Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι ''τα σημερινά εγκαίνια είναι πολύ ξεχωριστά, όχι μόνο γιατί αποτελούν μια απόδειξη ότι εξελισσόμαστε και προοδεύουμε, αλλά γιατί με το έργο αυτό σφραγίζουμε τη δημιουργία και τη δημιουργικότητα της γενιάς μας με προοπτική το μέλλον και τις επερχόμενες γενιές''.
'' Το Ιδρυμα δημιουργείται για να καλύψει ένα υπαρκτό κενό, της ανάγκης να δεθεί το νήμα της ιστορικής μας συνέχειας μέσα από τη συγκέντρωση του ιστορικού υλικού και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό για μελέτη'', είπε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι ''η ευαισθησία που διακρίνει την Κυβέρνησή μας ευρύτερα στα θέματα πολιτισμού και διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι πολύ γνωστή''.
''Ως μια μορφή έμπρακτης απόδειξης αυτής μας της ευαισθησίας'', συνέχισε, ''αποτελεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Ψηφιοποίησης, που σκοπός της είναι η καταγραφή και ψηφιοποίηση της, κατά γενική ομολογία, πολύ πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς''. Πρόσθεσε ακόμη ότι την ίδια πολιτική σημασία αποδίδει η Κυβέρνηση και στην πολιτιστική αποκέντρωση.
Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού θα αποτελέσει πολιτιστικό πνεύμονα της πόλης με παγκύπρια εμβέλεια και όχι μόνο, με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως εκθέσεων, προβολών και διαλέξεων. Εξίσου σημαντικό, συμπλήρωσε, είναι ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της μελέτης αρχειακού υλικού και στην ιστορική έρευνα με τη λειτουργία του πρώτου Ερευνητικού Κέντρου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
''Στο Ερευνητικό αυτό Κέντρο μελετητές, δημοσιογράφοι, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, αλλά και απλοί πολίτες θα μπορούν να αναζητούν πληροφορίες από το ψηφιακό αρχείο των εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, το οποίο αρχίζει από το 1878, οπότε εκδόθηκε και η πρώτη εφημερίδα στο νησί, καθώς και από το Αρχείο Ανακοινωθέντων από το 1962'', σημείωσε ο κ. Συλικιώτης.
Ανέφερε ακόμη ότι της λειτουργίας του Κέντρου στη Λεμεσό θα ακολουθήσει η λειτουργία και δεύτερου Ερευνητικού Κέντρου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, αυτή τη φορά σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας, ενώ τόνισε ότι διανοίγονται νέες προοπτικές στη συνεργασία του κράτους με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τόνισε, τέλος, τη σημασία της συνεργασίας αλλά και της εμπλοκής των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην εν γένει προσπάθεια της Κυβέρνησης για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΤΕΠΑΚ θα δώσει έντονα το παρών του στην προσπάθεια αυτή, αλλά και πιο ειδικά στο ''Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού''.
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, που ανέγνωσε η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Ελεονώρα Γαβριηλίδη, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την ''πεποίθηση ότι το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο- Ιστορικό Αρχείο - Κέντρο Μελετών Λεμεσού και το Ερευνητικό Κέντρο θα επιτύχουν στο έργο τους''.
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Ερευνητικό Κέντρο, ως πολιτικός προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ''το ΓΤΠ έχει τέσσερα αρχεία: το αρχείο εφημερίδων από το 1878, το αρχείο ανακοινωθέντων από το 1962, το αρχείο φωτογραφιών και το αρχείο κινηματογραφικών ταινιών''.
''Τα αρχεία αυτά δεν ανήκουν αποκλειστικά στο ΓΤΠ'', συνέχισε ο κ. Στεφάνου. ''Ανήκουν στον κυπριακό λαό'', σημείωσε, προσθέτοντας ότι ''για αυτό πρέπει να ανοίξουν και να γίνουν προσιτά και προσβάσιμα όχι μόνον στους ερευνητές, ιστορικούς αναλυτές, φοιτητές και δημοσιογράφους, αλλά και στον απλό πολίτη''.
Επίσης, όπως ανέφερε, ''πρέπει να διατηρηθούν και να φυλαχθούν, γιατί αποτελούν μέρος της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σημαντική πηγή πληροφοριών για τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας'' και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''τα ερευνητικά κέντρα θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της έρευνας και στη μελέτη της σύγχρονης ιστορίας του νησιού μας και θα συμβάλουν στον τομέα της εκπαίδευσης, δημιουργώντας έναν τόπο πρακτικής άσκησης για τους σπουδαστές''.
Στο δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίηση που σήμερα παραδίδεται στους δημότες της Λεμεσού, τους μελετητές, τους φοιτητές, τους φιλίστορες το ''Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών'', το οποίο στεγάζεται στην πρώην οικία Επάρχου.
Η αποκατάσταση του κτιρίου, συνέχισε, κόστισε 1,25 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία οι 500 χιλιάδες εξασφαλίστηκαν με συνεισφορά του ιδρύματος Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, οι 300 χιλιάδες ευρώ από χορηγία του Τομέα Διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και οι υπόλοιπες 450 χιλιάδες ευρώ καλύφθηκαν από το Δήμο Λεμεσού.
Ο Ανδρέας Χρίστου υπενθύμισε ότι η ιδέα για μετατροπή του κτιρίου σε Μουσείο Ιστορίας της Λεμεσού κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο το 2001 από τον Τίτο Κολώτα και την Κίνηση ''Η πόλη μας'' και αργότερα, επί υπουργίας Αβέρωφ Νεοφύτου και δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη, το κτίριο πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Λεμεσού.
Ο κ. Χρίστου ευχαρίστησε τον επιστημονικό διευθυντή του Κέντρου Μίμη Σοφοκλέους, καθώς και την ομάδα εθελοντών Αρχείου, οι οποίοι τα τελευταία 7 χρόνια ασχολούνταν με τη συλλογή, ταξινόμηση και αρχειοθέτηση πολύτιμου υλικού, ενώ σημείωσε ότι ''συμπαραστάτης στην όλη προσπάθεια αποδείχθηκε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, που πρότεινε παράλληλα και την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ώστε να παρέχεται πρόσβαση σε ψηφιοποιημένο αρχείο εφημερίδων του ΓΤΠ, στα ανακοινωθέντα, το φωτογραφικό υλικό και το αρχείο κινηματογραφικών ταινιών, από της ιδρύσεως του Γραφείου''.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι το Μουσείο και Αρχείο της πόλης της Λεμεσού θα αγαπηθεί από όλους τους πολίτες , οι οποίοι θα το στηρίξουν και θα το εμπλουτίσουν αφού, όπως σημείωσε, δεν έχει ακόμη επαρκώς καταγραφεί, αρχειοθετηθεί και μελετηθεί η ιστορία της Λεμεσού.