Τα δύο πρώτα ραντεβού έχουν κλειστεί στην Κομισιόν και το Συμβούλιο με τους κ. Ζ. Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρόμπεη την Τρίτη ο πρωθυπουργός που θα συνοδεύεται από ολιγομελή αποστολή θα βρεθεί στο Λουξεμβούργο όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Οι επαφές του πρωθυπουργού -θα ακολουθήσουν και άλλες σύντομα σε Παρίσι και Βερολίνο- έχουν να κάνουν κυρίως με την εκταμίευση της 6ης δόσης, τις πολιτικές διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, τη νέα δανειακή σύμβαση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη δείχνουν “κακό κλίμα μεταξύ των κατόχων ελληνικών ομολόγων” και “μεγάλες δυσκολίες στην προγραμματιζόμενη ανταλλαγή λόγω απαιτήσεων που ξεπερνούν τον προγραμματισμό που είχε κάνει η Σύνοδος της 26ης Οκτωβρίου”.
Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα κάνουν λεπτομερή συζήτηση με τους θεσμικούς εταίρους, βάζοντας στο τραπέζι τις διάφορες εκδοχές εφαρμογής του λεγόμενου PSI. Τόσο οι εταίροι όσο και η ελληνική πλευρά γνωρίζουν ότι τα 130 δισ. ευρώ του νέου δανείου είναι αυστηρά προγραμματισμένα για τραπεζικές εγγυήσεις και κάλυψη χρεολυσίων “σε συγκεκριμένο χρόνο και συχνότητα που προκύπτει για ποσά μετά την αναδιάρθρωση του χρέους προς ιδιώτες”.
Αυτή τη στιγμή η συζήτηση για την εθελοντική ανταλλαγή καλύπτει μόνο το 70% των ομολογιούχων που είναι τράπεζες. Δεν έχει γίνει συζήτηση με ασφαλιστικούς οργανισμούς στο εξωτερικό αλλά και με μεμονωμένους ιδιώτες ή επιχειρήσεις που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικό χρέος. Κύκλοι της Κομισιόν εκτιμούν ότι όλοι αυτοί “έχουν κάθε συμφέρον να εισπράξουν τα ασφάλιστρα κινδύνου επί των τίτλων τους”, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε μία εθελοντική ανταλλαγή. Μέχρι στιγμής πάντως κανείς δεν τους εκπροσωπεί στη συζήτηση. Από την άλλη οι τράπεζες που εκπροσωπούνται έχουν απαιτήσεις που ή ρίχνουν το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος στα βράχια, ή αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης από τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Πηγές της Καγκελαρίας καθιστούν σαφές ότι αν οι τραπεζίτες “τα γυρίσουν” τότε η ανταλλαγή θα γίνει υποχρεωτική. Σε μία τέτοια περίπτωση, “δεν είναι λογικό να προσφέρουμε στους ιδιώτες επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό που λαμβάνουν οι θεσμικοί πιστωτές”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία ακόμα και στο χειρότερο σενάριο. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ΕΚΤ.
Σε σχέση, τώρα, με τις περιβόητες δεσμεύσεις των πολιτικών κομμάτων, πηγές των Βρυξελλών επαναλαμβάνουν ότι “αναζητείται μία συμβιβαστική φόρμουλα που δεν θα δημιουργεί πρόσθετα πολιτικά προβλήματα στην Ελλάδα”.
Επί της ουσίας, η υπερψήφιση όλων των σχετικών συμφωνιών από το Κοινοβούλιο με την ίδια πλειοψηφία που έλαβε η κυβέρνηση ως ψήφο εμπιστοσύνης είναι επαρκή δέσμευση για τις Βρυξέλλες. Εάν βρεθεί λύση και για τη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων ενόψει εκλογών και για ότι προκύψει μετά από αυτές, τότε το ζήτημα θα ανήκει στο παρελθόν. Ουδείς βεβαίως μεταξύ των εταίρων και των ευρωπαϊκών θεσμών δεν αρκείται στις δεσμεύσεις, οι πάντες θα κριθούν αυστηρά από την ίδια την εφαρμογή.
real.gr
Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html