Το χώρο και τα πάγια έξοδα λειτουργίας παραχώρησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ενώ ο ιατρικός εξοπλισμός και τα φάρμακα προέρχονται από εισφορές συλλογικοτήτων (σωματείων, συλλόγων, οργανισμών) και ιδιωτών. Τα ιατρεία του θα στελεχώνονται από εθελοντές γιατρούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που στον ελεύθερο χρόνο τους θα προσφέρουν εθελοντική δωρεάν εργασία για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ανασφάλιστων.
Η ιδέα για την ίδρυση του κοινωνικού ιατρείου ξεκίνησε από την ομάδα υγειονομικών, που παρείχαν εθελοντική ιατρική φροντίδα στους 50 λαθρομετανάστες, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε πολυήμερη απεργία πείνας, πέρυσι, στον 7ο όροφο του ΕΚΘ.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο χώρο, όπου στεγάζεται το «Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης» οι διοργανωτές ξεκαθάρισαν ότι «δεν πρόκειται για μη κυβερνητική οργάνωση» και ότι «δε θα ενταχθούν σε προγράμματα», αλλά για μια δράση αλληλεγγύης, που στοχεύει πέρα από την ανακούφιση του ανασφάλιστου πληθυσμού και «στην ανάδειξη των αιτιών που προκαλούν την αύξηση της ανεργίας και την αδυναμία της κρατικής μέριμνας, που οδηγεί στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής».
Τόνισαν ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 20% του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και ασφαλισμένοι, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν για εξετάσεις και φάρμακα που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η πρωτοβουλία των υγειονομικών, υπογράμμισαν, ότι παράλληλα «θα διεκδικεί συνεχώς από το ΕΣΥ να καλύπτει για αυτούς τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, τα έξοδα διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων, που χρειάζονται πρόσβαση στα νοσοκομεία» και ότι «θα συνεργάζεται με ένα δίκτυο εξειδικευμένων εθελοντών υγειονομικών, ιδιωτών και νοσοκομειακών, για την ολοκλήρωση πάλι εντελώς δωρεάν της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσπέλασης των ανασφάλιστων». Κάλεσαν επίσης, υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων να στελεχώσουν το ιατρείο, ή να συνεργαστούν ως εξωτερικοί συνεργάτες, εξετάζοντας «χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση ασθενείς που θα παραπέμπονται κατόπιν συνεννόησης από το κοινωνικό ιατρείο», αλλά και άλλους κλάδους να δημιουργήσουν αντίστοιχες εθελοντικές δομές, κατά το παράδειγμά τους.
«Δεν είμαστε φιλάνθρωποι. Είμαστε αλληλέγγυοι. Θα δεχόμαστε ανασφάλιστους. Αυτούς θέλουμε να βοηθήσουμε. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα κενά του εθνικού συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν μπορούμε να καλύψουμε την απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση να παρέχει την υγεία στους πολίτες», τόνισε εκ μέρους της ομάδας υγειονομικών, ο γιατρός Στρατής Πλωμαρίτης.
«Έχει σημασία να μη χαθεί ούτε μια ζωή, λόγω ανέχειας» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, τονίζοντας ότι εκτός της ιατρικής κάλυψης και περίθαλψης θα παρέχεται και ψυχιατρική συνδρομή σε ανέργους και ανασφάλιστους.
Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε επίσης η αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΚΘ Δέσποινα Χαραλαμπίδου και γιατροί των ειδικοτήτων που θα επανδρώσουν εθελοντικά τα ιατρεία.
Σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκεται το οδοντιατρείο «Μαριάνα Μπρεκάση», ενώ θα λειτουργεί και τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, αρχικά από τις έξι έως τις εννιά το απόγευμα. Επίσης, έχει ήδη καλυφθεί ένα σημαντικό τμήμα του φαρμακείου από εισφορές, τις οποίες οι διοργανωτές ζητούν να συνεχιστούν «και από ιδιώτες με την προσφορά φαρμάκων, που δεν χρησιμοποιούν και δεν έχουν λήξει. Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης θα διαθέτει επίσης νευρολογικό και παιδιατρικό ιατρείο.
Ραντεβού θα μπορεί κάποιος να κλείσει στο τηλέφωνο 2310 520386, τις πρωινές ώρες των εργάσιμων ημερών.
Παράλληλα, δρομολογείται και η ίδρυση "Συλλόγου Φίλων του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης", που θα ασχολείται με τα ζητήματα προμηθειών, τροφοδοσίας και υλικού. Εισφορές για τη στήριξη της λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου μπορούν να κατατίθενται στο όνομα Θανάσης Κομνής, που είναι και ο προσωρινός ταμίας του ιατρείου, στο λογαριασμό 5233-055191-215, στην Τράπεζα Πειραιώς.