tromaktiko: Η αναζωπύρωση της πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας και η κρίση χρέους προ των πυλών της Ιταλίας

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η αναζωπύρωση της πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό της χώρας και η κρίση χρέους προ των πυλών της Ιταλίας



Από αυξημένη νευρικότητα αναμένεται να χαρακτηριστεί και η σημερινή συνεδρίαση, με τα γνωστά ζητήματα όσον αφορά την ειδησεογραφία σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο του... ενδιαφέροντος, ενώ σε αυτά έρχεται να προστεθεί εκ νέου η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργείται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την πρόθεση διενέργειας δημοψηφίσματος, αλλά και της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά γίνονται στη σκιά της αναζωπύρωσης της αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία και την πιθανότητα σύντομα η κρίση να πλήξει και επίσημα την Ιταλία, κάτι το οποίο φάνηκε από τη χθεσινή ημέρα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να σημειώνουν πολύ μεγάλη πτώση του 3% και τα spreads των ιταλικών ομολόγων να αναρριχούνται σε ιστορικό υψηλό.

Στα πιο χρηματιστηριακά ζητήματα, για ακόμη μια φορά φάνηκε χθες αυτό που επισημαίνουμε συνεχώς εδώ και εβδομάδες, η ξεκάθαρα δηλαδή καλύτερη εικόνα επιλεγμένων μη τραπεζικών μετοχών σε σχέση με την χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζικών, μια εικόνα που εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει αδιάκοπα κατά τους επόμενους μήνες, με τις μετοχές των τραπεζών να παραμένουν ο αδύναμος κρίκος. Μάλιστα, σε συνάρτηση με το τελευταίο αυτό σχόλιο, άξια αναφοράς είναι η σημαντική βελτίωση (μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα) που σημειώνεται και στην τεχνική εικόνα επιμέρους μη – τραπεζικών μετοχών, που παρά την αβεβαιότητα και τις διακυμάνσεις, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοδο κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Τροχοπέδη οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις …… και η προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο…..

Θα ξεκινήσουμε τα επιμέρους σημεία του σημερινού μας σχολίου με τις πιθανές πολιτικές εξελίξεις, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού για την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης και κυρίως να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα μέσα στους επόμενους μήνες. Προτού αναφερθούμε σε αυτά τα ζήτημα θα λέγαμε ότι οι εν λόγω δηλώσεις, αν και ουσιαστικά τις αξιολογούμε ως μια “πολιτική μπλόφα” της κυβέρνησης με στόχο να κερδίσει χρόνο, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουν εκ νέου νευρικότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ θα λέγαμε ότι ήταν το τελευταίο πράγμα το οποίο χρειάζονταν το ελληνικό χρηματιστήριο και η ελληνική οικονομία την ώρα που καταβάλετε προσπάθεια, μετά και την πρόσφατη συμφωνία στην Ε.Ε., να υπάρξει μια μικρή βελτίωση και αναστροφή του αρνητικού κλίματος των τελευταίων μηνών. Μάλιστα θα λέγαμε ότι η κίνηση του πρωθυπουργού μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα έχει για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, σε μια κρίσιμη περίοδο όπου ξεκινάνε ουσιαστικά και οι διαπραγματεύσεις του ελληνικού δημοσίου με τους πιστωτές για το κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 50%.

Πάντως όσον αφορά την ουσία της όλης υπόθεσης και ξεκινώντας από την ψήφο εμπιστοσύνης, η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, ενώ η συζήτηση θα κρατήσει 3 ημέρες, δηλαδή θα ολοκληρωθεί στις 12 το βράδυ της Παρασκευής. Η Κυβέρνηση διαθέτει 153 βουλευτές και απαιτείται να πάρει τουλάχιστον 151 ψήφους , κάτι το οποίο εκτιμούμε ότι θα επιτευχθεί με σχετική ευκολία και θεωρείται εκτός πραγματικά συγκλονιστικού απροόπτου δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα λάβει θετική ψήφο.

