tromaktiko: Συναγερμός και για την κυπριακή οικονομία

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Συναγερμός και για την κυπριακή οικονομία



Τoν κώδωνα του κινδύνου κρούει και με τη χαρακτηριστική φράση "πρέπει να ξυπνήσουμε επιτέλους", ο διοικητής της... Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Αθανάσιος Ορφανίδης, με αποκλειστικές δηλώσεις του στον "Φιλελεύθερο" για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης εδώ και έξι μήνες, καθώς και η προειδοποίηση Κομισιόν, "δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση".

Ο κ. Ορφανίδης, προειδοποιεί ότι "αν αποτύχουμε και αυτή τη φορά να εφαρμόσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων", τότε:

1. Θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε σημαντικότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας.

2. Θα επιβληθούν οδυνηρά μέτρα που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σοβαρές περικοπές, και όχι απλά πάγωμα στο κρατικό μισθολόγιο, και νέες δυσβάσταχτες φορολογίες για ολόκληρο τον πληθυσμό,

3. Διακυβεύεται ο ρόλος της Κύπρου ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, με εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες στο ρυθμό ανάπτυξης, την ανεργία και όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

4. Οι καρποί των κόπων πολλών δεκαετιών κινδυνεύουν να εξανεμιστούν.

Ο διοικητής της Κεντρικής, καλεί κυβέρνηση, κόμματα και κοινωνικούς εταίρους, να κατανοήσουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει "ούτε και δυνατότητα για περαιτέρω αναβολή στη λήψη μέτρων με πρόσχημα τη συναίνεση". Ο κ. Ορφανίδης σημειώνει, τέλος, ότι στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών "στην προσπάθειά του να εφαρμόσει άμεσα όσα μέτρα χρειάζονται τα οποία να είναι και αποτελεσματικά και διαρθρωτικά".
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!