Έτσι, υποστήριξε ότι η απειλή περί δημοψηφίσματος ήταν μια «μπλόφα», προκειμένου να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στον Αντώνη Σαμαρά, ώστε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υποχρεωθεί να συναινέσει στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Για να πείσει μάλιστα για τις προθέσεις του, εμφανίστηκε έτοιμος να αποσύρει την πρόταση περί δημοψηφίσματος, ώστε να μην διακινδυνεύσει την αυριανή ψήφο εμπιστοσύνης για την Κυβέρνησή του στο Κοινοβούλιο. Προκειμένου παράλληλα να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά με τον Λουκά Παπαδήμο ως αντικαταστάτη του.
Η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να κινείται στη σφαίρα υψηλών τακτικισμών. Και δεν διστάζει να θυσιάσει μια κορυφαία πρωτοβουλία που ο ίδιος ανακοίνωσε, φέρνοντας την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Τι ακριβώς όμως αφορά αυτό το παζάρι; Από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι πλέον Πρωθυπουργός, να υποθέσουμε ότι το διακύβευμα είναι η διαχείριση της διαδοχής του;