Τώρα όσον αφορά το ζήτημα του δημοψηφίσματος, αυτό θα λέγαμε ότι βάζει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αν και όπως αναφέραμε παραπάνω εκτιμούμαι ότι πρόκειται για μια “πολιτική μπλόφα”, με σκοπό ο πρωθυπουργός να κερδίσει χρόνο στο ζήτημα της έντονης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ενώ σε καμία περίπτωση η διενέργεια δημοψηφίσματος δε θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, μέχρι δηλαδή και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες επενδυτές, κάτι ουσιαστικά το οποίο ανέφερε και ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το σημείο και κλείνοντας το σχετικό σχόλιο θα λέγαμε ότι σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η κυβέρνηση δεν αναμένεται (εκτός συγκλονιστικού πολιτικού απροόπτου) να προχωρήσει σε εκλογές τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα πλαίσια της ανταλλαγής ομολόγων και της εφαρμογής των αποφάσεων, ενώ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και χρονικά περίπου το Μάρτιο η χώρα θα οδηγηθεί τελικά στις κάλπες. Μάλιστα, είναι ξεκάθαρο ότι οι όποιες πολιτικές αποφάσεις βρίσκονται σε άμεση σχέση με τις προθέσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση στην παρούσα φάση δε θα έδιναν το πράσινο φως για τη διενέργεια εκλογών, αν και είναι αλήθεια ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αιφνιδιαστεί αρνητικά από τις χθεσινές εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού, τις οποίες εμφανίζονται ότι δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση.

Η κρίση χρέους προ των πυλών της Ιταλίας …. και ερωτηματικό η στάση των ευρωπαίων…..

Όπως είχαμε αναφέρει και στο χθεσινό μας σχόλιο και παρά τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Ε.Ε. και την πιθανή διάχυση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες και κυρίως την Ιταλία. Μάλιστα θα τολμούσαμε να πούμε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν αντιπροσωπευτική του τι είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τους επόμενους μήνες, με τις ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν πολύ μεγάλη πτώση και τα spreads των ιταλικών ομολόγων να σκαρφαλώνουν σε ιστορικό υψηλό.

Θα τονίσουμε και σήμερα ότι ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για την πιθανότητα, άλλες χώρες να ακολουθήσουν το δρόμο της Ελλάδας και να ζητήσουν haircut του χρέους τους, παρά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η λύση αυτή ήταν μόνο για την Ελλάδα και δεν πρόκειται να ακολουθηθεί από άλλες χώρες. Μάλιστα, όσον αφορά το τελευταίο αυτό ζήτημα, χαρακτηριστικές είναι οι προχθεσινές δηλώσεις του Πορτογάλου πρωθυπουργού, ο οποίος έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του πορτογαλικού μνημονίου, ανοίγοντας τη συζήτηση για ένα πιθανό haircutτου πορτογαλικού χρέους, ενώ και σε χθεσινές του δηλώσεις ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζίτες της χώρας έκρουσε (κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης) προειδοποιώντας του μετόχους ότι η Πορτογαλία είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει κατά τους επόμενους μήνες, ένα μεγάλο haircut του χρέους, πλήττοντας τον εκεί τραπεζικό κλάδο.

Σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε τις χθεσινές μερικές βασικές σύντομες επισημάνσεις που κάναμε. Ότι θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι αργά η γρήγορα (το πιο πιθανό θεωρούμε να συμβεί αυτό σε περίπου 6 μήνες) η Ιταλία θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα με το χρέος της, ενώ άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία θα στραφούν σε λύσεις διαγραφής του χρέους, μέσω haircut. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι η Ε.Ε. αναμένεται κατά τα επόμενα δύο χρόνια να μπει σε ένα φαύλο κύκλο διαγραφής χρεών, με μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές, ενώ συνολικά ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα, με πολλά από τα πιστωτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη τελικά να κρατικοποιούνται. Μάλιστα, με αφορμή το τελευταίο αυτό σχόλιο θα λέγαμε ότι πανευρωπαϊκά οι τραπεζικές μετοχές, κατά τους επόμενους μήνες θα βιώσουν μια ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι το μεγάλο ερωτηματικό, δεδομένο του ύψους του χρέους της Ιταλίας, περίπου 2 τρις ευρώ, είναι αν πραγματικά οι ευρωπαίοι πολιτικοί και κυρίως η Γερμανία με τον τρόπο τον οποίο αντιμετωπίζουν τα πράγματα (χωρίς δηλαδή να κόψουν νέο χρήμα) έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν ένα πιθανό ιταλικό πρόβλημα, την ώρα που αυξάνονται οι φωνές για το αντίθετο.

www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!