tromaktiko: Εκλογές με απλή αναλογική

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Εκλογές με απλή αναλογική



Ανεβάζει τους τόνους γύρω από το αίτημα για εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με απλή αναλογική, ως απάντηση στις καταιγιστι­κές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα με... αντικείμενο τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. μετά την απόρριψη του δημοψη­φίσματος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα διακυβεύματα που βάζει το πολιτικό θρίλερ που ζούμε τις τελευταίες ημέ­ρες είναι η δημοκρατική λειτουργία του πολιτι­κού συστήματος και η παραμονή ή όχι της χώρας στηνευρωζώνη. Στην πραγματικότητα, για τον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα είναι η δανειακή σύμβαση και η αποτροπή της ψήφισής της, αλλά αντιμετωπίζει πλέον και το εκβιαστικό, κατά τον ίδιο, δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», που θέτει το κυρίαρχο πολιτι­κό σύστημα και η Ε.Ε. αφού ανοιχτά συνδέει την παραμονή στο ευρώ με την ψήφιση της δανεια­κής σύμβασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται με σχετική απροθυμία να καταστήσει αυτό ως κεντρικό ζή­τημα της συγκυρίας, δεδομένου ότι ενεργοποι­εί αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του (Λαφαζάνης, ΚΟΕ, ΔΕΑ κ.ά.) που προκύπτουν από τη θέση περί στάσης πληρωμών - εξόδου από το ευρώ ή εν πάση περιπτώσει από την «ανησυχία» για την ταύτιση του χώρου με το ευρώ και όσους το στη­ρίζουν.

Ανασύνταξη

Επ’ αυτών των ζητημάτων έγιναν εκτεταμένες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο στο συμμαχικό σχήμα της Αριστεράς στο πλαίσιο των συνεδρι­άσεων της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ (ΚΠΕ) και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην απόφαση δε της ΚΠΕ του ΣΥΝ αναφέρεται ότι «η υπεράσπιση της Δη­μοκρατίας και το δικαίωμα της λαϊκής βούλησης να εκφράζεται και να αποφασίζει για την πορεία του τόπου, οφείλει να είναι αυτή τη στιγμή κυρί­αρχο ζήτημα για την Αριστερά».

Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν κρίσι­μης πλέον σημασίας για την εξέλιξη της κατάστασης την απόφαση Σαμαρά να μπει στο μνημονιακό κάδρο δεχόμενος να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, καθώς αυτό από τη μία δίνει ώθηση στην προσπά­θεια ανασύνταξης ενός ισχυρού μνημονιακού μπλοκ - αν κα­ταφέρει να επιβληθεί, θα δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες στους άγριους όρους της δανειακής -, από την άλλη επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση κοινωνικών δυνάμε­ων που στηρίζονταν στη μέ­χρι πρότινος «αντιμνημονιακή» στάση του Σαμαρά.

Όσον αφορά το διακύβευμα «ευ­ρώ ή δραχμή», ο ΣΥΡΙΖΑ επα­ναλαμβάνει τη θέση του για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους εταίρους και τους πιστωτές και υποστηρίζει ότι παραμένει ενεργό και αξιοποιήσιμο ακόμη και τώρα που οι εκβιασμοί παίρνουν κεφάλι, το «υπερόπλο», όπως το χαρακτηρίζει ο Τσίπρας, του ενδεχόμενου ντόμινο που θα προκαλούσε η αποχώρηση της χώρας μας από την ευρωζώνη. Στον ΣΥΝ και άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρή η πεποίθηση ότι αυτήν τη στιγμή οι Ευ­ρωπαίοι ηγέτες ή ακόμη και ο Ομπάμα τρέμουν τις συνέπειες που θα έχει μια κίνηση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στο παγκόσμιο χρηματο­πιστωτικό σύστημα. Πάντως αφήνουν κι ένα πα­ράθυρο ανοιχτό για την πιθανή πραγματοποί­ηση της απειλής αποπομπής της χώρας από το ευρώ, με πρωτοβουλία του ευρωσυστήματος, σημειώνοντας όμως ότι αυτό θα είναι αυτοκα­ταστροφικό.

«Δεν αντέχουν»

Ως προς τα παραπάνω, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Τσίπρα (Alter).

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει καμία νομική και θεσμική δυνατό­τητα να γίνει αυτό» ώστε η Ελλάδα να αποπεμ­φθεί από το ευρώ, αλλά ακόμα κι αν βρεθεί «δεν αντέχουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Όπως εκτίμησε ο Τσίπρας, την αμέσως επόμενη στιγμή θα δεχθεί πίεση η Ιταλία από τις αγορές κάνοντας τον δανεισμό της αδύνατο, καθιστώντας όμως εξίσου αδύνατη τη διάσωσή της από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό δεδομένου ότι το δικό της χρέος είναι δυσθεώρητο.

Σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με τον Τσίπρα, «έχουμε δύο δρόμους μπροστά μας. Ο πρώτος δρόμος είναι να δεχθούμε εθελόδουλα αυτήν την πορεία πτώχευσης του λαού μας, αποδεχό­μενοι τη δανειακή σύμβαση και όλα τα μέτρα που αυτή θα επιφέρει. (...) Και ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της άρνησης της δανειακής σύμ­βασης. Ο δρόμος του να πά­ρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας».

Και συμπλήρωσε: «Εάν τις κάνουν πρά­ξη τις απειλές τους, τότε στην κόλαση θα πάει όλη η Ευρώπη κι όλος ο κόσμος». Εμείς υπογράμμισε «θα ξαναστηθούμε από την αρχή, θα ξαναστηθούμε στα πόδια μας, αξιο­ποιώντας τις δικές μας δυνάμεις, την περη­φάνια μας, την αξία μας. Εάν όμως κατανο­ήσουν ότι αυτό είναι καταστροφικό και για τους ίδιους, τότε θα αναγκαστούν να αλλά­ξουν στρατηγική, να πάρουν πίσω τα μέτρα της λιτότητας, να κάνουν την ΕΚΤ τράπεζα κε­ντρική όπως όλες οι κεντρικές τράπεζες και να κόψει χρήμα, να δανείζει φτηνά τις χώρες και να αφήσει αυτή την αισχρο­κέρδεια των αγορών»...

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!