tromaktiko: Ολομέτωπη επίθεση σε Δ.Χριστόφια και κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ολομέτωπη επίθεση σε Δ.Χριστόφια και κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ



Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, την οικονομία, τον τομέα της ενέργειας αλλά και την εσωτερική διακυβέρνηση άσκησε... σήμερα από το βήμα του Β’ Παγκύπριου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κόμματος ο Δημήτρης Συλλούρης. Ο κ. Συλλούρης, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ χωρίς ανθυποψήφιο, κάλεσε για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Ο κ. Χριστόφιας, που ευθύνεται για το σημερινό κατάντημα του τόπου, δεν μπορεί πλέον ως Πρόεδρος να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αυτός δημιούργησε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, προσθέτοντας πως αυτό συμβαίνει «γιατί είναι ο ίδιος (ο Πρόεδρος) το κύριο και μεγάλο πρόβλημα της Κύπρου και γιατί παραμένει γαντζωμένος στην εξουσία παρά την τραγική του αποτυχία να τη διαχειριστεί».

Ο Δημήτρης Συλλούρης υπενθύμισε ότι μετά την τραγωδία στο Μαρί το κόμμα του πρότεινε τη συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης ευρείας αποδοχής και ανέφερε πως αντί ο Πρόεδρος να αποδεχτεί αυτή την πρόταση «έμεινε γαντζωμένος στην εξουσία, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο μιας αδύναμης κυβέρνησης θλιβερής μειοψηφίας».

«Το είπα στη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα Πολυβίου. Το επαναλαμβάνω και σήμερα εδώ. Θεωρούμε - και είναι δικαίωμά μας - ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας έκλεισε άδοξα τον πολιτικό του κύκλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας και πρέπει άμεσα να φύγει από την εξουσία», είπε ο κ. Συλλούρης.

Ανέφερε δε πως στην περίπτωση που αν ο Πρόεδρος δεν παραιτηθεί ο ίδιος από μόνος του, τότε στο ΕΥΡΩΚΟ δεν απομένει άλλη επιλογή από του να προχωρήσει «με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες που να περιορίζουν τον κ. Χριστόφια από του να βλάψει και άλλον τα συμφέροντα της πατρίδα».

Εξήγησε πως μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής πρακτικής και του συντάγματος, νηφάλια, αλλά αποφασιστικά, το ΕΥΡΩΚΟ δηλώνει έτοιμο να ψηφίσει ή να καταψηφίσει νόμους «προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που δημιούργησε στην Κύπρο ο Δημήτρης Χριστόφιας».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι «διανύουμε περίοδο απειλών, πιέσεων και απόγνωσης», προσθέτοντας πως «ο κύριος Χριστόφιας ως ο πρόεδρος Λύσης, όπως ομολόγησε πέρσι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, µας οδηγεί στο ‘άγνωστο µε βάρκα την ελπίδα’».

«Ο Πρόεδρος» είπε ο κ. Συλλούρης, «ομολογεί πλέον τα αδιέξοδα που µας έφερε η χρεοκοπημένη πολιτική του» για να προσθέσει ότι «η όλη προσέγγιση και φιλοσοφία του κ. Χριστόφια στο Κυπριακό έχει καταρρεύσει και µας οδηγεί σε αδιέξοδα και κινδύνους».

Ανέφερε πως από την ενημέρωση στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του ΕΥΡΩΚΟ ότι «ο κ. Χριστόφιας πήγε στη Νέα Υόρκη χωρίς στρατηγική, αντιμετώπισης των διαφόρων σεναρίων, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που η ίδια η πολιτική του προκάλεσε».

Συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα η ανησυχία του ΕΥΡΩΚΟ είναι ακόμη μεγαλύτερη και αυτό επειδή «πρώτον ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι είμαστε σε χειρότερη κατάσταση από πριν ένα χρόνο, δεύτερον η τουρκική πλευρά υπαναχωρεί και αναπτύσσει σχέδιο Β’ για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τρίτον διότι επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του ΕΥΡΩΚΟ ότι ο κ. Χριστόφιας έχει εγκλωβίσει τη δική μας πλευρά σε μια αδιέξοδη και άκαρπη διαδικασία που καρκινοβατεί».

«Ακόμα» πρόσθεσε, «οι επικίνδυνες υποχωρήσεις του παραμένουν στο τραπέζι ως πολιτική προίκα για την άλλη πλευρά».

Ανέφερε πως «είναι φανερό ότι η μόνη ελπίδα που έχει σήμερα ο κύριος Χριστόφιας είναι η αποδοχή των δικών του προτάσεων». Διερωτήθηκε δε τι θα γινόταν αν «η Τουρκία σήμερα να έκανε αποδεκτές τις προτάσεις, τα δώρα και τις υποχωρήσεις Χριστόφια».

«Αυτό θα ήταν µια τραγική εξέλιξη. Αυτό θα ήταν μια καταστροφική κατάληξη σε µια απαράδεκτη λύση που δεν θα δεχόταν ο λαός μας» ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ εξήγησε ότι η πρόταση που εισηγείται το κόμμα του από τον καιρό της ίδρυσης του για ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού «έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο που ομόφωνα αποφασίστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2009».

«Εμείς λέμε ότι η ευρωπαϊκή λύση εδράζεται στις Ευρωπαϊκές Αρχές και Αξίες. Το Εθνικό Συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 ότι ‘η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα’» είπε.

