tromaktiko: Η εκδίκηση της φύσης!

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η εκδίκηση της φύσης!



Τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 60 ετών αντιμετωπίζει εδώ και περίπου 4 μήνες η Ταϊλάνδη. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 500, ενώ το πλήγμα για την οικονομία της χώρας υπολογίζεται ότι φτάνει τα 6,2 δισ.δολάρια. Ηδη έχουν πλημμυρίσει 16.000.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης -μία έκταση στο μέγεθος του Κουβέιτ-, ενώ το 25% της παραγωγής ρυζιού της χώρας έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι σε 64 επαρχίες της χώρας έχουν πληγεί. Πλέον, τα νερά απειλούν και την πρωτεύουσα Μπανγκόκ, όπου οι Αρχές έχουν διατάξει την εκκένωση 13 από τις 50 κεντρικές συνοικίες. Περισσότερα από 10.000 κυβικά μέτρα νερού προσπαθούν να φτάσουν από τις κεντρικές πεδιάδες της χώρας στη θάλασσα και φαίνεται ότι η Μπανγκόκ τα εμποδίζει.

Η αλλαγή του κλίματος, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η διάβρωση των ακτών έχουν δημιουργήσει μια εικόνα εφιαλτική, που δεν δείχνει να έχει επιστροφή. Οι επιστήμονες, μάλιστα, εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 η Μπανγκόκ θα έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη. Και καθώς το κέντρο της συνεχίζει να επεκτείνεται, το έδαφος υποχωρεί από 1,5-5,3 εκατοστά τον χρόνο, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης βρίσκεται ήδη κάτω από τα επίπεδα της θάλασσας.

Κροκόδειλοι

Οι Αρχές προειδοποιούν, επίσης, ότι στον θολό πυθμένα των πλημμυρισμένων δρόμων ελλοχεύουν κροκόδειλοι και φίδια. Ωστόσο, κάποιοι δεν πτοούνται και αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πλημμυρισμένες περιουσίες τους. «Φυσικά φοβάμαι τους κροκόδειλους», λέει μία γυναίκα κρατώντας το μικρό της αγκαλιά. «Ομως, θα πάω στο καταφύγιο μόνο αν μάθω ότι εμφανίστηκε ένας».

Η Ταϊλάνδη διαθέτει πάνω από 200 φάρμες κροκοδείλων. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επανένταξής τους στη φύση, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετούς σοβαρούς τραυματισμούς.

Πλημμύρες

Οι πλημμύρες ξεκίνησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από τη βόρεια Ταϊλάνδη. Πρώτες πλημμύρισαν οι κεντρικές πεδιάδες της χώρας. Στη συνέχεια, το νερό κατέλαβε τις κεντρικές παραποτάμιες πόλεις Λοπμπούρι, Νακχόν Σαουάν και Αγιουτάγια. Το 60%-70% των περιοχών αυτών καλύφθηκε από νερό ύψους 2 μέτρων, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους ή να μεταφερθούν σε υψηλότερους ορόφους.

Πολλές περιοχές της χώρας είναι, ούτως ή άλλως, επιρρεπείς σε εποχικές πλημμύρες, λόγω του τροπικού κλίματος της σαβάνας. Πλήττουν κυρίως τα βόρεια, διαρρέουν τον ποταμό Τσάο Πράγια μέσω των κεντρικών πεδιάδων και καταλήγουν στον Μεκόνγκ ή στις νότιες και ανατολικές ακτές. Οι Αρχές έχουν κατασκευάσει ένα πολύπλοκο σύστημα αποστράγγισης, με φράγματα, κανάλια και λεκάνες συγκράτησης του νερού, όμως πολύ συχνά η δύναμή του αποδεικνύεται μεγαλύτερη, με τραγικές συνέπειες, ειδικά για τις αγροτικές περιοχές της χώρας.

«Κρας τεστ»

Η καταστροφή θεωρείται «κρας τεστ» για την κυβέρνηση της Γινγκλάκ Σιναουάτρα, της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της χώρας και νεότερης αδελφής του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναβάρτα, ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006. Αν και αντέδρασε σχετικά άμεσα συστήνοντας το «Κέντρο επείγουσας επέμβασης για πλημμύρες, καταιγίδες και κατολισθήσεις» και επισκέφθηκε τους πληγέντες, κατηγορήθηκε ότι υποτίμησε την έκταση των πλημμυρών και ότι έδωσε αντικρουόμενες πληροφορίες, καθώς και ανεπαρκείς προειδοποιήσεις.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να δανειστεί πολλές εκατοντάδες μπαχτ για να καλύψει τις ζημιές», υποστηρίζει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εμπορίου Κιτιράτ Να Ράνονγκ. «Επενδυτές, πρέσβεις, σε όποιον κι αν μιλήσω, δεν με ρωτά πώς είναι η κατάσταση στη χώρα, αλλά πώς θα καταφέρουμε να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον παρόμοιο πρόβλημα».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!