κατέστρεψε τις σοδειές τους, ενώ οι ακραίες καιρικές συνθήκες τους στερούν την πρόσβαση στην απαραίτητη επισιτιστική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα μία ομάδα από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οι λιγοστές βροχοπτώσεις αυτή τη χρονιά κατέστρεψαν το 80% της σοδειάς σίτου στα βόρεια της χώρας, στα βορειοανατολικά και στα δυτικά, αφήνοντας τις φτωχές αγροτικές κοινότητες με ελάχιστα τρόφιμα, ανακοίνωσαν οι εννέα οργανώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Oxfam και Save the Children.
Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι, οι οικογένειες υποχρεούνται να καταναλώνουν λιγότερα γεύματα, να δανείζονται χρήματα ή να μεταναστεύουν. Η πρόσβαση σε βοήθεια τίθεται σε κίνδυνο, καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις θα αποκλείσουν τους δρόμους μέσα σε μερικές εβδομάδες κι ενδεχομένως να προκαλέσουν χιονοστιβάδες.
«Οι αγρότες μας λένε ότι αυτή τη χρονιά η ξηρασία κατέστρεψε τα πάντα. Τα αποθέματά τους σε τρόφιμα είναι λιγοστά και ανησυχούν πώς θα περάσουν τους επόμενους μήνες,» αναφέρει ο τοπικός διευθυντής της Oxfam Μανοχάρ Σενόι σε ανακοίνωσή του.
«Ο χρόνος εξαντλείται για να μπορέσουν οι κοινότητες να λάβουν την βοήθεια που χρειάζονται απεγνωσμένα πριν ο βαρύς χειμώνας κάνει πολλές περιοχές απροσπέλαστες. Χιόνι ήδη πέφτει και πολλές ορεινές περιοχές είναι πιθανόν να αποκλειστούν εντός εβδομάδων».
Ο βαρύς χειμώνας στο Αφγανιστάν, που διαρκεί από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο, συχνά έχει ως αποτέλεσμα την σφοδρή χιονόπτωση με το ύψος του χιονιού να φθάνει μέχρι και τα τέσσερα μέτρα, να αποκλείονται τα απομακρυσμένα ορεινά περάσματα και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να παραμένουν αποκλεισμένοι επί μήνες.
Με την έλευση του χειμώνα οι κάτοικοι αρχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα της ξηρασίας περιορίζοντας τα γεύματά τους, μετακινούμενοι κατά μήκος των συνόρων προς το Πακιστάν και το Ιράν και δανειζόμενοι χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα, κάτι που τους οδηγεί στην χρεοκοπία.
Τα σχολεία έχουν κλείσει καθώς τα παιδιά αναγκάζονται να εργαστούν.
Παρότι 14 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν -συμπεριλαμβανομένων των Φαριάμπ και Μπαντακχσάν- έχουν πληγεί από την ξηρασία, μία επείγουσα έκκληση που έκαναν τον Οκτώβριο τα Ηνωμένα Έθνη για βοήθεια ύψους 142 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής χρηματοδοτήθηκε κατά 7% από διεθνείς δωρητές.
Οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι, αν η διεθνής κοινότητα δεν ανταποκριθεί και δεν συγκεντρωθούν προμήθειες στις πληγείσες περιοχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν.