tromaktiko: Παρουσίαση νέων αρχαιολογικών ευρημάτων Πλωτινόπολης – Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Παρουσίαση νέων αρχαιολογικών ευρημάτων Πλωτινόπολης – Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο



Με ιδιαίτερη επισημότητα παρουσιάστηκαν τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα της Πλωτινόπολης στα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Προέδρους Δημοτι-κών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Διδυμοτείχου , από τον...
υπεύθυνο αρχαιολόγο κ. Ματθαίο Κουτσουμανή , παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδο-νίας – Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη , του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Διδ/χου – Ορ/δας και Σουφλίου κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ , της Αντιπεριφερειάρχη Περιφ. Ενότη-τας Έβρου κ. Γεωργίας Νικολάου , Περιφερειακών Συμβούλων , καθώς και εκπροσώ-πων Συλλόγων και φορέων της περιοχής μας.
 
   Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διδ/χου.
 
   Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τοπα-λούδης Ιωάννης , ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων που ανταποκρίθηκαν στην Πρόσκληση , καθώς και τους επίσημους προσκεκλημένους και τους εκπροσώπους Συλλόγων και φορέων , εξαίροντας παράλληλα το έργο του αρχαιολόγου κ. Κουτσου-μανή.
 
   Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου ,  τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ , την Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργία Νικολάου , Δημοτικούς και Περιφερειακούς Συμβούλους.
 
   Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης , αφού έκανε σύντομη αναφορά των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Διδ/χου αλλά και των στόχων ανάπτυξης για την περιοχή , τόνισε τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων της Πλωτινόπολης (οι οποίες ανασκαφές χρηματοδο-τούνται από το Δήμο Διδ/χου) και τη σημαντική συμβολή του κ. Κουτσουμανή.
   Τέλος απευθυνόμενος προς τον  Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Άρη Γιαννακίδη , ζήτησε την έμπρακτη συμπαράστασή του για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων της περιοχής μας: ανάπλαση Διδ/χου , ανάδειξη και προβολή του τεράστιου αρχαιολογικού – εκκλησιαστικού – λαογραφικού πλούτου της περιοχής μας , χρηματοδότηση ανασκαφών , κατασκευή σκεπάστρου – προσβασιμότητα του αρχαιολογικού χώρου Πλωτινόπολης , ενέργειες ώστε να λειτουργήσει άμεσα το Βυζαντινό Μουσείο Διδ/χου , ανάδειξη Λαογραφικού Μουσείου Διδ/χου , έργα αναβάθμισης ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μας , έργα υποδομών: οδικοί άξονες (προτεραιότητα σε κόμβο Ψαθάδων) – σιδηροδρομικός άξονας , μόνιμες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ κ.ά.
 
   Ακολούθησε η ηλεκτρονική παρουσίαση: της ιστορίας της Πλωτινόπολης , της πορείας των αρχαιολογικών ανασκαφών και των νέων αρχαιολογικών ευρημάτων , από τον κ. Ματθαίο Κουτσουμανή.
 
   Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Άρης Γιαννακίδης , ο οποίος , αφού μεταξύ άλλων τόνισε την πολυπολιτισμικότητα και τη μακραίωνη ιστορική διαδρομή του Διδυμοτείχου, δεσμεύτηκε:
* Χρηματοδότηση των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Πλωτινόπολη.
* Χρηματοδότηση ανάδειξης – προσπελασιμότητας του χώρου.
* Αποκατάσταση δρόμου Μάνδρα – Ψαθάδες (ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κόμβο
   των Ψαθάδων).
* Αναβάθμιση κάθετου οδικού άξονα Αρδανίου – Ορμενίου.
* Χρηματοδότηση για τη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου Διδ/χου.
* Χρηματοδότηση του Λαογραφικού Μουσείου Διδ/χου.
* Ανάδειξη τεμένους Βαγιαζήτ.
 
   Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , κ. Τοπαλούδης Ιωάννης , έκλεισε με την προτροπή προς όλους να αποτελέσει ο Δήμος Διδυμοτείχου , σύντομα , τη «ναυαρχί-δα» (όπως ειπώθηκε από συνάδελφο Δημοτικό Σύμβουλο) του αρχαιολογικού , μουσειακού και εκκλησιαστικού τουρισμού του Νομού αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Ακολούθησε ξενάγηση όλων στον αρχαιολογικό χώρο της Πλωτινόπολης.          
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!