διεθνείς οργανισμούς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προς τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κένυας, Στέφεν Καλόνζο Μουζιόκα (Stephen Kalonzo Musyoka) κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε τη Δευτέρα προς τιμήν του.
Σε προσφώνηση στο δείπνο, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η ε/κ πλευρά παρακάθεται στις συνομιλίες με θετικό πνεύμα και με εποικοδομητικές προτάσεις, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η στάση της τουρκικής πλευράς και παρά τις απειλές της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους και τον εποικισμό από την Τουρκία.
Ευελπιστώ, σημείωσε, ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε την επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, και θα επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στη βάση των αρχών του διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
''Αυτή είναι και η μόνη λύση που μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον κυπριακό λαό, είναι καταστροφή τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους'', επεσήμανε.
Καλούμε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, συνέχισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, να εργαστεί στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.
''Καλούμε την τουρκική πλευρά να αποδείξει με πράξεις ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου και να γεφυρώσει, αντί να διατηρεί και να διευρύνει, με τις προτάσεις που υποβάλλει, την απόσταση που παρατηρείται στις συνομιλίες στις θέσεις των δύο πλευρών'', πρόσθεσε.
Καλούμε την Τουρκία, συνέχισε, να τερματίσει την προκλητική και την επιθετική της συμπεριφορά με αφορμή τις έρευνες που διεξάγουμε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για εντοπισμό υδρογονανθράκων.
Θα συνεχίσουμε, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας, να αντιμετωπίζουμε την αρνητικότητα της Τουρκίας με τη συνέχιση της έντονης κινητοποίησής μας διεθνώς, καθώς και την αρνητικότητα της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την υπεράσπιση βασικών αρχών, καθώς και με καλή θέληση και ευελιξία.
Καλωσορίζοντας τον αντιπρόεδρο της Κένυας, τη σύζυγο και συνοδεία του, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''γνωρίζω τα πολύ θερμά αισθήματα που τρέφετε για την Κύπρο – αφού σπουδάσετε στη Λευκωσία και περάσατε εδώ τα φοιτητικά σας χρόνια''.
Η παρουσία σας στην Κύπρο, στα πλαίσια της πρώτης επίσημης επίσκεψης σας, σημείωσε, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών μας.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε, συνέχισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας χρονολογούνται πριν την Ανεξαρτησία μας, αρχής γενομένης με τη σχέση που ανέπτυξαν από τότε οι ιστορικοί ηγέτες των δύο χωρών Μζε Τζιώμο Κενυάτα και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Εκτοτε, σημείωσε, οι αδελφικές μας σχέσεις παραμένουν άρρηκτες.
''Η επίσκεψή σας στην Κύπρο, κ. Αντιπρόεδρε, μας δίνει την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς της φιλίας που συνδέει τους λαούς και τα κράτη μας και να προωθήσουμε την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς'', πρόσθεσε.
Η παρουσία επιχειρηματιών από την Κένυα, συνέχισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.
Ανέφερε ότι κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν συσταθεί Ομάδες Φιλίας στα Κοινοβούλια των δύο χωρών μας, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει σε ετήσια βάση αριθμό υποτροφιών σε Κενυάτες.
Επιπρόσθετα, συνέχισε, σημειώνεται η παρουσία στην Κένυα, εδώ και 52 χρόνια, της Ορθοδόξου Μητρόπολης Κένυας, που ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και λειτουργεί υπό το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κένυας Μακάριο, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του σήμερα.
Αξιοθαύμαστο, σημείωσε, είναι το έργο που επιτελεί η Μητρόπολη Κένυας, η οποία λειτουργεί τη μοναδική Ιερατική Σχολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αφρική, καθώς και Διδασκαλικό Κολλέγιο.
Είπε πως η ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου προς την Κένυα προσφέρεται κατευθείαν προς το λαό της Κένυας, κυρίως μέσω της Μητρόπολης Κένυας.
Βοήθεια προσφέρεται επίσης, σημείωσε, από διάφορα ιδρύματα και εθελοντές, από επαγγελματίες και απλούς πολίτες της Κύπρου.
''Αυτό αποτελεί απόδειξη των ιστορικών και παραδοσιακών σχέσεων των δύο χωρών. Η προσφορά της Κύπρου αποκτά ιδιαίτερη σημασία για ένα επιπλέον λόγο, καθώς εμπίπτει στην πολιτική της Ε.Ε. προς τις χώρες της Αφρικής και στο πλαίσιο της επίτευξης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας'', πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κένυα λαμβάνει αναπτυξιακή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κύριους τομείς στήριξης την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την ενίσχυση της υποδομής του οδικού δικτύου.
''Η Κένυα επιθυμεί να καταλήξει σε Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης με την ΕΕ, ιδιαίτερα λόγω της σημασίας για την οικονομία της χώρας των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων της προς τις Βρυξέλλες, κάτι που ενθαρρύνουμε και εμείς'', σημείωσε.
Πιστεύουμε σ’ αυτό το στόχο, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας, και κατά την προεδρία της Κύπρου του Συμβουλίου της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.