Μέσα απο αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να δώσω κάποια παραδείγματα γευμάτων τα οποία μπορούν να παρασκευαστούν ή να μαγειρευτούν σχετικά σε σύντομο χρόνο, με προιόντα υψηλής διατροφικής αξίας και πιστεύω σχετικώς οικονoμικά. Στόχος μας είναι πάντα η διατήρηση ενός υγιούς, σφριγηλού σώματος φυσιολογικού πάντα σε βάρος.
Φιλέτο γαλοπούλας ψητό με σπαρράγια βραστά ή ψητά:
Η γαλοπούλα αποτελεί μια πολύ υγιεινή επιλογή καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλή σε λιπαρά. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β(Β3,Β6,Β2,Β12), σίδηρο ο οποίος βοηθάει τον αιματοκρίτη να διατηρηθεί σε υγιή επίπεδα, φώσφορο για γερά οστά και δόντια και κάλιο το οποίο βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Τέλος η γαλοπούλα συνοδεύεται έξοχα απο πράσινα λαχανικά όπως τα σπαράγγια. Τα σπαράγγια αποτελούν πηγή καλίου, φυλλικού οξέος, φωσφόρου και ρετινόλης.
Πράσινη σαλάτα με σπανάκι, ντομάτα, τριμμένο καρότο και κοτόπουλο στήθος βραστό ή ψητό:
Το στήθος του κοτόπουλου, χωρίς την πέτσα, είναι χαμηλό σε θερμίδες, χοληστερίνη και πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως και η γαλοπούλα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με πράσινη σαλάτα όπως σπανακι, το οποίο αποτελεί ενα απο τα θρεπτικότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Κ, μαγγανίου, φυλλικού οξέος, σιδήρου και μαγνησίου, βιταμίνη C ακόμα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η ντομάτα συνδυάζεται ωφέλιμα με το σπανάκι καθώς περιέχει βιταμίνη C, υψηλό ποσοστό φυτικών ινών και λυκοπένιο, συστατικό εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία. Επίσης η ντομάτα βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει το σπανάκι (μη αιμικός). Τέλος το καρότο αποτελεί πηγή βιταμίνης Α καθώς επίσης καθαρών μετάλλων όπως το χλώριο και το θείο, με το χλώριο να βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας απο το ήπαρ.
Αρακάς με άνιθο, 1 πατάτα και λίγο τυρί φλαίρ ή κατίκι:
Ο αρακάς αποτελεί πηγή φυτικών ινών όπως επίσης υδατανθράκων και πρωτεϊνών και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Περιέχει βιταμίνες Κ, C, D, σύμπλεγμα βιταμίνης Β, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Ακόμα ο αρακάς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτοχημικά τα οποία δρούν προστατευτικά για τα κύτταρα. Εξαιρετικά ευεργετικός για τον οργανισμό, αποδεικνύεται και ο άνηθος καθώς περιέχει δύο είδη συστατικών, τα μονοτερπένια και τα φλαβονοειδή τα οποία παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Τα παραπάνω συνδυάζονται με λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά όπως φλαίρ ή κατίκι για μια ισορροπημένη διατροφική επιλογή.