tromaktiko: Προκλητικό δημοσίευμα Βρετανών για το Κάβο Σίδερο

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Προκλητικό δημοσίευμα Βρετανών για το Κάβο Σίδερο



Η πολύκροτη υπόθεση της τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο του Λασιθίου έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με δημοσίευμα του Marketwatch.Η οικονομική Βρετανική εφημερίδα σε κεντρικό της άρθρο με τίτλο «Πως θα κάνετε επενδύσεις στην Ελλάδα. Το πλέον πιθανό είναι ότι δεν θα κάνετε», φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της εταιρείας Minoan Group PLC, ο οποίος αποδίδει το ναυάγιο της επένδυσης στον «πόλεμο» που έγινε από τους ντόπιους ξενοδόχους και στην Ελληνική γραφειοκρατία, ενώ, αφήνει υπονοούμενα για αιτήματα «δωροδοκίας». Όμως ακόμη πιο προκλητικό είναι το σχόλιο του Βρετανού δημοσιογράφου για τους ανέργους στην Κρήτη.


Ειδικότερα, ο Christopher Egleton, ο οποίος ως πρόεδρος της Βρετανικής Minoan Group PLC ενεπλάκη στην ανάπτυξη και διαχείριση τουριστικού θερέτρου στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, ισχυρίζεται πως ξόδεψε 50 εκατ. δολάρια και 12 χρόνια στην προσπάθειά του να «τρέξει» η επένδυση, βρέθηκε ωστόσο αντιμέτωπος με ντόπιους επιχειρηματίες που προσπάθησαν να τον σταματήσουν.

«Ανταγωνιστές ξενοδόχοι έστησαν οδοφράγματα. Η κυβέρνηση τον ‘έδεσε’ με τη γραφειοκρατία. Δώδεκα χρόνια αργότερα, παρά τις γενναίες προσπάθειες και την σημαντική πολιτική στήριξη, το έργο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού» γράφει το άρθρο.

«Αντιμετωπίσαμε πολλά αντισυμβατικά αιτήματα» δηλώνει ο επιχειρηματίας, αναφερόμενος στην πρακτική της δωροδοκίας. «Αλλά είτε συμφωνείς με αυτό από πλευράς ηθικής, είτε διαφωνείς, δεν μπορείς να το κάνεις. Αν είσαι μία βρετανική ή αμερικανική εταιρεία δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι ενάντια στο νόμο», προσθέτει.

Τα αρχικά σχέδια της Minoan προέβλεπαν την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων, μία μαρίνας και διαμερισμάτων. Θα απασχολούσε άμεσα 2.300 εργαζόμενους και θα δημιουργούσε έμμεσα άλλες 11.000 θέσεις εργασίας. Όλα αυτά, θα απέφεραν τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια ετησίως σε μία μη ανεπτυγμένη περιοχή της Κρήτης, σημειώνει το Marketwatch, ενώ κάνει αναφορά και στις δικαστικές «περιπέτειες» της επένδυσης.

Η Minoan προωθεί τώρα μία πολύ μικρότερη επένδυση την ίδια περιοχή της Κρήτης και ο Egleton ελπίζει ότι μπορεί να τα καταφέρει μέσω του προγράμματος για επενδύσεις fast-track.

«Ποτέ δεν ξέρεις» σχολιάζει ο αρθρογράφος του Marketwatch, Brett Arends. «Ίσως η επόμενη ελληνική κυβέρνηση αντιληφθεί ότι η μόνη εναλλακτική στη λιτότητα είναι η ανάπτυξη».

Τα «καλά νέα» σε όλα αυτά, σχολιάζει ο Brett Arends, είναι ότι «πολλοί από τους Κρητικούς που θα μπορούσαν να έχουν προσληφθεί στο Κάβο Σίδερο, σήμερα είναι άνεργοι. Κι έτσι έχουν άφθονο χρόνο να πάνε στην Αθήνα και να διαδηλώσουν για δουλειές».
flashnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!