δημοψήφισμα, κυρίως όμως με τον νέο αιφνιδιασμό καθώς πριν αφιχθεί στις Κάννες τους είχε στείλει επιστολή με την οποία ζητά διαπραγμάτευση των λεπτομερειών για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πριν το δημοψήφισμα!
Κατά τις σημερινές έκτακτες συνομιλίες, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, η γαλλική πλευρά διέρρεε από νωρίς ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα ζητούσε ακόμα και την παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι οι απεργίες, οι μαζικές διαμαρτυρίες αλλά και το ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν του επιτρέπουν να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Μάλιστα εντύπωση έκανε το γεγονός πως προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση είναι και το γεγονός ότι ο Νικολά Σαρκοζί, ως προεδρεύων στη G20 δεν υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό!
Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν καν παρών στην συνάντηση που είχαν νωρίτερα το απόγευμα οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και κορυφαίους εκπροσώπους της ΕΕ.
H γερμανίδα καγκελάριος, ο γάλλος πρόεδρος καθώς και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ συναντήθηκαν για να συζητήσουν τρόπους για να περιορίσουν τις ζημιές που έχει προκαλέσει η απόφαση Παπανδρέου, καθώς και να ασκήσουν πιέσεις προς την κατεύθυνση του δημοψηφίσματος.
Στη συγκεκριμένη συνάντηση, στη «Σύνοδο Διαβούλευσης» όπως την ονόμασαν τα γαλλικά ΜΜΕ, Σαρκοζί, Μέρκελ και Λαγκάρντ αποφάσισαν πως εφόσον τελικά διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ελλάδα, το ερώτημα να είναι αν η χώρα επιθυμεί ή όχι την παραμονή της στο ευρώ, και όχι η νέα δανειακή σύμβαση, κάτι που δημοσιοποίησαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και διέψευσε η κυβέρνηση.
Ομοίως ενδεικτικό του κλίματος που αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός είναι το ότι αυτός που ανέλαβε να ενημερώσει (!) τον Γιώργο Παπανδρέου για το τι διημείφθη στη σύνοδο που προηγήθηκε ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε κάθε περίπτωση εκείνο που άφηναν να εννοηθεί τόσο πηγές της γαλλικής προεδρίας, όσο και του ΔΝΤ, είναι η έντονη δυσαρέσκεια όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση διαχείρισης του «ελληνικού προβλήματος». Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου εντάσσεται και η πληροφόρηση από το ΔΝΤ πως η έκτη δόση του ελληνικού δανείου είναι κυριολεκτικά στον αέρα, με τους εκπροσώπους του Ταμείου και της ΕΕ να διαμηνύουν ότι δεν θα λάβουν απόφαση για την έκτη δόση αν δεν προηγηθεί το δημοψήφισμα, καθώς θέλουν να είναι βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα λιτότητας και όσα συμφώνησε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.