Όμως, συνέχισε, «το ΑΚΕΛ και ο κ. Χριστόφιας μας κατηγορούν για ρομαντικούς που πιστεύουμε στο ανέφικτο» πρόσθεσε και διερωτήθηκε κατά πόσο «είναι ανέφικτο αυτό που (και αυτοί) συμφώνησαν στο Εθνικό Συμβούλιο».

Επέκρινε παράλληλα το ΑΚΕΛ και τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «επενδύουν στο φόβο της διχοτόμησης γιατί μόνο έτσι πιστεύουν ότι θα αναγκάσουν το λαό μας να αποδεχτεί μια λύση που θα εδράζεται στις υποχωρήσεις και τα λάθη της πολιτικής τους».

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ συνέχισε λέγοντας πως είναι πλέον φανερό ότι η σφυρηλάτηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο περνά μέσα και από μια λειτουργική και στέρεα λύση του Κυπριακού και ότι «σήμερα Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν κοινό στόχο, την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως ως εκ τούτου «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ανεξάντλητο και συνεχώς εξελισσόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο ως καταλύτη στη λύση του Κυπριακού και ως κοινή βάση διαπραγμάτευσης αλλά και πως «μπορούμε να ασκήσουμε πιέσεις στην Αγκυρα για να συνεργαστεί για λύση, ιδιαίτερα από τον επόμενο χρόνο που θα ασκήσουμε την Προεδρίας της ΕΕ».

Ειδικότερα σε σχέση με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, είπε ότι «η ευκαιρία αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξουμε πολιτικές και να κάνουμε γνωστές στους Ευρωπαίους, τις πραγματικότητες στην Κύπρο και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις η Τουρκία να αναγκαστεί να συναινέσει σε μια ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό».

Για τα θέματα ενέργειας, επανέλαβε ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες όπως τείνουν να διαμορφωθούν στην περιοχή της Κύπρου επιτρέπουν στην Κύπρο να καταστεί ένα ασφαλές ενεργειακό κέντρο που θα εξυπηρετεί όλες τις όμορες χώρες.

«Η δική μας θέση», ανέφερε, «είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με στρατηγικούς επενδυτές για τη δημιουργία των κατάλληλων ενεργειακών υποδομών που είναι αναγκαίες ώστε η Κύπρος να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στη διανομή της ενέργειας».

Είπε ωστόσο επ’ αυτού ότι επιβάλλεται η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει το στρατηγικό έλεγχο των υποδομών αυτών «γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε», όπως είπε, «να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι».

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα νέα ενεργειακά δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να αναλάβει πρωτοβουλίες και να συνάψει οικονομικές, ενεργειακές και άλλες συνεργασίες με γειτονικές φιλικές χώρες όπως είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος.

«Το μυστικό της επιτυχίας στην προσπάθεια για αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου που υπάρχει στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ο ρεαλιστικός και σωστός σχεδιασμός» είπε, αναφέροντας ότι «η πατρίδα μας διαθέτει αρκετούς καταρτισμένους ενεργειακούς επιστήμονες» και πως «απομένει με σοβαρότητα και με ειλικρινή διάθεση, μακριά από συμφέροντα και ιδεολογικές αγκυλώσεις η κυβέρνηση να προχωρήσει και να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα επιστημόνων τεχνοκρατών που θα μελετήσει τα δεδομένα και θα καταρτίσει την ενεργειακή στρατηγική που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας».

Σε ό,τι φορά την οικονομία, ο Δημήτρης Συλλούρης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «προτίμησε τις λογιστικές προσεγγίσεις και τις λογικές φοροσυλλογής για να κλείσει απλώς τις μαύρες τρύπες στα ταμεία του κράτους».

Ανέφερε δε πως «το μόνο σίγουρο που κατάφερε να κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να φέρει την οικονομία του τόπου μια ανάσα από την κατηγορία ‘σκουπίδι’».

Ανέφερε επίσης ότι οι προχθεσινές προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κυπριακή οικονομία δεν αποτελούν αντιπολιτευτικό μένος, αλλά σήμα κινδύνου για λήψη μέτρων μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα.

«Πλέον, δεν μπορεί η κυβέρνηση απλώς να διασκεδάζει ανησυχίες και να πουλά ελπίδες» είπε.

Υπενθύμισε ότι το ΕΥΡΩΚΟ έγκαιρα είχε προτείνει τον καταρτισμό ενός κυπριακού Μνημονίου Συναίνεσης που θα περιλαμβάνει συμφωνημένα μέτρα για διάσωση της οικονομίας του τόπου, το οποίο θα ήταν, όπως είπε, και το καλύτερο μήνυμα προς τους οίκους αξιολόγησης και τις ξένες αγορές.

Ο κ. Συλλούρης διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι στόχοι που υπέδειξαν οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να υλοποιηθούν με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση και κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις εισηγήσεις που έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα και να δρομολογήσει θαρραλέα μέτρα τώρα πριν είναι πολύ αργά.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε ότι μέσα από το Β’ Παγκύπριο Συνέδριο του το κόμμα ανανεώνει ξανά τις δεσμεύσεις του έναντι του κυπριακού λαού και δηλώνει ξανά αποφασισμένο και ενωμένο να συνεχίσει να εργάζεται για μια ελεύθερη, ασφαλή, ευημερούσα ευρωπαϊκή Κύπρο.

«Με το Συνέδριο αυτό, κάνουμε μία νέα αρχή όλοι μαζί» είπε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!