Κάθε δεύτερη εβδομάδα, το συμβούλιο των κυβερνητών της ΕΚΤ ορίζει ένα ανώτατο ποσόν για την επαναγορά στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές. Προσθέτει ότι η πρακτική αυτή ακολουθείται από τον Μάιο του 2010 οπότε και η έναρξη εφαρμογής αυτού του προγράμματος που έχει ως στόχο την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και δεν βρίσκουν αγοραστές για το χρέος τους στη αγορά.
Δεδομένου του "αυξανόμενου σκεπτικισμού" στους κόλπους του συμβουλίου των κυβερνητών για το πρόγραμμα αυτό, το πλαφόν ορίσθηκε πρόσφατα στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρεται στο δημοσίευμα, χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος του προηγούμενου πλαφόν.
Μετά τα ελληνικά, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά ομόλογα, η ΕΚΤ αγοράζει από τον Αύγουστο τίτλους του ιταλικού και του ισπανικού χρέους. Στις αρχές του Αυγούστου αποδέσμευσε 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε μία εβδομάδα για τον λόγο αυτόν.
Αυτή τη στιγμή, η επαναγορά κυμαίνεται στα 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως, αλλά όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι και ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενισχύσει τη συμβολή της για να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για την Ιταλία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να υπερβεί την αποστολή της για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.
Η μη ευόδωση των προσπαθειών για τον περιορισμό της κρίσης δεν δικαιολογεί την υπέρβαση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την ανάθεση σε αυτήν της αντιμετώπισης της κρίσης, απάντησε ο Γενς Βάιντμαν , ένας από τους "ιέρακες" της ΕΚΤ, για τον οποίο η αποστολή της Τράπεζας συνοψίζεται στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.
"Μία σαφής δέσμευση για την τήρηση της αποστολής μας είναι απαραίτητο στοιχείο για ένα ευοίωνο μέλλον του ευρώ", τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε οικονομική διάσκεψη στην Φρανκφούρτη.
"Είμαι πεπεισμένος ότι η παρούσα κρίση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να ξεπερασθεί, εάν χαθεί η εμπιστοσύνη σε νομικό και οικονομικό πλαίσιο", είπε, υπενθυμίζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση σε "κάθε μορφή νομισματικής χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους".
"Οφείλουμε να αναζητήσουμε την προέλευση των προβλημάτων" για να βρούμε μία μακροπρόθεσμη λύση, και αυτή προϋποθέτει την επίλυση θεσμικών δυσλειτουργιών της ευρωζώνης και θεσμικών δυσλειτουργιών ορισμένων χωρών μελών, επέμεινε ο Γενς Βάιντμαν.
Νωρίτερα , ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε επίσης υπερασπισθεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και την κύρια αποστολή της, που είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι "διακυβεύεται η αξιοπιστία" του θεσμού.