tromaktiko: Χρεοκοπία της Ελλάδας θα παρασύρει και την Ιταλία

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Χρεοκοπία της Ελλάδας θα παρασύρει και την Ιταλία



Ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι ακόμα υπαρκτός. Ποιές θα ήταν όμως οι συνέπειες μιας άτακτης πτώχευσης για τη χώρα μας, αλλά και την ευρωζώνη;

Η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισεκατομμυρίων είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου. Προς το παρόν όμως κάθε... οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας έχει παγώσει μέχρι να επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 26 και 27 Οκτωβρίου αποφασίστηκε στην ουσία μια συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας. Τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές συμφώνησαν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις σε ένα «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους.

Σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας η Ελλάδα θα βούλιαζε στη δίνη ενός οικονομικού χάους. Το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, πολλές επιχειρήσεις θα πτώχευαν, αρκετές τράπεζες θα έκλειναν.

Θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ακολουθούσε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ακόμα κι αν αυτό το ενδεχόμενο δεν προβλέπεται από καμιά Συνθήκη. Ο Γερμανός ειδικός Γιούργκεν Μάτες από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) είπε σχετικά στο μικρόφωνο της Deutsche Welle:

«Υπάρχουν ήδη σενάρια προς αυτή τη κατεύθυνση, που προβλέπουν σε δεδομένη στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την ΕΕ και στη συνέχεια την επιστροφή της Ελλάδας μόνο στην ΕΕ».

Ακόμα όμως και η επιστροφή στη δραχμή θα είχε σημαντικές συνέπειες για τις τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών, μιας και έχουν χορηγήσει πιστώσεις 120 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο ωστόσο εγκυμονεί το ενδεχόμενο ενός ντόμινο. Παρά την ισχύ της ιταλικής οικονομίας για παράδειγμα, ο Κρίστιαν Σουλτς από την Berenberg Bank στο Λονδίνο προειδοποιεί:

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ιταλία 'κουβαλά' ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο απαιτεί συνεχή αναχρηματοδότηση. Σε περίπτωση που οι αγορές θα σταματήσουν να διαθέτουν κεφάλαια στην Ιταλία, τότε η χώρα ενδέχεται να διολισθήσει στην χρεοκοπία, τονίζει ο αναλυτής της Berenberg.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!