tromaktiko: «Οικολογική» πλαζ στη Βάρκιζα

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Οικολογική» πλαζ στη Βάρκιζα



Σε παραλία υψηλών προδιαγραφών μεταμορφώνεται η ελεύθερη ακτή της Βάρκιζας, ένα από τα τουριστικά «φιλέτα» του Eλληνικού Δημοσίου...
που επί πολλές δεκαετίες έχει μείνει αναξιοποίητη και υποβαθμισμένη. Η παραλία, έκτασης 140 στρεμμάτων, θα αναπλαστεί σύμφωνα με τις αρχές τηςοικονομίας και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ώστε με μικρό κόστος να δημιουργηθεί ένας πρότυπος χώρος αναψυχής και επαφής με τη φύση.

Ένα μεγάλο πευκοδάσος, ελαφρές κατασκευές που θα στεγάσουν μικρά αναψυκτήρια, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους, διαδρομές για περίπατο και ποδήλατο, μια παιδική χαρά και ένα πρότυπο σύστημα ανακύκλωσης νερού είναι ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει η μελέτη, η οποία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δημοπράτησης από την εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν.

Η μελέτη για την πλαζ της Βάρκιζας έχει διακριθεί σε διεθνές επίπεδο και, όπως αναφέρουν στη Real planet οι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του έργου, «η παραλία θα παραμείνει ελεύθερη για όλους, με στόχο να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών και να διδάξει στο κοινό τη συνύπαρξη ανθρώπων και φύσης». Στην είσοδο της πλαζ υπάρχει ήδη ένα αραιό δάσος, στο οποίο θα φυτευτούν νέα δέντρα για να παρέχουν περισσότερη σκιά το καλοκαίρι, δημιουργώντας έναν μεγάλο βιοκλιματικό χώρο στάθμευσης. Ολόκληρος ο χώρος του πάρκινγκ θα λειτουργεί παράλληλα ως μια πρωτοποριακή υδάτινη αποθήκη. Για την κατασκευή της θα χρησιμοποιηθούν ειδικά, διαπερατά υλικά, τα οποία λειτουργούν σαν «σφουγγάρι» για τα νερά της βροχής, τα οποία και θα συλλέγονται σε δύο μεγάλες δεξαμενές, χωρητικότητας 3.000 κυβικών μέτρων που θα τοποθετηθούν στο υπέδαφος, κάτω από τον χώρο στάθμευσης. Στη συνέχεια, το αποθηκευμένο νερό θα χρησιμοποιείται για να καλύψει όλες τις υδάτινες ανάγκες στις εγκαταστάσεις της παραλίας. Υπολογίζεται πως μέσα σε μια πενταετία η πλαζ της Βάρκιζας θα είναι 100% αυτόνομη σε ό,τι αφορά την κατανάλωση νερού.

Περίπατος στη φύση

Μετά την είσοδο στο πάρκινγκ -όπου ο επισκέπτης υποχρεούται να αφήσει το όχημά του - ακολουθεί ένα πυκνό, σκιερό, προστατευμένο δάσος με κουκουναριές. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν έναν περίπατο μέσα στη φύση και να κάνουν πικ νικ στα ξύλινα τραπέζια, ενώ τα μικρά και μεγάλα παιδιά θα μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά ή να ασχοληθούν με αθλοπαιδιές. Μέσα στο πευκοδάσος θα δημιουργηθούν ορισμένες ήπιες κατασκευές, που θα φιλοξενήσουν αποδυτήρια, τουαλέτες και ιατρείο. Στο ανατολικό τμήμα της παραλίας, εκεί που σήμερα υπάρχουν διάσπαρτοι θάμνοι και φρύγανα, θα δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο σκηνικό που δεν θα περιλαμβάνει καθόλου εγκαταστάσεις, αλλά θα μεταμορφωθεί σε χώρο για περίπατο και ποδήλατο «ανάμεσα σε απρόσμενα τοπιακά συμβάντα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη. Επί της ουσίας, θα δημιουργηθούν φυσικές περιφράξεις με αναχώματα και ξύλινους πασσάλους, ανάμεσα στις οποίες θα αναπτυχθούν με το πέρασμα του χρόνου διαφορετικών ειδών φυτοκοινωνίες, δηλαδή περιοχές με διαφορετική βλάστηση.

Αυτό ονομάζεται «οικολογία τοπίου» και από ψηλά θα φαίνεται σαν ένα έργο τέχνης με ανάγλυφες χωματουργικές μορφές. «Η χρήση της περίφραξης στοχεύει στον καθορισμό των περιοχών όπου δραστηριοποιείται ο άνθρωπος, ώστε σε ορισμένες περιοχές φύτευσης, στις οποίες δεν θα υπάρχει πρόσβαση στον επισκέπτη, να αποκατασταθεί το φυσικό τοπίο και να ενισχυθεί η οικολογική συνδεσιμότητα. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να εμπλουτίσουμε τη βιοποικιλότητα, ενώ ταυτόχρονα παράγεται και ένα εξαιρετικά δυνατό οπτικό αποτέλεσμα», εξηγούν οι μελετητές του έργου. Η διαβρωμένη ακτή, που βρίσκεται λίγο παρακάτω, στο σημείο που ξεκινά η θάλασσα, θα παραμείνει ως έχει, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αντιληφθεί και να διαπιστώσει τις φυσικές διεργασίες της διάβρωσης στο τοπίο.



 Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!