Την ίδια στιγµή που η Γερµανία, κυρίως λόγω Μέρκελ, έχει γίνει, τουλάχιστον, «κόκκινο πανί» για τη χώρα µας, ένας Έλληνας και ένας Γερµανός, ο Μιχάλης Τρεµόπουλος και ο Σβεν Γκίγκολντ, ανέλαβαν από κοινού...
πρωτοβουλία για την επιβολή µόνιµου φόρου στον ιδιωτικό πλούτο. Οι δυο ευρωβουλευτές της οµάδας των Πρασίνων επισηµαίνουν ότι στόχος είναι η επιβολή του µόνιµου φόρου να αποκτήσει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και να συνδυαστεί µε κλείσιµο των φορολογικών παραδείσων και καταστολή της φοροδιαφυγής. Και αυτό γιατί, µπορεί διάφοροι να αρέσκονται στο να προβάλλουν µόνο τα ελληνικά κακώς κείµενα και να αποδίδουν τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα στο ότι ο κάθε µπαρµπα-Μήτσος δεν κόβει απόδειξη, αποκρύπτουν, όµως, ότι το πρόβληµα της επιλεκτικής φορολόγησης και της άφεσης αµαρτιών στην οικονοµική ελίτ είναι πανευρωπαϊκό θέµα γιατί είναι πανευρωπαϊκή επιλογή. ∆εν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι την ίδια στιγµή που η χώρα µας προβάλλεται ως το «µαύρο πρόβατο» της Ευρώπης - και έτσι είναι στους περισσότερους τοµείς - η Γερµανία και άλλες ισχυρές χώρες της ευρωζώνης πλασάρονται ψευδώς ως ο «παράδεισος» της ισονοµίας, της δίκαιης διακυβέρνησης και της δίκαιης κατανοµής των φορολογικών βαρών. Το κείµενο της έκκλησης, που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για τη συγκέντρωση υπογραφών, αποκαλύπτει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία και «ακτινογραφεί» µε σοκαριστικό τρόπο το οικονοµικό status quo των χωρών της Ευρώπης και των πολιτών τους, αφού επισηµαίνει ότι τόσο σε παγκόσµιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πλούτος είναι συγκεντρωµένος στο 10% των πολιτών. Συγκεκριµένα το κείµενο της έκκλησης αναφέρει:
«Την ώρα που οι δηµόσιοι προϋπολογισµοί προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα µε περικοπές και ελλείµµατα, ο ιδιωτικός πλούτος έχει αυξηθεί µε γρήγορους ρυθµούς. Σε ευρωπαϊκό και παγκόσµιο επίπεδο, ο πλούτος είναι υπερσυγκεντρωµένοςσε χέρια που αποτελούν λιγότερο από το 10% της κοινωνίας, ενώ οι ανισότητες παντού διευρύνονται». Σύµφωνα µε το σκεπτικό των δυο ευρωβουλευτών της οµάδας των Πρασίνων, η κρίση στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα, καθώς και ο τρόπος που επιλέχθηκε για να αντιµετωπιστεί, επιβαρύνει εκατοµµύρια Ευρωπαίους πολίτες, τους οποίους τους στέλνει στον πάτο του βαρελιού και διασώζει τα µεγάλα κεφάλαια.
Βασικό σκεπτικό της έκκλησης είναι ότι τα µεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια διατήρησαν σε µεγάλο βαθµό την αξία τους χάρη στα ιλιγγιώδη ποσά δηµόσιου χρήµατος που ξοδεύτηκαν για τη διάσωση των τραπεζών. Η φορολόγησή τους είναι λοιπόν απαραίτητη, ως αντιστάθµισµα για τα αυξηµένα δηµόσια ελλείµµατα και τις σοβαρές περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και δηµόσιες επενδύσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξοδέψει 4,6 τρισεκατοµµύρια ευρώ δηµόσιου χρήµατος προκειµένου να σταθεροποιήσουν την οικονοµία και να διασώσουν τράπεζες, παρεµβάσεις που διέσωσαν και την αξία ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων. Τα αυξηµένα επίπεδα δηµόσιου χρέους οδήγησαν, όµως, σε αυξηµένα ελλείµµατα και σε επιπρόσθετες περικοπές σε παιδεία, υγεία, δηµόσιες υπηρεσίες και µελλοντικές επενδύσεις». Οι δυο ευρωβουλευτές καλούν, λοιπόν, την ελληνική και τη γερµανική κυβέρνηση να θεσπίσουν έναν µόνιµο φόρο στον ιδιωτικό πλούτο. Τις καλούν επιτακτικά, όπως λένε, να αναλάβουν πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συντονισµό της εισαγωγής ενός φόρου για τον πλούτο σε όλες τις χώρες - µέλη της Ε.Ε., µαζί µε συντονισµένη καταστολή των φορολογικών παραδείσων και της φοροδιαφυγής, ώστε ο φόρος αυτός να εισπράττεται παντού µε ίσους όρους.
Οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων υπογραµµίζουν ότι µε την πρωτοβουλία θέλουν να δείξουν ότι δεν είναι καθόλουμονόδρομος να ταυτίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση με τυφλές περικοπές αναγκαίων δαπανών και με εξουθένωση των ασθενέστερων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, «βασικό μέρος της λύσης είναι επαρκή δημόσια έσοδα, με αποτελεσματική είσπραξη και με δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων».
Παράλληλα, στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει, επίσης, και την ευρωπαϊκή διάσταση, αυτή της αλληλεγγύης αλλά και του τερματισμού του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών - μελών, που υποσκάπτει τα δημόσια έσοδα των ασθενέστερων και συμβάλλει στα σημερινά αδιέξοδα.
Την πρωτοβουλία προσυπογράφουν ενεργοί πολίτες από τους χώρους των οικονομικών επιστημών, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της δημοσιογραφίας, του συνδικαλισμού, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και του πολιτισμού. Οι πρώτοι 10 Έλληνες πολίτες που υπέγραψαν την έκκληση είναι οι: Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κώστας Καλλωνιάτης, οικονομικός αναλυτής, δημοσιογράφος, Γιώργος Κατρούγκαλος αναπλ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Δ. Πανεπ. Θράκης, Ορέστης Κολοκούρης, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιός, Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, οικονομολόγος, επιστημονικός σύμβουλος Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, δημόσιος υπάλληλος, πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστ. διευθυντής Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, και Νίκος Χρυσόγελος, στέλεχος περιβαλλοντικών οργανώσεων, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου.
http://topontiki.gr/