tromaktiko: Τένοντες-«καταπέλτες» εκτοξεύουν τους βατράχους

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τένοντες-«καταπέλτες» εκτοξεύουν τους βατράχους



Τα ηρωικά σάλτα των βατράχων κατάφεραν να αναλύσουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια κάμερας ακτίνων Χ. Το μυστικό της αστραπιαίας εκτίναξης των αμφιβίων στον αέρα, όπως αποκάλυψαν οι λήψεις 500 κάδρων ανά δευτερόλεπτο, κρύβεται στους τένοντες των βατράχων, οι οποίοι λειτουργούν όπως το τόξο ενός τοξοβόλου.

Καταγράφοντας το μεγαλειώδες άλμα των μικρόσωμων αμφιβίων στον αέρα με μια κάμερα ακτίνων Χ, οι ερευνητές κατάφεραν να δουν με ακρίβεια τόσο τις εξωτερικές, όσο και τις εσωτερικές κινήσεις. «Οι μυς από μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα τόσο καλό άλμα», αναφέρει ο ερευνητής εμβιομηχανικής Χένρυ Άστλι.

Ελαστικοί τένοντες σε ρόλο ελατηρίου

Σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Biology Letters», οι αμερικανοί επιστήμονες εξηγούν ότι οι ελαστικοί τένοντες των βατράχων ευθύνονται τελικά για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, από τις λήψεις φάνηκε ότι πριν το άλμα ο μυς του ποδιού του βατράχου μαζεύεται, διοχετεύοντας ενέργεια στον τένοντα, ο οποίος με τη σειρά του ξετυλίγεται σαν ελατήριο, εκτινάσσοντάς τον στον αέρα. Αν και τα μακριά πόδια του αποτελούν περίπου το 25% της συνολικής μάζας σώματος του αμφιβίου, οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι χωρίς τις «υπηρεσίες» του τένοντα ένα τέτοιο άλμα θα ήταν μάλλον ανέφικτο.

Άλματα σε αργή κίνηση

Οι ερευνητές εμφύτευσαν μεταλλικές χάντρες στην κνήμη, τον αστράγαλο και τον μυ του ποδιού τεσσάρων βατράχων και στη συνέχεια με τη βοήθεια της τρισδιάστατης τεχνολογίας ακτίνων Χ, κατέγραψαν τα άλματά τους.

Στο εντυπωσιακό βίντεο, αυτά αποκαλύπτονται σε κατά 17 φορές πιο αργή κίνηση σε σχέση με μια κανονική λήψη με αποτέλεσμα οι ειδικοί να μπορούν να εντοπίσουν τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον μυ αλλά και στις αρθρώσεις του ποδιού των αμφιβίων πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από κάθε άλμα.

«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να κατανοήσουμε τις εσωτερικές διεργασίες και που καταφέραμε να συνδέσουμε όλα τα κομμάτια του παζλ μεταξύ τους», εξηγεί ο Άστλι. «Τώρα έχουμε μια ξεκάθαρη ιδέα του τι πραγματικά συμβαίνει» καταλήγει.




 Εμείς το γιορτάζουμε με ΔΩΡΑ αξίας...http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/11/blog-post_6782.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!