tromaktiko: Χάσμα στις σχέσεις Συρίας και Αραβικού κόσμου -Νεκροί άμαχοι σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Χάσμα στις σχέσεις Συρίας και Αραβικού κόσμου -Νεκροί άμαχοι σε όλη τη χώρα



Ένταση στις σχέσεις της Συρίας με τις χώρες του αραβικού κόσμου προκάλεσε η λεηλασία της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό από οπαδούς του προέδρου Άσαντ...λίγο μετά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στις συνόδους του Οργανισμού αν δεν σταματήσει τις δολοφονίες πολιτών.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε απερίφραστα σήμερα τη λεηλασία και «καθιστά τις συριακές αρχές υπεύθυνες για την προστασία όλων των σαουδαραβικών συμφερόντων στη Συρία", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του βασιλείου, σύμφωνα με το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

"Οι συριακές δυνάμεις δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν έφοδο στην πρεσβεία", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Η Σαουδική Αραβία είχε ανακαλέσει στις 8 Αυγούστου τον πρεσβευτή της Δαμασκό καταγγέλλοντας τις επιχειρήσεις καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Υποστηρικτές του Άσαντ είχαν συγκεντρωθεί επίσης έξω από την πρεσβεία του Κατάρ κρατώντας συριακές σημαίες και φωτογραφίες του Μπασάρ αλ-'Ασαντ, ενώ φώναζαν συνθήματα υπέρ του σύρου προέδρου. Ορισμένοι μεταξύ αυτών παραβίασαν το κιγκλίδωμα της πρεσβείας, ανέβηκαν στη στέγη, έβγαλαν τη σημαία του Κατάρ, ενώ στη θέση της ύψωσαν τη συριακή σημαία. Ο πρεσβευτής του Κατάρ είχε εγκαταλείψει τη Συρία τον Ιούλιο.

Ικανοποίηση από την αντιπολίτευση

Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας, μέλη του οποίου είναι τα περισσότερα κινήματα της συριακής αντιπολίτευσης, εξέφρασε σήμερα την ικανοποιήση του για τις κυρώσεις του Αραβικού Συνδέσμου στο καθεστώς Άσαντ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση".

"Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας δέχεται ευνοϊκά τις αποφάσεις που λήφθηκαν από τους άραβες υπουργούς, οι οποίες συνιστούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μια σαφή κατηγορία σε βάρος του συριακού καθεστώτος που διαπράττει δολοφονίες".

Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας είναι "έτοιμο να διαπραγματευτεί τη μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου, ώστε ο Μπασάρ αλ-Ασαντ να παραδώσει την εξουσία σε μια δημοκρατική κυβέρνηση, αντιπροσωπευτική του συριακού λαού, στην οποία δεν θα συμμετάσχει κανένα στοιχεία του καθεστώτος, του οποίου τα χέρια είναι βαμμένα με αίμα".

Από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας στη Συρία, στα μέσα Μαρτίου, τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Διαδηλώσεις κατά του Αραβικού συνδέσμου

Η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου συνιστά μεγάλη προσβολή για το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Μετά τις απειλητικές κινήσεις στις πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Δαμασκού για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον Σύρο πρόεδρο και να καταγγείλουν την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στα όργανά του και τις συνόδους του.

Η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες από αρκετές συγκεντρώσεις στο Αλέπι (βόρεια), τη Λαττάκεια (δυτικά) και σε άλλες πόλεις. "Ο συριακός λαός γεμίζει τις πλατείες της πατρίδας και ανακοινώνει ότι απορρίπτει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου", σχολίαζαν τα ρεπορτάζ.

Αιματηρά επεισόδια σε όλη τη χώρα .

Για 12 τουλάχιστον νεκρούς μιλούν σήμερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης , σε συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας και αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές σε όλη τη χώρα,

Μόνο στην Χάμα , οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα τέσσερα άτομα που φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ. "'Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας κατηύθυναν δημοσίους υπαλλήλους και φοιτητές προς την πλατεία Ορόντες όταν μια ομάδα αποσπάσθηκε από το πλήθος και άρχισε να φωνάζει συνθήματα κατά του προέδρου. Τα μέλη της ομάδας αυτής προσπάθησαν να διαφύγουν, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας τους ακολούθησαν και τέσσερις από αυτούς σκοτώθηκαν", δήλωσε ακτιβιστής της περιοχής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!