tromaktiko: Υψηλά τα ποσοστά κατάθλιψης

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Υψηλά τα ποσοστά κατάθλιψης



Υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και ακόμη υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονικότητας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό παρατηρήθηκαν στις... ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν στο δήμο Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στις ομάδες αυτές τα ποσοστά κατάθλιψης είναι πενταπλάσια και τα ποσοστά αυτοκτονικότητας δεκαπλάσια απ΄ ό,τι στο γενικό πληθυσμό.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ανακοίνωση του επίκουρου καθηγητή ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνου Φουντουλάκη, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Νευροβιολογίας και Ψυχοφαρμακολογίας, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Φουντουλάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας (μητρώου) υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άνεργων, άστεγων, μονογονεϊκών οικογενειών) στο δήμο Θεσσαλονίκης, στην οποία καταγράφηκαν περίπου 800 άτομα.

Η πλειονότητα των ατόμων αυτών ήταν άνεργοι ενώ από τις μονογονεϊκές οικογένειες το 75% ήταν γυναίκες χαμηλού εισοδήματος και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Στόχος αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δεν τέθηκε ακόμη σε εφαρμογή από το δήμο Θεσσαλονίκη, ήταν η καταγραφή των ατόμων, τα οποία ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε ένα ψηφιακό σύστημα στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο κάθε αρμόδιος προκειμένου να αναλάβει μια στοχευμένη δράση.

Αυτοκτονίες και κατάθλιψη στην Ελλάδα

Το ποσοστό αυτοκτονιών στην Ελλάδα ανέρχεται στις 5/ 100.00 πληθυσμού δηλαδή στις 600 το χρόνο – ποσοστό χαμηλό αν συγκριθεί με το αντίστοιχο στην Αγγλία και τις ΗΠΑ που ανέρχεται στις 20/100.000 πληθυσμού και στην Ουκρανία που φτάνει στις 100/100.000, εξήγησε ο κ. Φουντουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα επισήμανε ότι αύξηση των αυτοκτονιών παρατηρείται σε περιόδους κρίσης και διάλυσης του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, που σημειώνονται ανά 40ετία περίπου.

Η συχνότητα εμφάνισης όλων των ψυχικών διαταραχών στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 25%. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται: 1% σχιζοφρένεια, 1% καταθλιπτική νεύρωση, 3-5% μανιοκατάθλιψη, 6% κατάθλιψη, 2-3% πανικός, 2-3% γενικευμένο άγχος, 5-10% διαταραχές προσωπικότητας.

Όσον αφορά την κατάθλιψη, ο κ Φουντουλάκης επισήμανε ότι είναι μια νόσος που χρήζει θεραπείας και θα πρέπει να διαχωριστεί από τη δυσφορία η οποία παύει να υπάρχει όταν εκλείψει το πρόβλημα που την προκαλεί.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!