Κάθε πλευρά στην ουκρανική κρίση επιρρίπτει στην άλλη την ευθύνη για το ότι η συμφωνία της Γενεύης έχει μείνει στα χαρτιά, ενώ οι τόνοι παραμένουν υψηλοί στη διπλωματική διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας. Η Μόσχα κάλεσε το Κίεβο να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την ανατολική Ουκρανία, ενώ ο Ομπάμα προειδοποιεί ότι «προετοιμάζονται» νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Παράλληλα, οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες για τα κοινά γυμνάσια στην ανατολική Ευρώπη έφτασαν στην Πολωνία. Οι κοινές ασκήσεις, σε Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία θα κρατήσουν περίπου έναν μήνα ενώ, από την άλλη πλευρά, η Ρωσία προχωρά σε ναυτικά γυμνάσια στην Κασπία και συνεχίζει τις χερσαίες ασκήσεις της στα σύνορα με την Ουκρανία, εξαιτίας των οποίων έχουν συγκεντρωθεί ρωσικά στρατεύματα στη μεθόριο.
Ο απόηχος της ουκρανικής κρίσης έφτασε μέχρι και το Τόκιο. Μιλώντας από την ιαπωνική πρωτεύουσα την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε χαρακτηριστικά πως «προετοιμάζονται» νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επειδή η Μόσχα δεν έχει σεβαστεί «ούτε το πνεύμα ούτε το γράμμα» της συμφωνίας της Γενεύης.
Πριν από μερικές ώρες, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε επαναλάβει σε ανακοίνωσή του ότι θεωρεί το Κίεβο υπεύθυνο για το ότι η συμφωνία έχει μείνει στον αέρα, καλώντας την ουκρανική ηγεσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει κινητοποιήσει στις ανατολικές περιφέρειες.
Το Κίεβο ξεκίνησε εκ νέου την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στα ανατολικά που είχε παγώσει μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την εκεχειρία λόγω Πάσχα, ενώ οι φιλορώσοι δεν είχαν δείξει πρόθεση να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει.
Η πλευρά της Μόσχας «για άλλη μία φορά επιμένει στην άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης στα ανατολικά της Ουκρανίας, την απόσυρση των δυνάμεων του ουκρανικού στρατού και την έναρξη πραγματικού εσωτερικού διαλόγου στην Ουκρανία με όλες τις περιφέρειες και όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Οι χθεσινές αναφορές του ίδιου του υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ - πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε «αντίποινα» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, εάν αυτά απειληθούν, «όπως στην Οσσετία» - είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το ΝΑΤΟ αλλά και την Ουάσινγκτον.