tromaktiko: Γιατί μια επίσκεψη στον ψυχολόγο παραμένει ταμπού;

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Γιατί μια επίσκεψη στον ψυχολόγο παραμένει ταμπού;



Δυστυχώς στις μέρες μας, αρκετοί είναι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι ο ψυχολόγος είναι ένα επάγγελμα ταμπού. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν μπορεί ο επιστήμονας να καταλάβει την κατάσταση που βρίσκονται ή να νιώσει το πρόβλημά τους, και προτιμούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τα προβλήματα που συναντούν χωρίς τη βοήθεια του ειδικού και με όποιο ψυχικό κόστος μπορεί αυτό να επιφέρει.

Στο άκουσμα του ψυχολόγου δείχνουν αδιαφορία ή και τρόμο

Ενστερνίζονται την άποψη ότι ένας ειδικός δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από τους ίδιους το πρόβλημα που βιώνουν γιατί αισθάνονται ότι ξέρουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε αυτό που περνάνε. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία τάση (από)φυγής μακριά από τον ειδικό, και έναν φαύλο κύκλο όπου κάθε πρόβλημα αντιμετωπίζεται και επιλύεται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους.

Αυτή η τάση αποφυγής απορρέει συνήθως από έναν βαθύτερο φόβο που έχουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους και τον οποίο ο καθένας εκφράζει με διαφορετικό τρόπο, π.χ. ως έκθεση προς τους άλλους (φοβάμαι να εκτεθώ) ή φοβούνται πως αυτά που θα εκμυστηρευτούν είναι τόσο άσχημα που νομίζουν ότι θα τρομάξουν και οι ίδιοι με αυτά. Δηλαδή στην ουσία δεν φοβούνται αυτά που θα τους πει ο ψυχολόγος αλλά αυτά που θα αποκαλύψουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

Δεν είναι όμως έτσι. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Θυμάμαι κι εγώ τον εαυτό μου πριν επισκεφτώ την θεραπεύτριά μου. Όσο περισσότερο φοβόμουν τόσο το χειρότερο. Φοβόμουν τόσο πολύ αυτά που θα αποκαλύπτονταν για μένα που όμως δεν βοηθούσαν στην απόφασή μου να επισκεφτώ ψυχολόγο.

Εν τέλει αποφάσισα ότι πρέπει να κάνω κι εγώ κάτι για μένα και πήγα. Θεωρώ ότι είναι ΤΟ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΩΡΟ που μπορώ να προσφέρω στον εαυτό μου. Κι αυτό γιατί η διαδικασία είναι απλή, φυσικά ανώδυνη και ανθρώπινη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι:

• Ο ψυχολόγος εκτός από επαγγελματίας είναι και άνθρωπος με τα δικά του βιώματα.

• Έχει περάσει και ο ίδιος από αυτή την διαδικασία και μπορεί να καταλάβει πώς αισθάνεται ο ενδιαφερόμενος στην πρώτη επίσκεψη.

• Η δουλειά του είναι να σε κάνει να νιώσεις άνετα και οικεία με την επίσκεψη και όχι να φοβηθείς περισσότερο από ότι μπορεί να είσαι.
psyhealth.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!