Σε μυστική επιχείρηση που έγινε τα ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου, η Αστυνομία συνέλαβε επ’ αυτοφώρω τέσσερις οδηγούς φορτηγών να ρίχνουν αστικά απορρίμματα, αναμειγμένα με οικοδομικά απόβλητα, μέσα στον χώρο του ανενεργού σήμερα λατομείου Μαλέα. Τα φορτηγά έχουν κατασχεθεί, ενώ έχει ήδη οριστεί δικάσιμος εναντίον των οδηγών, με την κατηγορία της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
Είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία καταφέρνει να ανταποκριθεί εμπράκτως στη σωρεία καταγγελιών που έχουν γίνει εδώ και χρόνια για παράνομες δραστηριότητες και μεταφορές αγνώστου ταυτότητας αποβλήτων στα λατομεία του Μαρκόπουλου. Παρ’ όλα αυτά, το περιστατικό φαίνεται πως αποτελεί απλώς την κορυφή του «παγόβουνου» μιας καλοστημένης επιχείρησης, η οποία μάλιστα γνώρισε άνθηση κατά την πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
Αστυνομικές πηγές, οι δημοτικές Αρχές της περιοχής, αλλά και αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι τα λατομεία Μαρκόπουλου λειτουργούν ως ιδιωτική χωματερή εδώ και χρόνια, με τους ιδιοκτήτες των φορτηγών να μεταφέρουν εκεί αστικά, οικοδομικά, ενδεχομένως και βιομηχανικά απόβλητα.
Επώνυμη καταγγελία
Ο ίδιος ο δήμαρχος Μαρκόπουλου, Σωτήρης Μεθενίτης, δεν διστάζει να καταγγείλει επωνύμως την καταδικαστική για το περιβάλλον της περιοχής πρακτική, κατονομάζοντας μάλιστα τους ιδιοκτήτες των δύο λατομικών επιχειρήσεων της περιοχής, κ.κ. Σταύρου και Μαλέα, ως υπεύθυνους για την παράνομη δραστηριότητα. «Το πρόσφατο περιστατικό των συλλήψεων έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που είχαμε εδώ και χρόνια για απορρίψεις σκουπιδιών. Βέβαια, τα φορτηγά πηγαινοέρχονται διαρκώς στην περιοχή, παρότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει άδεια για τη συνέχιση της λατομικής δραστηριότητας. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, με τη στάση εργασίας των απορριμματοφορέων, οι καταγγελίες είχαν πληθύνει και είχαμε σχεδόν καθημερινές αναφορές για εναποθέσεις απορριμμάτων, αργά τη νύχτα ή τις πρώτες πρωινές ώρες», λέει ο Σ. Μεθενίτης, επισημαίνοντας ότι προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ, για λογαριασμό του δήμου.
«Έχουμε ήδη πετύχει το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών του κυρίου Σταύρου. Τα χρήματα που διεκδικούμε φτάνουν τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ, από τη ζημιά που έχει υποστεί ο χώρος, αλλά και την καταπάτηση του χώρου, ο οποίος αποτελεί δημόσια δασική έκταση. Από εδώ και στο εξής, δίνω στους ιδιοκτήτες των λατομείων διορία μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου ώστε να συμβιβαστούμε για την αποζημίωση, ειδάλλως θα προσφύγουμε στα δικαστήρια», αναφέρει ο δήμαρχος Μαρκόπουλου.
«Από Ασπρόπυργο»
«Οι συλλήψεις έγιναν γύρω στις 5:30 τα ξημερώματα, παραμονή της εθνικής εορτής. Η επέμβαση έγινε την ώρα ακριβώς που οι οδηγοί άδειαζαν το φορτίο τους, μπάζα και αστικά απορρίμματα, στο σκάμμα των λατομείων. Αν και δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε το ακριβές είδος των αποβλήτων, ολόκληρος ο χώρος ήταν σαν χωματερή, καθώς υπήρχαν παντού κοινά σκουπίδια», ανέφεραν αστυνομικές πηγές. Στις καταθέσεις τους, οι οδηγοί δήλωσαν ότι τα απορρίμματα που μετέφεραν προέρχονται από την περιοχή του Ασπρόπυργου.
Το γεγονός αυτό προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία, εξαιτίας της γνωστής κακοδιαχείρισης επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων από τις βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου Πεδίου. Τις ανησυχίες εντείνουν και οι δηλώσεις του δημάρχου Ασπρόπυργου, Νίκου Μελετίου: «Αν έχουν γίνει μεταφορές τέτοιων φορτίων από την περιοχή μας, θα πρόκειται αποκλειστικά για απόβλητα ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν γίνει μεταφορές αστικών απορριμμάτων του Ασπρόπυργου».
Η λειτουργία των λατομείων Μαρκόπουλου ως ιδιωτική χωματερή είναι γνωστή εδώ και μήνες στους επιτελείς του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι κάνουν λόγο και για ύπαρξη ενός άτυπου τιμολογίου για κάθε φορτίο με σκουπίδια που καταλήγει εκεί.
«Αυτοί που λειτουργούν τα λατομεία λαμβάνουν 40 ευρώ για κάθε φορτηγό με σκουπίδια. Οι αναφορές αυτές προέρχονται από ιδιοκτήτες χωματουργικών επιχειρήσεων που γνωρίζουν καλά τι γίνεται στον χώρο», λέει αξιωματούχος του υπουργείου.