισσότερων τραπεζών. Ακόμη και με απλά μαθηματικά οι ελληνικές τράπε­ζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια άνω των 20 δισ. για να αντιμετωπίσουν το κούρεμα και τις επιπλέον προβλέψεις από τον έλεγχο της BlackRock. Όταν όλες οι τράπεζες μαζί έχουν φτάσει σε μία χρηματιστηριακή αποτίμηση λίγο πάνω από τα 4 δισ. είναι προφανές ότι οι μέτοχοί τους (μεγαλομέτοχοι και... φουκαράδες μικρομέτοχοι) δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα αυτά. Κι έτσι θα οδηγηθούν στην... ασφαλή αγκαλιά του EFSF.

Με βάση τις προβλεπόμενες διαδι­κασίες, εφόσον η προσφυγή στο Τα­μείο πραγματοποιηθεί με κοινές με­τοχές, αυτό θα παραμείνει μέτοχός τους για (μέχρι και) δύο χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα (μπορεί να) πουλήσει τις συμμετοχές του.

Βάσει των ίδιων προβλέψεων, η κρατικοποίηση δεν σημαίνει απαραί­τητα και την απομάκρυνση των σημε­ρινών διοικήσεων. Κάποιες από αυτές μπορεί μάλιστα να συνεχίζουν να διοι­κούν τις τράπεζες. Αυτό, όμως, θα γί­νεται υπό την αυστηρή εποπτεία του Ταμείου, ενώ ρυθμιστής για την πα­ραμονή προσώπων σε θέσεις ευθύνης θα είναι και ο ποιοτικός έλεγχος της BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλά­κια. Δηλαδή το ποιος έδωσε πόσα και σε ποιους, αλλά και υπό ποιες προϋπο­θέσεις, θα αποτελέσει κριτήριο αξιο­λόγησης των στελεχών...

Τα στελέχη λοιπόν θα τσαλακωθούν. Και βέβαια κανείς δεν θα στεναχωρη­θεί από το «κούρεμα» στις φιλοδοξίες και την αλαζονεία των μεγαλοτραπεζι­τών, αλλά και κανείς δεν ξεχνά τον τό­πο με τον οποίο λειτουργούσαν οι ελ­ληνικές κρατικές τράπεζες τη δεκαετία του 70 και του ’80... Και εάν πάμε σε μία τέτοια συνολική λύση, οι τραπεζικοί όμιλοι δεν θα είναι τίποτα περισσότε­ρο από τραπεζικές μούμιες ή τράπεζεςΤσερνομπίλ, χωρίς να μπορούν καθό­λου να συμβάλουν στην ανάπτυξη, και που απλώς θα εξυπηρετούν με το ζόρι τις καθημερινές συναλλαγές.

Άλλωστε και το πρώτο παράδειγμα κρατικοποίησης του τύπου, η Proton Bank, μπορεί άριστα να λειτουργήσει ως παράδειγμα. Η τράπεζα σώθηκε, πε­ριήλθε στο κράτος, αλλά το έργο της εί­ναι πλέον μηδενικό. Επίσης στις τράπε­ζες που θα κρατικοποιηθούν θα εφαρ­μοστούν προγράμματα εσωτερικής εξυγίανσης με ριζική αναδιάρθρωση, κλείσιμο καταστημάτων και υπηρεσιών και φυσικά μείωση κόστους προσωπι­κού (δηλαδή μείωση αποδοχών και πι­θανότατα και προσωπικού) και στοιχεί­ων ενεργητικού.

Τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι τραπεζίτες...

Απέναντι στον επικοινωνιακό αγώνα που δίνει σε βάρος τους η κυβέρνηση (δεν ξεχνούν τη δήλωση Βενιζέ­λου, ότι «μεταξύ τραπεζιτών και έθνους, επιλέγουμε το έθνος»), αλλά και την άνιση μάχη στην πραγματική οικονομία, οι τραπε­ζίτες θα επιχειρήσουν να δώσουν την τελευταία τους μάχη. Στο δικό τους επικοινωνιακό οπλοστάσιο περι­λαμβάνεται ένα μπουκέτο αντεπιχειρημάτων:

1 Το γεγονός ότι το Δημόσιο δανεί­στηκε από τις ελληνικές τράπεζες πάνω από 52 δισ. ευρώ, αλλά η κυβέρνηση τις κατηγορεί για κακοδιαχείριση, είναι άδικο.

