tromaktiko: Λήξη των ανασκαφών στη θέση Καταλιόντας Κούρβελλος Κύπρου

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Λήξη των ανασκαφών στη θέση Καταλιόντας Κούρβελλος Κύπρου



Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει τη λήξη της δεύτερης και τελικής ερευνητικής περιόδου του... Πανεπιστημίου της Γενεύης στη θέση Καταλιόντας Κούρβελλος, υπό τη διεύθυνση του δρ Julien Beck.

Οι φετινές ανασκαφές επικεντρώθηκαν ξανά στις πλαγιές του βραχώδους εξάρματος στον χώρο όπου το 2010 είχαν διανοιχθεί οι τομές A και F. Στα Νοτιοδυτικά του χώρου επεκτάθηκαν οι τομές C και D οι οποίες αποτελούν το νοτιοδυτικό τμήμα του χώρου. Διερευνήθηκαν τα κατάλοιπα της λίθινης κατασκευής που είχε αποκαλυφθεί το 2010, η οποία αποτελείται από μακρύ αναλημματικό τοίχο μήκους πέραν των τριών μέτρων. Επίσης, σε περιοχή πλησίον του βραχώδους εξάρματος, αποκαλύφθηκε αριθμός κατασκευών λαξευμένων στον φυσικό βράχο, οι οποίες περιλαμβάνουν σκαλοπάτια, κυκλικούς λάκκους και διαχωριστικούς τοίχους, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν τα 50 εκ σε ύψος. Ανασκάφηκαν επίσης τοίχοι της Κύπρο-Κλασσικής περιόδου οι οποίοι είναι κτισμένοι κάθετα στους πιο πάνω διαχωριστικούς τοίχους.

Στα Βορειοδυτικά του χώρου η τομή Ε επεκτάθηκε για να διερευνηθεί το Βορειοδυτικό τμήμα του χώρου. Οι κύπρο-κλασσικοί τοίχοι και το δάπεδο που αποκαλύφθηκε το 2010 ανήκουν σε ορθογώνιο, ημιυπόγειο δωμάτιο το οποίο συνδεόταν στα ανατολικά με ένα δεύτερο δωμάτιο μέσω ενός κεκλιμένου λαξευτού διαδρόμου, πλάτους 60 εκ. Ένα τρίτο ημιυπόγειο δωμάτιο βρέθηκε στα νότια, το οποίο αποτελείται από κυκλική λίθινη κατασκευή κτισμένη απευθείας πάνω στο λίθινο δάπεδο του δωματίου. Οι έρευνες απεκάλυψαν και άλλα στοιχεία λαξευμένα στο φυσικό βράχο, όπως μια κυκλική κόγχη, πασσαλότρυπες και μια σειρά από ορθογώνιες κοιλότητες που εντοπίστηκαν σε έναν από τους διαχωριστικούς τοίχους που είναι λαξευμένοι στον φυσικό βράχο, μεταξύ δύο δωματίων.

Διανοίχθηκαν επίσης και δύο νέες τομές. Στην τομή G στα βορειοανατολικά, αποκαλύφθηκαν τα κατάλοιπα ενός ακόμη Κύπρο-Κλασσικού τοίχου ο οποίος είχε κτιστεί απευθείας πάνω στο φυσικό βράχο και βρέθηκε και μια σχετικά μεγάλη ποσότητα Νεολιθικών ευρημάτων. Στην τομή Η, που βρίσκεται σε κάποια απόσταση από το βραχώδες έξαρμα, ανασκάφηκε, ακριβώς πάνω από το φυσικό βράχο, στρώμα που αποτελείται από κιτρινωπό χώμα χωρίς αρχαιολογικά ευρήματα.

Όπως είχε σημειωθεί και κατά τις ανασκαφές του 2010, σε κάθε τομέα του χώρου υπάρχουν ευρήματα που χρονολογούνται στη Νεολιθική περίοδο τα οποία όμως βρίσκονται πάντα ανάμεικτα με ευρήματα της Κύπρο-Κλασσικής περιόδου, μεταξύ των οποίων και τμήματα χάλκινων και σιδερένιων όπλων. Οι προκαταρκτική μελέτη των ευρημάτων έχει δείξει ότι η θέση είχε κατοικηθεί κατά τη Νεολιθική περίοδο (8η χιλιετηρίδα π.Χ.) και έτσι δεν ανήκει στην ύστερη φάση της Χοιροκοιτίας όπως πιστευόταν παλαιότερα. Τα ευρήματα της Κύπρο-Κλασσικής περιόδου περιλαμβάνουν κυρίως τοπική τραχεία και ακόσμητη κεραμική του 4ου αιώνα π.Χ. και μερικά εισηγμένα αγγεία από τον ελληνικό χώρο. Η περεταίρω μελέτη των αντικειμένων ίσως συμβάλει στο να ξεκαθαριστεί η χρήση του χώρου σε κάθε χρονολογική περίοδο.
erroso.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!