tromaktiko: Κύπρος: Καταγγελίες της ΑΕΛ εναντίον Αστυνομίας και Υπουργού Δικαιοσύνης

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Κύπρος: Καταγγελίες της ΑΕΛ εναντίον Αστυνομίας και Υπουργού Δικαιοσύνης



Το Γραφείο Επικοινωνίας της εταιρείας ΑΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση αναφορικά με τα... επεισόδια μεταξύ οπαδών έξω από το ΓΣΠ πριν τον αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ την Τρίτη για το πρωτάθλημα "Γλαύκος Κληρίδης". Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Δια της παρούσης, απευθυνόμαστε στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον Αρχηγό Αστυνομίας και στην την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Επικοινωνούμε μαζί σας για να εκφράσουμε τις καταγγελίες μας, τα παράπονα μας, την οργή μας και την αγανάκτηση μας, για την στάση που τήρησε η Αστυνομία και τα όργανα ασφαλείας, πριν και κατά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα, ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ 22.04.2014.

Αναμφίβολα και χωρίς κανένα δισταγμό καταδικάζουμε τα επεισόδια και τη βία που προκλήθηκε από όποια πλευρά και αν προέρχεται. Ο χουλιγκανισμός και η βία δεν έχουν καμία θέση σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και η υφιστάμενη Διοίκηση της ΑΕΛ έχει κάνει τεράστια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να μειώσει, να μηδενίσει και να εξαλείψει τα κρούσματα βίας σε αγώνες της ομάδας μας.

Εκφράζουμε τη συμπάθεια μας και τη συμπαράσταση μας, στον φίλαθλο του ΑΠΟΕΛ που τραυματίστηκε σοβαρά και σε όλους όσοι τραυματίστηκαν στα επεισόδια και έπαθαν υλικές ζημιές.

Η στάση και η συμπεριφορά της Αστυνομίας, των Αστυνομικών και των Αξιωματικών Υπευθύνων του αγώνα, θεωρούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στα σοβαρά επεισόδια που δημιουργήθηκαν έξω από το στάδιο ΓΣΠ, πριν και μετά το εν λόγω παιχνίδι.

Τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και η μη εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στις τρεις συσκέψεις ασφαλείας που προηγήθηκαν του αγώνα, θεωρούμε ότι ήταν η κύρια αιτία για τα επεισόδια και τις συμπλοκές φιλάθλων έξω από το γήπεδο.

Σύμφωνα με τα μέτρα ασφαλείας τα οποία αποφασίστηκαν στις τρεις συσκέψεις ασφαλείας, οι φίλαθλοι των δύο ομάδων θα προσέρχονταν στο γήπεδο από διαφορετικούς δρόμους και τόσο οι φίλαθλοι όσο και οι πορείες των οργανωμένων οπαδών σε καμία περίπτωση δεν θα είχαν επαφή, ούτε κατά τη προσέλευση τους ούτε κατά την φυγή τους από το γήπεδο.

Είχε συμφωνηθεί όπως οι φίλαθλοι της ομάδας μας προσέρθουν στο γήπεδο από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού –Λευκωσίας και σταθμεύσουν τας αυτοκίνητα τους πίσω από τα γήπεδα mini football Nuevo Campo. Ενώ οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ θα πήγαιναν στο ΓΣΠ από τα φώτα Ορφανίδη.

Το σημείο αυτό, στις συσκέψεις ασφαλείας που προηγήθηκαν είχε κριθεί ως το πιο επικίνδυνο για τη δημιουργία επεισοδίων και ζητήθηκε από τις ομάδες όπως παρθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας και να υπάρχει επαρκής αστυνόμευση, ώστε να αποφευχθεί η επαφή φιλάθλων των δύο ομάδων.

Και όμως, περισσότεροι από 200 φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ με μοτοσυκλέττες, βρέθηκαν στο αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας, δίπλα από το χώρο στάθμευσης των φιλάθλων μας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές μεταξύ φιλάθλων.

