Την ίδια ώρα εκτυλίσσεται το γνωστό πια σκηνικό με τις ουρές έξω από τον ΟΑΕΔ για την κατάθεση των δικαιολογητικών για το επίδομα ανεργίας. Οι καθυστερήσεις είναι τέτοιες που πολλοί θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα το Φλεβάρη, πράγμα που στην πράξη σημαίνει ότι για 2 - 3 μήνες πιθανότατα χιλιάδες οικογένειες ξενοδοχοϋπαλλήλων δε θα έχουν καθόλου εισόδημα.
Από την άλλη χαράτσια, φόροι, πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υγεία, παιδεία, με τα παιδιά, στο σχολείο, στο βρεφονηπιακό σταθμό χωρίς θέρμανση, δάνεια στο κόκκινο κάνουν πραγματικά κόλαση τη ζωή στο σπίτι κάθε συναδέλφου.
Το ΠΑΜΕ έγκαιρα προειδοποίησε για αυτή την κατάσταση. Κάλεσε και συνεχίζει να καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν να ξεπεράσουν τα διλήμματα και τους φόβους τους και να αγωνιστούν όχι μόνο για τα άμεσα ζητήματα σε κάθε ξενοδοχείο που αφορούν τις συνθήκες δουλειάς, τα δεδουλευμένα κλπ, αλλά συνολικά ενάντια στην πολιτική που τα γεννά. Πήρε μέτρα για την οργάνωση των απεργιών, των κινητοποιήσεων, έδωσε σκληρές μάχες που σε πολλές περιπτώσεις έφεραν αποτελέσματα. Νέες δυνάμεις μπήκαν στη μάχη.
Πως όμως στάθηκε απέναντι στα προβλήματα του κλάδου η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δηλαδή του Σωματείου που θα έπρεπε να είναι ο φορέας οργάνωσης της πάλης του πιο μαζικού κλάδου της περιοχής μας;
Ας θυμηθούμε μια χαρακτηριστική περίπτωση:
Στη 48ωρη απεργία στις 28 - 29 Ιούνη κι ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργάνωσαν απεργιακές συγκεντρώσεις έξω από τα ξενοδοχεία της Ιξιάς και του Φαληρακίου αυτοί έδιναν τα χέρια με τους ξενοδόχους και καλούσαν τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία να δουλέψουμε όλοι μαζί δηλαδή και οι μεγαλοξενοδόχοι και οι απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
Δε μας είπαν όμως, ποιες δυσκολίες;
Τη στιγμή που οι μεγαλοξενοδόχοι απολάμβαναν και συνεχίζουν να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, μειωμένο ΦΠΑ, κουτσουρεμένο τέλος παρεπιδημούντων, μείωση του φορολογικού συντελεστή, τη στιγμή που επιδοτούνται συνεχώς με ζεστό χρήμα από τα ταμεία του ΟΑΕΔ, που ξεκοκαλίζουν εκατομμύρια Ευρώ από τους αναπτυξιακούς νόμους;
Ποια είναι η θέση της πλειοψηφίας του Σωματείου για αυτά τα ζητήματα;
Είναι αυτοί που προσκυνούν την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα (άρα και τη μείωση μισθών) κλπ. Δεν λένε κουβέντα τι θα γίνει με το κούρεμα των ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία με το οποίο δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι θα έχουν επιπτώσεις στη συνταξιοδότησή τους, αν τελικά φτάσουν ποτέ, με δεδομένο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης και την κατάργηση και επισήμως πλέον των βαρέων και ανθυγιεινών για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
Με τη στάση τους χρόνια τώρα για αυξήσεις ψίχουλα, όσο αντέχει η τσέπη του εργοδότη δηλαδή, έστρωσαν το έδαφος για να φτάσουμε μέχρι την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Αφόπλισαν το εργατικό κίνημα υιοθετώντας μαζί με τους μεγαλοξενοδόχους τη θέση της εργασιακής ειρήνης για να μην πληγεί τάχα ο τουρισμός, στην πραγματικότητα για να μη θιγούν στο ελάχιστο τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών που τον λυμαίνονται
Συνάδελφοι,
Γυρίστε τους την πλάτη.
Όλo το προηγούμενο διάστημα έδιναν τα χέρια με τα σαπρόφυτα τους μεγαλοξενοδόχους. Κάντε τους πέρα!
Είναι αυτοί που με περίσσειο θράσος χωρίς να σέβονται τον ιδρώτα του κάθε συναδέλφου καλούσαν με το στόμα των προδοτών κυνικά μπροστά στις κάμερες των τοπικών ΜΜΕ : Όλοι μαζί να πληρώσουμε την κρίση!
Αυτή η πλειοψηφία είναι επικίνδυνη για τους χιλιάδες συναδέλφους στα ξενοδοχεία!
Το ΠΑΜΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί σε συμπόρευση σε ένα μακρύ, δύσκολο αλλά σίγουρο, ελπιδοφόρο αγώνα με οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς.
Εκεί σφυρηλατείται η συνείδηση των εργαζομένων κόντρα στην ανάλγητη εργοδοσία και όχι στην επιθεώρηση εργασίας, τους εισαγγελείς, τα δικαστήρια. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει δικαίωση από τα ίδια δικαστήρια που βγάζουν παράνομες 90% των απεργιών, από κράτος και νόμους που φτιάχτηκαν για να υπηρετούν το σινάφι των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Συνάδελφοι,
Έρχονται ακόμη δυσκολότερες μέρες. Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου θα συνεχίσει την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Οι μεγαλοξενοδόχοι ετοιμάζουν από την επόμενη χρονιά νέο πογκρόμ αξιοποιώντας τους καινούριους αντεργατικούς νόμους.
Η οργάνωση της πάλης με επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς, λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές και τα χωριά είναι μονόδρομος για την επιβίωση απο δω και πέρα.
Επιτροπή Επισιτισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