tromaktiko: Ρωμαϊκό λουτρό αποκαλύφθηκε στη Σμύρνη

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ρωμαϊκό λουτρό αποκαλύφθηκε στη Σμύρνη



Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη της Μητρόπολης, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Yeniköy και Özbek στη Σμύρνη, έφεραν στο φως...
ρωμαϊκό λουτρό, ορθογώνιου σχήματος, διακοσμημένο με ψηφιδωτά και γλυπτά των θεών Δία και Τύχη καθώς και μινιατούρες μονομάχων.

Η περιοχή της αρχαίας πόλης της Μητρόπολης αποτελεί αρχαιολογικό χώρο όπου διενεργούνται πολλές ανασκαφές λόγω του πλήθος των αρχαίων ερειπίων που υπάρχουν εκεί. Οι ανασκαφές συνεχίζονται εδώ και 20 χρόνια με την υποστήριξη του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, πλήθους πολιτιστικών ιδρυμάτων και του αρχαιολογικού τμήματος του πανεπιστημίου της Trakya.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών Serdar Aybek ανέφερε ότι τα ευρήματα στην περιοχή ξεκινούν από την γεωμετρική περίοδο και φτάνουν μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους. Η αρχαία Μητρόπολη ήταν μια πόλη των Τεχνών, σύμφωνα με τον Aybek.

«Η αρχαία Μητρόπολη έχει ιστορία 5000 ετών, που ξεκινά από την πρώιμη περίοδο του Χαλκού» εξηγεί και οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως κεραμικά τόσο από την πρώιμη όσο και από την μέση περίοδο του Χαλκού.

Κατά την διάρκεια των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ευρήματα Χετιτικής προέλευσης. Η Μητρόπολη βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία πόλη της Εφέσου και όλα της τα κτίρια και γλυπτά άγγιζαν την τελειότητα, σύμφωνα με τον Aybek. «Η Μητρόπολη είναι μια αρχαία ελληνιστική πόλη. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η θεά Άρτεμις προστάτευε την πόλη. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε ξανασυναντήσει σε αρχαίες πόλεις της Ανατολής καθιστώντας την Μητρόπολη ακόμα πιο μυστηριώδης» εξηγεί ο Aybek.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών, που διήρκησαν 4 μήνες, αποκαλύφθηκε ένα ρωμαϊκό λουτρό στη Μητρόπολη. «Αυτή την χρονιά ανακαλύψαμε νέα κτίρια στη Μητρόπολη» αναφέρει ο Aybak προσθέτοντας ότι ένα από αυτά είναι ένα ρωμαϊκό λουτρό 100 τ.μ.

Το λουτρό έχει ορθογώνιο σχήμα και είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτά ενώ περιελάμβανε και χώρο αθλημάτων. «Το νέο ρωμαϊκό λουτρό που βγήκε στο φως φέτος είναι μικρότερο από άλλα λουτρά που έχουμε ανακαλύψει στη Μητρόπολη» επισημαίνει ο Aybek. «Την επόμενη χρονιά θα επικεντρωθούμε σε αυτές τις περιοχές».

Στο ρωμαϊκό λουτρό που πιστεύεται ότι χτίστηκε το 2ο αι. π.Χ. από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο Πίο ανακαλύφθηκαν και τα γλυπτά του θεών Δία και Τύχης.

Η αρχαία πόλη της Μητρόπολης ανακαλύφθηκε αρχικά το 1972 από τον καθηγητή Recep Meriç, από το πανεπιστήμιο Dokuz Eylül της Σμύρνης. Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο που φέρνει γνωρίσματα από τους κλασικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς, βυζαντινούς και οθωμανικούς χρόνους, ξεκίνησαν το 1989. Η πιο γνωστή πρώιμη εγκατάσταση στον περιοχή ανάγεται στην νεολιθική εποχή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για επικοινωνία και επιρροή με τον παραθαλάσσιο πολιτισμό της Τροίας Ι.

Μια σφραγίδα γραμμένη στα ιερογλυφικά, παρόμοια με αυτή των Χετιτικών, ανακαλύφθηκε στην ακρόπολη της Μητρόπολης αλλά δεν έχει ακόμα αποκρυπτογραφηθεί. Το χετιτικό βασίλειο της Arzawa είχε την πρωτεύουσα στο Apasas (αργότερα Έφεσος) 30 χιλ. Περίπου ΝΔ.

Η αρχαία Μητρόπολη ήταν μέρος του ελληνιστικού βασιλείου της Περγάμου, όπου και έφτασε στο αποκορύφωμά της επιδεικνύοντας πλούσια πολιτιστική και οικονομική ζωή. Ένας ναός αφιερωμένος στον θεό Άρη, ο ένας από τους δύο γνωστούς μέχρι τώρα ναούς αφιερωμένους σε αυτόν, βρισκόταν επίσης εδώ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!