tromaktiko: Μεταβατική η κυβέρνηση, επαναλαμβάνει ο Αντ.Σαμαράς και ζητεί ισχυρή λαϊκή εντολή

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Μεταβατική η κυβέρνηση, επαναλαμβάνει ο Αντ.Σαμαράς και ζητεί ισχυρή λαϊκή εντολή



Ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας της ΝΔ όσο και στους ψηφοφόρους του κόμματος στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον... Λουκά Παπαδήμο δεν συνιστά μια συγκυβέρνηση, αλλά μια μεταβατική κυβέρνηση ειδικού σκοπού που στόχος της είναι «να αποφευχθούν τα χειρότερα» και να μπορέσει αμέσως μετά ο λαός «να δώσει ισχυρή εντολή σε νέα κυβέρνηση».

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το καυτό εξαήμερο και τις έντονες διαβουλεύσεις, ο κ. Σαμαράς απαντά, μέσω της εφημερίδας «Real News», σε όσους τον επικρίνουν πως αναγκάστηκε να αλλάξει στάση, τονίζοντας πως ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και κάτω από πολύ λιγότερο οριακές συνθήκες είχε ταχθεί υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

«Έπρεπε να αποφευχθούν τα ακόμη χειρότερα, που προς στιγμήν απειλήθηκαν, και να μπούμε σε νέο δρόμο για να διεκδικήσουμε την απαραίτητη ανάκαμψη. Υπάρχει νέα πραγματικότητα, ασφαλώς. Αλλά δεν υπάρχει υπαναχώρηση», συμπληρώνει.

Δηλώνοντας ανακουφισμένος για το αποτέλεσμα μιας μακράς και δύσκολης διαδικασίας, ο κ. Σαμαράς διερωτάται: «Μετά από όλα αυτά που έγιναν τι ήταν προτιμότερο; Μεταβατική κυβέρνηση τριών μηνών και στη συνέχεια εκλογές ή να συνεχιζόταν η προηγούμενη απελπιστική κατάσταση για άλλα δύο χρόνια;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως πέτυχε και τους τέσσερις στόχους τους οποίους είχε θέσει, δηλαδή να ματαιωθεί το δημοψήφισμα, να απομακρυνθεί ο κ. Παπανδρέου, να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές το ταχύτερο και να δημιουργηθεί νέα μεταβατική κυβέρνηση, ώστε να ξεμπλοκάρει την 6η δόση και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως τονίζει ο κ. Σαμαράς είναι «να επανορθώσει τη μεγάλη ζημιά που έγινε με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος», καθώς και να «εξασφαλίσει ξανά την 6η δόση και να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή απόφαση για το κούρεμα του χρέους, ώστε να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν θα αμφισβητήσει αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί για την επόμενη χρονιά και δεν θα μπλοκάρει όλα όσα πρέπει να γίνουν. Ξεκαθαρίζει όμως πως θα διατηρήσει το δικαίωμα για αλλαγές.

«Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί για την επόμενη χρονιά. Θα διατηρήσουμε όμως το δικαίωμα, σε κάθε ευκαιρία που θα δοθεί, να ζητήσουμε αλλαγή σε ό,τι πρέπει να αλλάξει γιατί δεν δουλεύει», τονίζει.

Ο Αντώνης Σαμαράςυπογραμμίζει ότι «όσοι φαντάζονται ότι μία μεταβατική κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει τη θητεία της επ’ αόριστον, ή ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν μήνες μετά, κάνουν λάθος». Η κυβέρνηση -τονίζει- από την απόφαση της περασμένης Κυριακής στην Προεδρία της Δημοκρατίας και «η απόφαση προσδιορίζει εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου».

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτα υπό τις πιέσεις των Ευρωπαίων, καθώς, όπως τονίζει, «δεσμεύομαι για αυτά που έχω δεσμευτεί», ο κ. Σαμαράς τονίζει και πάλι την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη. Στέλνει μάλιστα σαφές μήνυμα στους ψηφοφόρους ζητώντας τους ισχυρή λαϊκή εντολή, έτσι ώστε να μπορέσει ο ίδιος και η χώρα να είναι ισχυρότεροι στη δύσκολη μάχη της διαπραγμάτευσης.

Σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός μετά τον Φεβρουάριο, ο κ. Σαμαράς δηλώνει ως απόλυτη προτεραιότητα του να επαναδιαπραγματευτεί την ανάγκη ανάκαμψης, ενώ στο ερώτημα αν δεν έχει κυβερνητική πλειοψηφία τι θα πράξει, ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά ότι το αίτημα της ανάκαμψης πρέπει να έχει «τη σαφή στήριξη και την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!