Επίσης όμως σημαντικό, εκτός από όλο αυτό το εγκυκλοπαιδικό πακέτο, είναι να διδάξετε στα παιδιά και τους κανόνες ασφαλείας που υπάρχουν σε μια κουζίνα. Ποτέ δεν πιάνουμε ένα μαχαίρι από τη λεπίδα έτσι δεν είναι; Ποτέ λοιπόν, μην αναθέσετε μια δουλειά στο παιδί σας, όσο έξυπνο ή ικανό και αν είναι, χωρίς να υπάρχει η δική σας επίβλεψη.
Σε ένα παιδί ανάλογα με τη ηλικία του μπορείτε να αναθέσετε τις παρακάτω δουλειές κουζίνας.
2 ετών: Μπορούν να σκουπίσουν με μια πετσέτα την επιφάνεια ενός τραπεζιού και να ρίξουν ένα στέρεο υλικό (π.χ ζάχαρη) μέσα σε ένα μπολ, ακόμα και να κόψουν πράσινα φασολάκια στη μέση.
3 ετών: Ανακατεύουν υλικά, ζυμώνουν ελαφρά με τα χεράκια τους, μπορούν να ρίξουν κάποιο υγρό υλικό, (π.χ. γάλα) μέσα σε ένα μπολ με βούτυρο.
4-5 ετών: Λιώνουν με το πιρούνι μια μαλακή τροφή, μπορούν να χτυπήσουν αυγά με τον αυγοδάρτη, κόβουν με ένα ειδικό και όχι κοφτερό ψαλίδι κάποιο φυτό-μυρωδικό, π.χ. μαϊντανό, κόβουν τη ζύμη με τα ειδικά σχήματα για μπισκότα-κουλουράκια.
6-8 ετών: Μπορούν να συγκεντρώσουν στον πάγκο της κουζίνας, υλικά και εργαλεία που θα τους πείτε ότι χρειάζεστε για μια συγκεκριμένη συνταγή. Μπορούν επίσης, ν’ανοίξουν μια κονσέρβα (όχι με το ανοιχτήρι) αυτές που έχουν ενσωματωμένο, εύκολο άνοιγμα.
9-12 ετών: Μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαδικασία μαγειρέματος, να θέσουν σε λειτουργία ένα μπλέντερ, το φούρνο μικροκυμάτων, να ψήσουν, να βράσουν…Και εδώ όμως χρειάζεται η δική σας επίβλεψη.
jenny.gr
Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html