εκεί όπου μέχρι πρότινος βρισκόταν ένα εγκαταλειμμένο πάρκο σε άθλια κατάσταση, το οποίο χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για παρκινγκ αυτοκινήτων. Περισσότεροι από 200 πολίτες, εξοπλισμένοι με τσάπες, πινέλα, μπογιές και μπόλικη διάθεση, συγκεντρώθηκαν ένα σαββατιάτικο πρωινό και κατέφεραν μέσα σε λίγες ώρες να μεταμορφώσουν τον χώρο σε παράδεισο αναψυχής και πρασίνου.
«Βάψαμε τα κάγκελα, φυτέψαμε χλοοτάπητα, επιδιορθώσαμε τα σπασμένα παρτέρια και φυτέψαμε περισσότερα από 200 φυτά», αναφέρει στη Real planet ο Στέλιος Βούλγαρης, μέλος της ομάδας atenistas, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία για την ανάπλαση του χώρου. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά παγκάκια και μεταλλικές θέσεις για να σταθμεύουν τα ποδήλατα, ενώ δίπλα σε κάθε φυτό μπήκε μια ταμπελίτσα, στην όποια αναγράφονται τα χαρακτηριστικά του, όπως αυτά περιγράφονται σε ένα παλιό και σπάνιο βιβλίο αφιερωμένο στα φυτά που περιβάλλουν το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης φωτισμού, θα τοποθετηθούν φανάρια που θα λειτουργούν με καθαρή ενέργεια από φωτοβολταϊκά, επιτρέποντας έτσι τη βόλτα στο πάρκο ακόμη και τις βραδινές ώρες, κάτι που μέχρι τώρα ήταν αδιανόητο. Επιπλέον, επισκέπτες και περαστικοί του κέντρου της Αθήνας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κήπο σαν υπαίθριο γραφείο, χάρη στο ασύρματο δίκτυο WiFi που παρέχεται δωρεάν για όλους.
«Η μετατροπή του χώρου της βιβλιοθήκης σε έναν αληθινό κήπο, από το βρόμικο και εγκαταλειμμένο υπαίθριο παρκινγκ που ήταν μέχρι σήμερα, είναι το πρώτο βήμα, σε μια προσπάθεια που κάνουμε να δημιουργήσουμε γέφυρες με τους πολίτες και να τους καλέσουμε να αγκαλιάσουν την Εθνική Βιβλιοθήκη», λέει στην «R» η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αντωνία Αράχωβα. «Από την αρχή δείξαμε μεγάλο ενδιαφέρον για τη δράση που πρότειναν οι atenistas και σήμερα έχουμε έναν όμορφο κήπο, ανοιχτό για όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας που θέλουν να τον επισκεφθούν. Γι’ αυτό και το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτηρισμό του χώρου, από κλειστό κήπο της Βιβλιοθήκης, σε δημόσιο πάρκο», συμπληρώνει η Αντ. Αράχωβα. Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια, που ανέλαβε τη διοίκηση τον περασμένο Ιούλιο, επισημαίνει την ευθύνη που έχουν οι πνευματικοί φορείς απέναντι στην κοινωνία, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. «Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία υπάρχει βαθιά κοινωνική κρίση, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και η Ακαδημία θα πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζονται μόνο ως αρχιτεκτονικά μνημεία, τα οποία βλέπουμε καθώς περνάμε βιαστικά απ’ έξω. Τα συγκεκριμένα ιδρύματα έχουν σαφή ρόλο να διαδραματίσουν και γι’ αυτό πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πολίτες και να αφουγκραστούν τις ανάγκες τις κοινωνίας», καταλήγει η ίδια.
Ανάγκη για κοινωνικές δράσεις
Με δεδομένη την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι επόμενες δράσεις των atenistas θα ξεφύγουν από τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τους χαρακτήρα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες. «Ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Στόχος μας από δω και πέρα είναι να συγκεντρώσουμε ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα για τους συμπολίτες που πραγματικά τα χρειάζονται, αφού στην εποχή μας τέτοιες δράσεις είναι δυστυχώς απαραίτητες», αναφέρει ο Στέλιος Βούλγαρης. Οι atenistas ξεκίνησαν τη δράση τους πριν από περίπου τρία χρόνια και από τότε έχουν πραγματοποιήσει πολλές μικρές και μεγάλες δράσεις, καταφέρνοντας να ομορφύνουν αρκετές υποβαθμισμένες γωνιές της πρωτεύουσας. Επειδή δεν πρόκειται για σωματείο ή μη κερδοσκοπική οργάνωση -για την ακρίβεια, δεν υπάρχει καν οργανωτική δομή-, στις δράσεις μπορεί να συμμετέχει ελεύθερα όποιος πολίτης θέλει, όποτε θέλει. «Οποιος έχει μια καλή ιδέα μπορεί να την προτείνει, αρκεί να μπορεί να υλοποιηθεί», λέει ο Τάσος Χαλκίοπουλος, ένας από τους δύο ιδρυτές των atenistas.