tromaktiko: «Η Συρία απέρριψε την τελευταία ευκαιρία που της δόθηκε» προειδοποιεί η Τουρκία

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«Η Συρία απέρριψε την τελευταία ευκαιρία που της δόθηκε» προειδοποιεί η Τουρκία



Στην ηγεσία της Συρίας προσφέρθηκε μια τελευταία ευκαιρία για να σταματήσει τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αλλά την απέρριψε, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μίλησε ακόμη και...
για κυρώσεις δίνοντας με σαφήνεια το στίγμα της στροφής της πολιτικής της Άγκυρας έναντι της πρώην συμμάχου της.

Η Τουρκία θέλει να επιβληθούν κυρώσεις «που θα έχουν αντίκτυπο ο οποίος δεν θα βλάψει το λαό της Συρίας», σε δηλώσεις του από το Μαρόκο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο οποίος προειδοποίησε τον Αλ Άσαντ ότι η κυβέρνησή του «βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού» καλώντας τον να αλλάξει πορεία.

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος AKP, ο Ερντογάν τόνισε ότι «κανείς πλέον δεν περιμένει τα αιτήματα του (συριακού) λαού να ικανοποιηθούν. Ζητούμε όλοι από τη συριακή κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται τώρα στην κόψη του ξυραφιού, να γυρίσει από το χείλος του γκρεμού», για να προσθέσει ότι έχει χάσει κάθε ελπίδα για τη Συρία.

Ο Ερντογάν εξήρε ακόμη την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στους κόλπους του.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, κρατώντας ρόπαλα και πέτρες επιτέθηκαν σε τουρκικές διπλωματικές αποστολές στη Συρία (αλλά και της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας) και έκαψαν την τουρκική σημαία.

Αν και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, ζήτησε συγγνώμη για τις επιθέσεις , ο Ερντογάν επέμεινε πως η Άγκυρα αναμένει περαιτέρω έκφραση συγγνώμης, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Μπασάρ« είπε μιλώντας προσωπικά στον πρόεδρο Άσαντ, «είσαι υποχρεωμένος να τιμωρήσεις αυτούς που επιτέθηκαν στην τουρκική σημαία. Θέλουμε η συριακή κυβέρνηση όχι μόνο να σέβεται τους Τούρκους στην Τουρκία και την τουρκική σημαία αλλά και να σέβεται τον δικό της λαό, θέλουμε ειδικά αυτό».

Πέρα από τη διπλωματική πίεση, η Τουρκία φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να εντείνει την πίεση και σε άλλα επίπεδα: την Τρίτη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, είπε ότι η Άγκυρα προτίθεται να επανεξετάσει την παροχή ενέργειας στην Συρία εάν η Δαμασκός δεν αλλάξει (πολιτική) πορεία ενώ επανεξετάζονται και συμβόλαια έρευνας πετρελαίου στη Συρία.

Η στενή σχέση που είχαν οι δύο χώρες φαίνεται ότι είναι πλέον παρελθόν: η Τουρκία έχει σαφέστατα ταχτεί κατά της Δαμασκού σε ό,τι αφορά την αιματηρή καταστολή της αντικαθεστωτικής εξέγερσης.

Μετά την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών για εξομάλυνση της κατάστασης (ο Αχμέντ Νταβούτογλου είχε επισκεφτεί τη Δαμασκό αλλά οι συνομιλίες δεν οδήγησαν πουθενά), η Τουρκία ήρθε σε ρήξη με το νότιο γείτονα της, ανέλαβε μάλιστα και να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφυγαν στο έδαφος της για να αποφύγουν τον συριακό στρατό. Επιπλέον, η Τουρκία φιλοξενεί πλέον το βασικό όργανο της συριακής αντιπολίτευσης ενώ παρέχει άσυλο σε στρατιώτες της Συρίας που λιποτακτούν από τις ένοπλες δυνάμεις.

Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για τερματισμό της βίας

Σε άμεσο τερματισμό της βίας και την εφαρμογή της συμφωνίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο κάλεσε τη Συρία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

«Είναι σημαντικό [ο Μπασάρ αλ Άσαντ] να σταματήσει να σκοτώνει το λαό του και να εφαρμόσει τη συμφωνία», είπε ο κ. Μπαν σε συνέντευξη Τύπου στο Μπανγκλαντές.

«Συζητώ αδιάκοπα το ζήτημα με χώρες του Αραβικού Συνδέσμου και τον γενικό του γραμματέα [τον Νάμπιλ αλ Αράμπι]. Ελπίζω ειλικρινά ότι τα κράτη-μέλη του Συνδέσμου θα ασκήσουν την ηγεσία τους ώστε η κρίση να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) σε ανακοίνωσή του εκτίμησε ότι η σύγκληση κατεπείγουσας συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου «δεν είναι απαραίτητη», όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Η Συρία είχε ζητήσει τη Δευτέρα την σύγκληση κατεπείγουσας συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου σε μια προσπάθεια να μεταπείσει τον οργανισμό ο οποίος ανέστειλε τη συμμετοχή της στις εργασίες του.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!