Όπως τονίζει ο επικεφαλής της Επιτροπής, πρώην δήμαρχος Σελλών Δημήτρης Φαρμάκης, οι λόγοι για τους οποίους
δεν πρέπει να γίνει το έργο είναι πολλοί και ουσιαστικοί. Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος της Ψήνας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το σημείο εγκατάστασης του εργοστασίου σκουπιδιών. O πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, που αποτελείται από δύο ποτάμια, θα μολυνθεί. Το υπέδαφος έχει πολύ νερό, με αποτέλεσμα το έδαφος να είναι σαθρό. Αξιοσημείωτο είναι πως για να κατασκευαστεί ακριβώς δίπλα σήραγγα της Εγνατίας, χρειάστηκαν 12 ολόκληρα χρόνια, λόγω του νερού.Δίπλα ακριβώς περνάει η Εγνατία, ενώ εκεί έχει χαραχθεί η διέλευση της σιδηροδρομικής Εγνατίας (ένα σημαντικό έργο, το οποίο δεν έχει προχωρήσει ακόμη). Στο παρθένο περιβάλλον ευδοκιμούν πολλά βότανα, ενώ πλούσια είναι και η πανίδα (ζουν διάφορα είδη άγριων ζώων). Ακόμη ανεπτυγμένη είναι η μελισσοτροφία, που, εκ των πραγμάτων, θα πάθει μεγάλη ζημιά. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η περιοχή είναι προορισμός του διεθνή ποδηλατικού τουρισμού. Επιπλέον υπάρχουν τρία ανοιχτά ρήγματα, που κάνουν ακατάλληλη τη θέση για οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα.
ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟ ΕΡΓΟ
Με διαδικασία "εξπρές" προωθείται η έγκριση για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αυτοί θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών. Το ποσό που θα χρειαστεί για το έργο, που θα υλοποιηθεί με το μοντέλο των συμπράξεων δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, ανέρχεται περίπου στα 45 εκ. ευρώ και θα αναζητηθεί στο ΕΠΕΡΡΑΑ.
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Οι κάτοικοι ρίχνουν ευθύνες για τη δυσάρεστη εξέλιξη κυρίως στο Δήμο Δωδώνης, αλλά και στην Περιφέρεια Ηπείρου, που από την πρώτη στιγμή συμφώνησε με την κατασκευή του εργοστασίου στη συγκεκριμένη θέση. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς κατηγορούν τον δήμαρχο Δωδώνης Κώστα Κατσανάκη, ότι μεθόδευσε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε να πιάσει στον ύπνο τους δημότες. Αλλά και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, ότι δεν αντέδρασε, αλλά αντίθετα συνηγόρησε.
ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της αρχαίας Δωδώνης (κοντά στα χωριά Ελευθεροχώρι και Αγία Αναστασία) κατήγγειλε σε ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές οργανώσεις η φωτορεπόρτερ Παρασκευή Παππά, μιλώντας για "οικολογικό έγκλημα". Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της κ. Παππά έχει ως εξής! "Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα οικολογικό έγκλημα, που σχεδιάζεται. Και να ζητήσουμε την παρέμβασή σας για την αποτροπή του. Πρόκειται για την εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων περιφέρειας Ηπείρου στο δήμο Δωδώνης και συγκεκριμένα κοντά στα χωριά Ελευθεροχώρι και Αγία Αναστασία.
Η περιοχή είναι παρθένα με πλούσια βλάστηση και σπάνια βότανα, καθώς και ιδιαίτερη ιστορία. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν σχεδόν καθολικά, παρόλο, που μερικοί τοπικοί παράγοντες, ισχυρίζονται το αντίθετο. Να σημειωθεί ότι το θέμα προβλήθηκε και από ξένα ειδησεογρφικά πρακτορεία, όπως το BBC.
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι από το χώρο αυτό περνούν ξένοι ποδηλάτες, που έρχονται από διάφορες χώρες για προπόνηση. Όπως συνέβηκε πρόσφατα με 20 αυστραλούς ποδηλάτες.
Πρώτα απ’ όλα θα διαταραχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης. Ζημιά θα πάθουν και άλλες αρχαιότητες, όπως η ακρόπολη της Ψήνας. Ακόμη το περιβάλλον θα αλλοιωθεί και θα εξαφανιστούν βότανα μοναδικής αξίας. Αλλά και οι μελισσοτρόφοι θα πάθουν μεγάλη ζημιά. Επίσης θα μολυνθούν τα νερά, που είναι άφθονα στην περιοχή. Επιπλέον θα εμποδιστεί οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη. Επιπρόσθετα στο σημείο αυτό έχει χαραχθεί η διέλευση της σιδηροδρομικής Εγνατίας.
Την συγκεκριμένη θέση για την λειτουργία του εργοστασίου, φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί ο δήμος Δωδώνης, καθώς και η Περιφέρεια Ηπείρου.
Σας αποστέλλουμε υλικό (δημοσιεύματα και φωτογραφίες) για την καλύτερη ενημέρωσή σας.
Σας παρακαλούμε να ενεργήσετε άμεσα, ώστε:
α) Να μην γίνει στο συγκεκριμένο σημείο το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.
β) Να προκαλέσετε την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ελλάδας, ώστε να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις επί του θέματος.
γ) Να ενημερώσετε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για το ζήτημα, καθώς, κατά τη γνώμη μας, η εγκατάσταση εργοστασίου σκουπιδιών στην τοποθεσία, που προτείνει η μελέτη, παραβιάζει ευρωπαϊκούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος".