tromaktiko: Τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες προς τη Λευκωσία για απελάσεις αλλοδαπών

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες προς τη Λευκωσία για απελάσεις αλλοδαπών



Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί την Κύπρο με την επιβολή προστίμου επειδή δεν εναρμονίστηκε, ως όφειλε, με την Οδηγία 2088/115/ΕΚ που αφορά την κράτηση και επιστροφή στη...
χώρα τους αλλοδαπών που προέρχονται από τρίτες χώρες και οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενόψει του κινδύνου επιβολής προστίμου, ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής επιστολή με την ένδειξη «Επείγον-Με το χέρι», με ημερομηνία 16/11/2011, στην οποία αναφέρει ότι το σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 30/11/2011.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρονται τα εξής: «…Υπενθυμίζω ότι το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων πρέπει μέχρι τις 30/11/2011 να ψηφιστεί σε νόμο, υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα και τεθεί σε ισχύ.

» Διαφορετικά, η Δημοκρατία υπόκειται σε καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχωρήσει εναντίον μας προσφυγή για παράβαση της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ, καθώς και σε πιθανή επιβολή προστίμου αρκετών χιλιάδων ευρώ.

» Ενόψει των πιο πάνω, παρακαλώ να μεριμνήσετε για την ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου αμέσως, προς αποφυγή των προαναφερόμενων νομικών μέτρων κατά της Δημοκρατίας και της καταδίκης της», καταλήγει η επιστολή του Πέτρου Κληρίδης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Γιάννος Λαμάρης, εξέφρασε την πεποίθηση πως το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από την ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη.

Επιφυλάξεις για την ψήφιση του νομοσχεδίου εξέφρασαν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η Κύπρος δέχτηκε επικρίσεις επειδή κρατούσε αλλοδαπούς μέχρι και τρία χρόνια προτού τους απελάσει και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούσε καν να τους απελάσει ούτε μετά τα τρία χρόνια αφού δεν υπήρχε χώρα να τους δεχθεί στο έδαφος της.

Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να εγκριθεί από τις 24 Δεκεμβρίου 2010 αλλά κατετέθη στη Βουλή μόλις στις 17 Φεβρουαρίου 2011.

Με στόχο τον τερματισμό του φαινομένου της παράνομης παραμονής πολιτών τρίτων χωρών θα εκδίδεται απόφαση επιστροφής τους, και αν αυτοί δεν εγκαταλείψουν την Κύπρο οικιοθελώς, θα ακολουθεί η απέλασή τους. Οι αλλοδαποί θα μπορούν να αναχωρήσουν οικιοθελώς εντός περιόδου 7 ως 30 ημερών, ενώ η συγκεκριμένη περίοδος μπορεί να παραταθεί «αν υπάρχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολεία ή αν υπάρχουν άλλοι οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!