Ενδεικτική του κλίματος, είναι η δήλωση του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, Φ.Κρανιδιώτη στη ΝΕΤ το πρωί της Πέμπτης: «Ο κ. Χατζηγάκης πρόσβαλε όλη την παράταξη, ενώ ο κ. Καμμένος διατύπωσε την πολιτική διαφωνία του».
Ο Π.Καμμένος είχε κάνει σαφή την πρόθεσή του να καταψηφίσει την κυβέρνηση Παπαδήμου, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στη Νέα Δημοκρατία -η οποία τον είχε προειδοποιήσει πως εάν διαφοροποιούσε τη στάση του, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο διαγραφής.
Το ζήτημα, λοιπόν, που έχει ανακύψει δεν αφορά τόσο αυτή καθαυτή την διαγραφή του βουλευτή, καθώς θεωρούνταν αναμενόμενη, αλλά την επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ να μην τον διαγράψει και από το κόμμα, όπως έπραξε με τον Σωτήρη Χατζηγάκη.
Η διαφορετική αντιμετώπιση που επιφύλαξε ο πρόεδρος της ΝΔ στις περιπτώσεις των Καμμένου και Χατζηγάκη προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις, καθώς πολλοί μιλούν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Σχεδόν όλοι οι βουλευτές της λεγόμενης «μετριοπαθούς» πτέρυγας θεωρούν εσφαλμένη την απόφαση της διαγραφής Χατζηγάκη και βρίσκονται σε θέσεις μάχης για ανοικτό πόλεμο με τα στελέχη της λαϊκής Δεξιάς, τα οποία θεωρούν ότι η αποπομπή του πρώην υπουργού από τη ΝΔ ενισχύει τη δική τους θέση στο εσωκομματικό πεδίο.
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης ερωτηθείς για τη δήλωση του Σ.Χατζηγάκη περί «ακροδεξιών σταγονιδίων» δήλωσε στη ΝΕΤ ότι δεν βλέπει τον εαυτό του σε αυτά και πως δεν πρόκειται να απολογηθεί για την αγάπη του προς την πατρίδα.
Επισήμανε, δε, πως πρόκειται για «κάποιους ελάχιστους, οι οποίοι κάνουν κουβέντα για να ακούγονται, για να αποκτήσουν οντότητα» και χαρακτήρισε μειοψηφία τους νεοφιλελεύθερους στο κόμμα, σημειώνοντας πως η ιδεολογία τους είναι η πιο βάρβαρη και ακραία πολιτική.
Σχετικά με το ζήτημα της υπογραφής του Αντώνη Σαμαρά για τις δεσμεύσεις επί της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, ανέφερε: «Αν μας ζητήσουν ομήρους ή 7 παρθένες θα τις δώσουμε; Υπάρχει και αξιοπρέπεια».