tromaktiko: «Οι έξοδοι από την Ευρωζώνη δεν αποτελούν πλέον ταμπού»

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

«Οι έξοδοι από την Ευρωζώνη δεν αποτελούν πλέον ταμπού»



Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση που δημοσιεύει η δεξαμενή σκέψης (think tank) European Policy Center (EPC) και η οποία... αναφέρεται στις άμεσες υποχρεώσεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Ελλάδας, καθώς και στο "επίπονο" έργο που πρέπει να επιτύχει αυτή.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ο ανάλυση τιτλοφορείται: «Οι έξοδοι από την Ευρωζώνη δεν αποτελούν πλέον ταμπού», κάτι που φανερώνει πλέον το κλίμα το οποίο υπάρχει στην Ε.Ε., με τις συζητήσεις για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και την έξοδο κρατών μελών από το ευρώ να γίνονται πλέον ανοιχτές.

Ο αναλυτής του EPC, Γιάννης Εμμανουηλίδης σχολιάζει πως η κυβέρνηση εθνικής ενότητας αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη και θα πρέπει να εκπληρώσει τρεις στόχους: α) την αποφυγή της άμεσης άτακτης πτώχευσης και την εξασφάλιση της χορήγησης της 6ης δόσης, β) την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στις 26-27 Οκτωβρίου και γ) την προετοιμασία της χώρας για εκλογές πιθανότατα στους πρώτους μήνες του 2012.

Επίσης, ο έλληνας αναλυτής του European Policy Center αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των εταίρων της, παρέχοντας αποδείξεις για τη δέσμευση της χώρας και την ικανότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Παράλληλα, ο κ. Εμμανουιλίδης αναφέρει ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη ενός αρχικού πλεονάσματος και τη μείωση του δημόσιου χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο μέχρι το 2020, για βαθιά μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, θα είναι ένας "επίπονος μαραθώνιος" και δεν είναι σίγουρο αν η χώρα θα φτάσει τελικά, στη γραμμή του τερματισμού.

Στο κρίσιμο κομμάτι της πιθανότητα μιας “εθελοντικής” εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, όπως σημειώνει το EPC αυτό δεν αποτελεί πλέον ταμπού, ενώ σημειώνεται ότι ο κίνδυνος μιας άτακτης πτώχευσης μεγαλώνει και ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών σχολιαστών εκτός Ελλάδας πιστεύουν ότι η χώρα είναι ειδική περίπτωση. H σταθερότητα του ευρώ θα επωφελούνταν αν η Αθήνα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, επισημαίνει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Το EPC επισημαίνει, επίσης, ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με μία ξεκάθαρη αποστολή, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, σημειώνει ότι το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων πολιτικών κομμάτων πρέπει να συνεχίσει, ειδικά αν οι επόμενες εκλογές δεν παρέχουν τη βάση για αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως υποδεικνύουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα, όπως τονίζει το EPC, το γεγονός ότι η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον ταμπού, δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες, αφού ο φόβος εξαναγκασμού εγκατάλειψης του κοινού νομίσματος αυξάνει την ικανότητα των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών οργανισμών να εξασκήσουν επιρροή στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπονομεύεται η συνολική αξιοπιστία της ζώνης του ευρώ, με ενδεχομένως περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις από τις αγορές, ειδικά αν οι επενδυτές φοβηθούν ότι και άλλες χώρες μπορεί να καταλήξουν όπως η Ελλάδα.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Εμμανουηλίδης αναφέρει ότι θα ήταν αφελές, ανεύθυνο, ακόμα και επικίνδυνο να υποτιμήσουμε τα ενδεχόμενα χρηματοοικονομικά και πολιτικά κόστη, αν επιτρέψουμε στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να πέσει στην άβυσσο, ενώ όπως τονίζει είναι προς όφελος όλων στην ΕΕ και ειδικά στην Ευρωζώνη να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Παρόλα αυτά, ο βαθμός αβεβαιότητας και κινδύνου έχει αυξηθεί ξανά, βάζοντας το μέλλον του ευρώ στην κόψη του ξυραφιού, καταλήγει η ανάλυση του EPC.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!