tromaktiko: Σπιναλόγκα: «Ο τόπος που δακρύζουν οι θεοί»

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Σπιναλόγκα: «Ο τόπος που δακρύζουν οι θεοί»



Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο τόπος που δακρύζουν οι θεοί», το οποίο αναφέρεται στον κόσμο των ανθρώπων...
«των ζωντανών νεκρών», του αφιλόξενου βράχου της Σπιναλόγκας, θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν κάτοικοι της Σητείας, την προσεχή Τετάρτη.

Η κ. Ελένη Βλάσση, δημοσιογράφος και παραγωγός του ντοκιμαντέρ, είχε εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή της τους λόγους που την οδήγησαν στη δημιουργία του πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ.



Το 1999, όταν βρισκόμουν στη Γαλλία δουλεύοντας ως δημοσιογράφος, άκουσα στην τηλεόραση μια απόκοσμη φωνή να μιλά στα ελληνικά σε ένα ντοκιμαντέρ για τη Σπιναλόγκα. Ήταν η φωνή του χανσενικού Επαμεινώνδα Ρεμουνδάκη, μιας γνωστής φυσιογνωμίας του νησιού. Συγκλονίστηκα. Θεώρησα σαν Κρητικιά - κατάγομαι από τον νομό Λασιθίου- ότι έχω χρέος να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για τον αφιλόξενο βράχο της Σπιναλόγκας, τον οποίο οι χανσενικοί ονόμασαν νησί των αγγέλων'. Άργησα πολύ, αν και ξεκίνησα την έρευνα το 1999, οι μαρτυρίες μου δόθηκαν μόλις το 2009, λόγω το ότι οι πρώην χανσενικοί είχαν πρόβλημα με το στίγμα. Αυτό το ντοκιμαντέρ έγινε κυρίως όχι για τη λέπρα ως ασθένεια αλλά για τη λέπρα ως κοινωνικό αποκλεισμό, ως κοινωνικό ρατσισμό, ως στίγμα που τελικά απομάκρυνε και χώριζε τους αρρώστους από τον κόσμο των ανθρώπων και τους έστελνε στην αντίπερα όχθη όπου το ποτάμι έμεινε αγεφύρωτο γιατί οι άνθρωποι αυτοί δυστυχώς δε μπόρεσαν ποτέ να ρίξουν τα τείχη των προκαταλήψεων που χτίσαμε γύρω τους, και να ζήσουν ή να πεθάνουν με γαλήνη αφήνοντας το βαρύ φορτίο της λέπρας πίσω τους.

Με αυτήν την ματιά της κ. Βλάσση

«Η ταινία δεν εστιάζει στην αρρώστια αυτή καθεαυτή, αλλά στον κοινωνικό αποκλεισμό, δηλαδή το στίγμα που φέρουν αυτοί οι άνθρωποι ακόμα και όταν, θεραπευμένοι πλέον, επιστρέφουν στην κοινωνία».

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι «μια πραγματεία δοσμένη με λόγια, αφηγήσεις, δάκρυ, πόνο, ελπίδα για ζωή, μέσα από τα μάτια και τα χείλη των δυστυχισμένων λεπρών, που έγιναν πρωταγωνιστές της».

Αποτελεί ένα φόρο τιμής σε κείνους που ακόμα και θεραπευμένοι φέρουν την ταμπέλα του λεπρού!

Το ντοκιμαντέρ αυτό προβλήθηκε στο 13ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο 5ο Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, καθώς και σε Φεστιβάλ Ισπανίας, Τσεχίας, Πολωνίας, ΗΠΑ, Ιταλίας και Βραζιλίας.

Η προβολή του στη Σητεία θα γίνει ύστερα από πρόσκληση του ΔΟΚΑ Σητείας στην κα Ελένη Βλάσση, στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης στο Πολύκεντρο του Δήμου.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!