Στα «φώτα του Καλησπέρα», στο κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Λευκωσίας και στο κυκλικό κόμβο του ΓΣΠ, η αστυνόμευση ήταν από ανεπαρκής μέχρι και μηδενική με αποτέλεσμα οι φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ, να φτάσουν χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς να τους σταματήσει κανείς, στο χώρο στάθμευσης των φιλάθλων μας και στο σημείο στο οποίο μετέβαιναν στο γήπεδο και να τους επιτεθούν, στη παντελή απουσία της Αστυνομίας, η οποία παρενέβη αργοπορημένα και χωρίς να υπάρχει σχέδιο πρόληψης και καταστολής των επεισοδίων στο συγκεκριμένο σημείο και ενώ το συγκεκριμένο σημείο κρίθηκε το πιο επικίνδυνο στις συσκέψεις ασφαλείας.

Οι λιγοστοί αστυνομικοί που βρίσκονταν στη περιοχή παρακολουθούσαν τα επεισόδια από μακριά, ανήμποροι και χωρίς διάθεση να αντιδράσουν και άργησαν πάρα πολύ να επέμβουν.

Η παρουσία της Αστυνομίας στο σημείο αυτό ήταν πολύ αργοπορημένη και μέχρι την παρέμβαση της Αστυνομίας, υπήρξε επαφή των φιλάθλων με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές και σοβαρά επεισόδια.

Όταν η Αστυνομία έφτασε στο σημείο αυτό, ρίχθηκαν δακρυγόνα, στο χώρο στάθμευσης των φιλάθλων της ΑΕΛ. Μάλιστα μερικά δακρυγόνα έπεσαν σε τζάμια αυτοκινήτων φιλάθλων της ΑΕΛ με αποτέλεσμα να σπάσουν. Και όταν οι παραπονούμενοι φίλαθλοι τους οποίους τα τζάμια τους έσπασαν, παραπονέθηκαν σε αστυνομικούς, αυτοί «απειλούσαν» να τους συλλάβουν αντί να τους βοηθήσουν.

Καλούμε την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, να διερεύνηση όλες τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο ΓΣΠ στον συγκεκριμένο αγώνα.

Καλούμε επίσης, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, να διατάξουν αμέσως έρευνα για τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο ΓΣΠ και να διερευνηθούν εις βάθος και να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους με αμέλεια, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Θεωρούμε απαράδεκτες και εκτός πραγματικότητας τις δηλώσεις των Εκπροσώπων της Αστυνομίας, οι οποίοι προσπαθούν να ρίξουν όλες τις ευθύνες στο κόσμο για τη δημιουργία των επεισοδίων, προσπαθώντας να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες. Η Αστυνομία με τα λάθη της, τις παραλείψεις της και τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας, μερίμνησε όπως οι φίλαθλοι των δύο ομάδων έρθουν σε επαφή και να εμπλακούν σε επεισόδια με αποτέλεσμα των σοβαρό τραυματισμών φιλάθλων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται σοβαρά επεισόδια από ελλιπή αστυνόμευση και τους λανθασμένους χειρισμούς της αστυνομίας. Θυμίζουμε ότι πριν από δύο χρόνια, στο παιχνίδι Ομόνοια-ΑΕΛ και μετά από καταγγελία της ομάδας μας στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, το πόρισμα επέρριψε σοβαρές ευθύνες και παραλείψεις στην Αστυνομία και στους Αξιωματικούς Υπεύθυνους του αγώνα που κατά σύμπτωση ήταν οι ίδιοι με το χθεσινό παιχνίδι.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα ασφαλείας του αγώνα, ήταν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.

Επίσης, δεν εφαρμόστηκαν τα όσα συμφωνήθηκαν. Η παρουσία της Αστυνομίας στα επικίνδυνα σημεία τα οποία επισημάνθηκαν από πριν ήταν ανεπαρκής έως και μηδενική με αποτέλεσμα οι φίλαθλοι να διακινούνται ελεύθερα στη γύρω περιοχή και να υπάρξει επαφή των φιλάθλων και μάλιστα των οργανωμένων φιλάθλων.

Το Σωματείο μας, η Διοίκηση μας και το προσωπικό μας είναι στη διάθεση της Αρχής και όλων των αρχών ασφαλείας για οποιαδήποτε βοήθεια στην έρευνα σας.

Γραφείο Επικοινωνίας ΑΕΛ Ποδόσφαιρο ΛΤΔ»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!