Η Τζένη Μπλούμφιλντ, πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έφυγε για τη Μελβούρνη σε ηλικία 4 ετών. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αυστραλία, έγινε διπλωμάτης καριέρας και επέστρεψε στη γενέτειρα για δυο ημέρες το 1997, ως μέλος διπλωματικής αποστολής από την Τεχεράνη, όπου υπηρετούσε, και ξανά χτες, έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια, ως πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα.
Με τα άπταιστα ελληνικά της -καθώς εκτός από το ότι είχε Ελληνες γονείς σπούδασε και Ελληνική Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης- μίλησε στον «Α», με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη και τις συναντήσεις της με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης.
«Μεγάλωσα στη Μελβούρνη, μια πόλη αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη και τρίτη μεγαλύτερη ''ελληνική πόλη'' στον κόσμο, με μια ελληνική κοινότητα που αριθμεί 300.000 άτομα. Οι δύο πόλεις έχουν πολλά κοινά, ως σημαντικά πολιτιστικά και πολυπολιτισμικά κέντρα με σημαντικό αριθμό φοιτητών και νέων. Είναι πολύ θετικό που η Θεσσαλονίκη θα είναι Πρωτεύουσα Νέων το 2014, γιατί κι εμείς στηρίξαμε την υποψηφιότητα στο πλαίσιο της αδελφοποίησης και ο δήμος Μελβούρνης έδωσε ιδέες σε προγράμματα νεολαίας, έγιναν ανταλλαγές και συζητήθηκαν προοπτικές για συνεργασία», σημείωσε.
Να δημιουργηθεί Αυστραλοελληνικό Επιμελητήριο
Η κ. Μπλούμφιλντ θεωρεί σημαντική την επιλογή της κυβέρνησης της Αυστραλίας να στείλει για πρώτη φορά πρέσβη ελληνικής καταγωγής -και μάλιστα πρώτης γενιάς- και αναφέρεται στις προτεραιότητές της, την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών. «Η αδελφοποίηση Θεσσαλονίκης - Μελβούρνης, που έγινε το 1984, είναι μια αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς του ελληνισμού της Μελβούρνης και της Αυστραλίας, και αποτελεί μια σημαντική βάση για να αξιοποιηθεί η γέφυρα ανάμεσα στις δύο πόλεις. Είναι δύσκολοι οι καιροί στην Ελλάδα και θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας. Να ενισχύσουμε τις επενδύσεις και τις εμπορικές σχέσεις, γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να στηρίξουμε την Ελλάδα. Με ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, καθώς η Αυστραλία έχει ανθεκτική και επιτυχημένη οικονομία, τη 12η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ενας τρόπος είναι να δημιουργήσουμε ένα Αυστραλοελληνικό Επιμελητήριο, για να υπάρχει οργανωμένο πλαίσιο που θα φέρει σε άμεση επαφή εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν εδώ ή να κάνουν εξαγωγές. Πέρσι οι εξαγωγές από την Ελλάδα στην Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 25%. Υπάρχουν παραδείγματα ελληνικών εταιριών, κυρίως στον τομέα των τροφίμων, που έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία, όπως μια εταιρία που έχει βάλει το ελαιόλαδο σε 650 σούπερ μάρκετ σε όλη την Αυστραλία».
Στην Αυστραλία ζουν περισσότεροι από 500.000 Ελληνες, από τους οποίους 380.000 είναι 2ης και 3ης γενιάς και 110.000 έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Στη Μελβούρνη, την ερχόμενη Κυριακή 27 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Θεσσαλονικέων με την ονομασία «Λευκός Πύργος» διοργανώνει το ετήσιο γλέντι με κουζίνα, μουσική και χορό από την Ελλάδα. Επίσης, τον Ιανουάριο θα έρθουν στο ΑΠΘ 12 Αυστραλοί δάσκαλοι, για να κάνουν εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, με σκοπό να διδάσκουν τα Ελληνικά σε κρατικά σχολεία στην Αυστραλία.
agelioforos.gr