tromaktiko: Ισότητα ΤΕΙ και Πανεπιστημίων

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ισότητα ΤΕΙ και Πανεπιστημίων



Η αλήθεια για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα ΤΕΙ και Πανεπιστημίων. Διαβάζω εδώ και μερικό καιρό τα δυο forum των μηχανικών (engineertech και michanikos).
Μου δημιουργήθηκαν απορίες τις οποίες και έψαξα. Έχω την αίσθηση ότι κάποια πράγματα δεν είναι σαφώς εννοούμενα. Μια ερώτηση μόνο θέτοντας ως παραδοχή ότι μιλάμε για την Ελλάδα: πιστεύουμε ότι νομικά τα ΤΕΙ είναι το ίδιο με τα ΑΕΙ; Τι λένε οι νόμοι και οι αποφάσεις των δικαστηρίων;

… και μην μου πείτε για τον περίφημο νόμο που «εξισώνει» ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτή η «εξίσωση» δεν είναι «εξίσωση» αλλά αφορά την ένταξη των ΤΕΙ στην ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σίγουρα όμως όχι την μεταξύ των ΤΕΙ και ΑΕΙ «εξίσωση». Νομικίστικα, ακόμα και στον τελευταίο νόμο 4009/2011 αλλά και στις πρόσφατες αποφάσεις (ΣτΕ.3066-2010, ΣτΕ.678-2005), η αποστολή των δυο αυτών ιδρυμάτων είναι απολύτως ξεκάθαρη και τελειώς διαφορετική. Απλά για την ιστορία το «ανώτερα» έγινε «ανώτατα». Η διάκριση έμεινε όμως η ίδια και είναι εις βάρος των ΤΕΙ. Το παιχνίδι μεταφέρθηκε σε άλλο γήπεδο (πανεπιστήμια και ΤΕΙ) και δόθηκαν προς λαϊκή κατανάλωση οι λέξεις ΑΕΙ ΑΤΕΙ ΤΕΙ ΑΤΕΙΘ ανώτατα τριτοβάθμια κτλ. Ρεαλιστικά όμως τα δικαιώματα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΙΣΩΘΟΥΝ.

Ο μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος, πολιτικός κτλ ΤΕ δεν θα είναι ποτέ ισότιμος με τον μηχανολόγο ΠΕ, ηλεκτρολόγο ΠΕ κτλ. Πάει και τελείωσε. Πάντα θα υπάρχει μια λέξη που θα δημιουργεί διάκριση εις βάρος του ΤΕ. Πάντα ο ΤΕ θα είναι κατώτερος με τον Α ή τον Β τρόπο και ας φωνάζει και ο Κακλαμάνης και ο όποιος άλλος εκπροσωπεί μια μερίδα που του δίνει την είσοδο στην Βουλή. Μιλώντας για Α και Β ρίξτε μια ματιά στους ενεργειακούς επιθεωρητές. Πάλι προς λαϊκή κατανάλωση η Άδεια Α (για τους ΤΕΙ) και η Άδεια Β (για τα Πανεπιστήμια). Έξυπνο, δώσανε το Α σε αυτούς που παίρνουν την χαμηλότερης ισχύς άδεια (ΤΕΙ) και το Β στους Πολυτεχνίτες. Δείτε και το πρόσφατο προσχέδιο για τους ηλεκτρολόγους όπου η γνωστή ιστορία επαναλαμβάνεται δηλαδή ΤΕ από κάτω και ΠΕ από πάνω. Επίσης από τότε που μπλοκαρίστηκαν τα "παναρετα" Επαγγελματικά Δικαιώματα στο ΣτΕ κάποια ΤΕΙ είναι ακόμα με τον Νόμο του 70 και ονομάζονται Υπόμηχανικοί και ούτε καν Μηχανικοί (δεν μιλάω για το ότι γράφει μηχανικός στο πτυχίο που δίνουν τα ΤΕΙ, μιλάω για το επαγγελματικό τίτλο). Γιατί όλα αυτά; γιατί υπάρχει νομικό πλαίσιο που δικαιολογεί την διάκριση ΤΕΙ και Πανεπιστημίων.

Το ΤΕΕ, το ΤΣΜΔΕ, τα εργοληπτικά, οι νόμοι, οι αποφάσεις των δικαστηρίων και όλο αυτό το σύστημα είναι καλά στημένο και "απομονώνει" τους πτυχιούχους ΤΕ με εύκολο τρόπο.

Αυτό που δεν κατάλαβα μετά από το ψάξιμο που 'ριξα είναι αν τα όσα λέγονται, κατά καιρούς, στα συγκεκριμένα forums, είναι απλά ένα ακόμα εμπόριο ελπίδας ή ρομαντισμοί.

Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο Καλλικράτης της Τριτοβάθμιας. Τα τμήματα ΤΕΙ που είναι παρόμοια με αυτά των Πανεπιστημίων πρέπει ζητήσουν συγχώνευση. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τους φοιτητές και τα συλλογικά όργανά τους. Εκτός αν θέλουν οι σωτήρες των ΤΕΙ θέλουν να συνεχίζουν να εξυπηρετούν είτε ακούσια είτε εκούσια τα συμφέροντα των καθηγητών των ΤΕΙ (ύπαρξη έδρας, κονδύλια κτλ) είτε είναι εντεταλμένοι. Κλείστε τα ΤΕΙ, ενώστε τα με τα Πανεπιστήμια και δώστε τέλος στην ακαδημαϊκή ταξικότητα.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!