Εραστές της τέχνης ή καλοί επενδυτές; Οι συλλέκτες, κατά κύριο λόγο, διαθέτουν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά μαζί με αρκετά χρήματα τα οποία επενδύουν σε έργα τέχνης.
Εν μέσω ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, θα έχει υψηλά «χτυπήματα» το επικείμενο Greek Sale του οίκου Sotheby’s που διοργανώνεται στην καρδιά της Ευρώπης, στο κέντρο του Λονδίνου, στις 22 Νοεμβρίου;
Μόραλης, Ράλλης και Γκίκας
Η οικονομική κρίση επηρεάζει το χρηματιστήριο της τέχνης; Θ’ αλλάξουν χέρια ορισμένα εξαιρετικά ελληνικά έργα τέχνης, όπως η «Πανσέληνος Λ» του Γιάννη Μόραλη, με αρχική τιμή εκτίμησης 340.000-570.000 ευρώ, η «Μεγάλη Παρασκευή» του Θεόδωρου Ράλλη, που φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι το 1885 και η τιμή ανέρχεται στα 340.000-540.000 ευρώ, ή η «Εξοχή» του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα που έχει εκτιμηθεί μεταξύ 115.000 και 170.000 ευρώ;
«Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει όλους τους τομείς της οικονομίας και το χρηματιστήριο της τέχνης δεν θα μπορούσε να έχει μείνει ανεπηρέαστο. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στα Greek Sales του Οίκου Sotheby’s. Η επιλογή των έργων που θα προσφερθούν γίνεται πλέον με ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια, γι’ αυτό και στις πρόσφατες δημοπρασίες είδαμε να δημοπρατούνται λιγότερα κομμάτια με ακόμη υψηλότερο επίπεδο ποιότητας. Το γεγονός αυτό μας έχει βοηθήσει καθώς προσδίδει μουσειακό χαρακτήρα στις δημοπρασίες μας, που πλέον περιέχουν τα σπανιότερα και εκλεκτότερα έργα τέχνης. Αυτό είναι, άλλωστε, που αναζητούν και οι συλλέκτες, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή: εξαιρετικά και σπάνια κομμάτια, φρέσκα στην αγορά και με συντηρητικές εκτιμήσεις» απαντά στο «Ποντίκι art» ο κ. Κωνσταντίνος Φράγκος, εκπρόσωπος του οίκου Sotheby’s στην Ελλάδα, senior director Ελληνικής Τέχνης και Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του 19ου αιώνα, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου.
Χαρακτηριστικό δείγμα πάντως της αλλαγής του κλίματος είναι ότι το Greek Sale διοργανώνεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του «European Paintings», κι όχι ως αυτόνομη δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης, όπως συνέβαινε τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο, τα έργα είναι σημαντικής καλλιτεχνικής αξίας, ενώ η οικονομική τους αξία ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ, όπως η μνημειώδης «Πανσέληνος Λ» του Γιάννη Μόραλη, με αρχική τιμή εκτίμησης τα 340.000-570.000 ευρώ, όπως αναφέραμε παραπάνω. Έργο φιλοτεχνημένο το 1977, θεωρείται από τα καλύτερα δείγματα αυτής της περιόδου που έχουν παρουσιαστεί σε δημοπρασία. Η τιμή του θα μείνει καρφωμένη λόγω περιορισμένης ζήτησης ή θα σκαρφαλώσει στην κορυφή, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με έργα του ζωγράφου και όπως εξ άλλου προσδοκούν και οι διοργανωτές της δημοπρασίας που έχουν κατεύθυνση «καλά έργα σε προσιτές τιμές».
Ποιες είναι, όμως, οι προσδοκίες του οίκου Sotheby’s για το Greek Sale; Θα «πιάσει» το ποσό που έχουν θέσει ως στόχο, ρωτάμε τον κ. Φράγκο; «Κατανοώντας το οικονομικό κλίμα, έχουμε διατηρήσει τις εκτιμήσεις μας σε συντηρητικά επίπεδα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συλλέκτες να αποκτήσουν μοναδικά έργα τέχνης. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι και πιστεύουμε πως η ποιότητα των έργων που προσφέρουμε, σε συνδυασμό με τις συντηρητικές εκτιμήσεις, θα ωθήσουν τους διεθνείς συλλέκτες να δουν την επερχόμενη δημοπρασία ως μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν έργα ελληνικής τέχνης».
Συλλέκτες από αναδυόμενες αγορές
Ανησυχείτε μήπως τα καλύτερα και ακριβότερα έργα δεν κατοχυρωθούν σε νέο αγοραστή; ρωτάμε τον κ. Φράγκο. «Προηγούμενες δημοπρασίες του οίκου μας έχουν επιβεβαιώσει πως σπάνια και σημαντικά κομμάτια, όπως αυτά του Γιάννη Μόραλη, του Θεόδωρου Ράλλη και του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα, αγαπιούνται από συλλέκτες και βρίσκουν αγοραστή. Στο προηγούμενο Greek Sale του οίκου Sotheby’s, τον Μάιο του 2010, το “Ερωτικό” του Γ. Μόραλη πέτυχε την υψηλότερη τιμή από όλα τα έργα που είχαμε φιλοξενήσει, αποδεικνύοντας πως τα αριστουργήματα των δημοφιλών καλλιτεχνών συνεχίζουν να συγκινούν και να συναρπάζουν».
Οι συλλέκτες έχουν επηρεαστεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση; Στις μέρες μας θα μπορούσε κανείς να καταγράψει ένα πιο έντονο ενδιαφέρον από συλλέκτες ή φορείς από οικονομικά ανερχόμενες χώρες, όπως η Κίνα; ρωτάμε τον κ. Φράγκο. «Μέχρι τώρα το κοινό των Greek Sales σε μεγάλο ποσοστό αποτελείτο, όπως ήταν αναμενόμενο, από Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Φέτος, που η δημοπρασία εντάσσεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της “European Paintings”, έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να γνωρίσουμε την ελληνική τέχνη σε ακόμα περισσότερους πλειοδότες, όπως για παράδειγμα συλλέκτες ισπανικής τέχνης, οι οποίοι ενδεχομένως να επικεντρώνονταν στην ισπανική τέχνη και να μη γνώριζαν την ελληνική. Παράλληλα, έχουμε παρατηρήσει ενδιαφέρον συλλεκτών από αναδυόμενες αγορές όπως αυτή της Κίνας» καταλήγει ο κ. Φράγκος.
Ας σημειωθεί ότι η «Μεγάλη Παρασκευή» του Θεόδωρου Ράλλη φιλοτεχνήθηκε στο Παρίσι το 1885, προέρχεται από ιδιωτική συλλογή κι είχε να παρουσιαστεί στο κοινό για περισσότερα από 50 χρόνια. Τιμή εκτίμησης 340.000-540.000 ευρώ. Επίσης θα δημοπρατηθεί η «Παλλακίδα που Κοιμάται», του ίδιου ζωγράφου, που αναπαριστά μία ξαπλωμένη οδαλίσκη σ’ ένα χαρέμι στη Μέση Ανατολή. Ζωντανά χρώματα, αισθησιασμός σε μια υπέροχη εικόνα, από τα ταξίδια του Θεόδωρου Ράλλη στη Μέση Ανατολή με τιμή εκτίμησης 91.000-136.000 ευρώ (80.000-120.000 λίρες Αγγλίας).
http://topontiki.gr/