tromaktiko: Ενός δισ. ετών οροσειρά στην Ανταρκτική

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ενός δισ. ετών οροσειρά στην Ανταρκτική



Το μυστήριο μιας μεγαλειώδους οροσειράς στην Ανταρκτική υποστηρίζουν ότι έλυσαν επιστήμονες. Τα βουνά Gamburtsevs βρίσκονται θαμμένα κάτω από τόνους πάγουκαι σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν το ίδιο μέγεθος με τις ευρωπαϊκές Άλπεις.

Η οροσειρά ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950, ενώ μέχρι τότε θεωρούσαν πως το έδαφος της περιοχής ήταν επίπεδο χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Η νέα έρευνα συνέλεξε εικόνες και στοιχεία με τη βοήθεια ενός ραντάρ, που «διαβάζει» μέσα από τον πάγο, αποκαλύπτοντας ότι στην πραγματικότητα η ηλικία των βουνών ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

Μάλιστα, η Gamburtsevs θεωρείται ότι η αρχή των πάγων της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες θεωρούν πως πρώτα καλύφθηκε με πάγο η περιοχή της οροσειράς και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ανταρκτική. Εικάζουν ότι και το στρώμα πάγου που βρίσκεται στην επιφάνεια της οροσειράς είναι ανάλογης ηλικίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στο να κατανοήσουμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή, τις διαφοροποιήσεις στην επιφάνεια της γης και ενδεχομένως να παραβλεφθούν παρόμοιες μελλοντικές αλλαγές.

Οι ερευνητές της Ανταρκτικής σκέφτονται τώρα το σενάριο να πάρουν δείγμα από τα βουνά, που βρίσκονται θαμμένα κάτω από στρώματα πάγου, για περαιτέρω ανάλυση. 
nooz.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!