«Λυπάμαι που θα πρέπει να απογοητεύσω τους νοσταλγούς της Πρώτης Δημοκρατίας όταν οι κυβερνήσεις είχαν διάρκεια κατά μέσον όρο 11 μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Μπερλουσκόνι, «τα ρωμαϊκά ανάκτορα βουίζουν από φήμες και κουτσομπολιά σχετικά με ένα θέμα: την παραίτηση της κυβέρνησης». Αλλά ο Καβαλιέρε, 75 ετών, υπογράμμισε ότι δεν το σκέπτεται ούτε ένα λεπτό επειδή έχει συναίσθηση «των ευθυνών του απέναντι στους εκλογείς και τη χώρα».
Αυτό το αίσθημα ευθύνης «μας επιβάλλει έτσι στην κυβέρνηση να συνεχίσουμε την πολιτισμένη μάχη που δίνουμε σε μια κρίσιμη δύσκολη στιγμή» πρόσθεσε.
Πάντως, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, κυριότερης δύναμης της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, απηύθυνε έκκληση για μια ακόμη φορά σήμερα, στη διάρκεια συγκέντρωσης στη Ρώμη, για την παραίτηση του Σ. Μπερλουσκόνι.
Οι Ιταλοί αποκαλούν Πρώτη Δημοκρατία την περίοδο από το 1946 έως το 1992, όταν η χριστιανοδημοκρατία και το σοσιαλιστικό κόμμα ήταν τα δύο πιο ισχυρά κόμματα και μοιράζονταν την εξουσία προτού καταρρεύσουν με το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο Καθαρά Χέρια.
Πάντως, ο συντονιστής του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Ντένις Βερντίνι, φέρεται να εξήγησε στον κ. Μπερλουσκόνι, ότι στην παρούσα φάση, οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι μόνον 306, ενώ, για την ψήφο εμπιστοσύνης χρειάζονται τουλάχιστον 316».