2 Οι μεγάλες ζημίες των τραπεζών προέρχονται από τα δάνεια που έδωσαν στο κράτος, δηλαδή τα ομόλο­γα. Έτσι, θα υποστηρίξουν, ενώ το Δη­μόσιο οδήγησε τις τράπεζες σε κεφα­λαιακό αδιέξοδο, τώρα εμφανίζεται ως ρυθμιστής μιας εξυγίανσής τους.

Στην τελική μάχη:

♦ Η Εθνική Τράπεζα θα δώσει έναν σί­γουρα ενδιαφέροντα αγώνα ώστε να μην κρατικοποιηθεί. Στο στρατόπεδό της έχει τις ικανές ακόμη ξένες συμ­μετοχές, που ενδιαφέρονται για την επένδυσή τους, και βέβαια το διεθνές δίκτυό της, με κύριο στοιχείο την (προς πώληση) Finansbank στην Τουρκία.

♦ Η Alpha Βank στηρίζεται στο μικρό χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που κατέχει. Βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες ιδιωτικές και η οι­κογένεια Κωστόπουλου έχει από πίσω της τους Άραβες επενδυτές του Κατάρ, που είναι πλέον βέβαιο ότι θα αναλά­βουν ουσιαστικό ρόλο στις ελληνικές εξελίξεις (άλλωστε εκδήλωσαν εν­διαφέρον και για το συγκρότημα του Αστέρα). Κάτι που θα έχει επίπτωση και στην εξαγγελθείσα συγχώνευση με τη Eurobank, που πλέον δεν θεωρείται όσο βέβαιη ήταν πριν από μερι­κές εβδομάδες.

♦ Η Eurobank, αν μείνει μόνη της στη μάχη αυτή, είναι βέβαιο ότι δεν θα απο­φύγει την κρατικοποίηση, καθώς τα αριθμητικά της δεδομένα είναι ιδιαίτε­ρα αρνητικά. Εάν όμως δώσει τη μάχη τής επιβίωσης μαζί με την Alpha πιθανόν να περάσει στην επόμενη ημέρα, έστω κι αν χρειαστούν πολλές θυσίες, ιδιαίτερα καθώς διαφαίνεται ότι ο με­γαλομέτοχος δεν έχει το ενδιαφέρον που είχε μετά τις επιδόσεις που παρου­σίασε το τελευταίο διάστημα το μάνα­τζμεντ.

♦ Η Πειραιώς με βάση τα μαθηματικά δεδομένα πιθανότατα κρατικοποιεί­ται, αλλά στην τράπεζα πιστεύουν στο άστρο του Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος άλλωστε και το τελευταίο διάστημα πα­ρουσίασε συμμάχους έτοιμους να συνεισφέρουν κεφαλαιακά. Το ερώτημα είναι πόσα...

♦ Από τις μικρότερες τράπεζες του δη-μοσιο-ιδιωτικού τομέα, η ΑΤΕ και το Τ.Τ. κρατικοποιούνται χωρίς ερώτημα, ενώ η Attica έχει ελπίδες να γλιτώσει υπό την προϋπόθεση ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα με­τατραπεί σε ένα fund υψηλών επιδόσε­ων και αποδόσεων.

♦ Όσο για τις δύο κυπριακές τράπεζες με έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, την Κύπρου και τη Marfin, αυτές βρίσκο­νται ένα βήμα πιο μακριά, Για τον λό­γο αυτό άλλωστε ήταν και οι μόνες που ανακοίνωσαν προ ημερών προβλέψεις και στρατηγική για το πώς θα αντιμετω­πίσουν χωρίς σοβαρές συνέπειες το

κούρεμα. Μέλημά τους τώρα είναι να αποφύγουν τον πρόχειρο νόμο που ετοίμασε για την κρατικο­ποίηση η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία ήδη πιέζεται ασφυκτικά από τη διοίκηση της Κύπρου.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!